הרב יעקב איפרגן, הידוע בכינויו "הרנטגן", הגיש לבית המשפט בקשה להסדר חוב מול נושיו בשל חובות בהיקף עשרות מיליוני שקלים. החוב המרכזי שצבר הרב, יחד עם רעייתו רוחמה, הוא חוב לרשות המסים בהיקף של כ-38 מיליון שקל.

עוד ב-N12 כלכלה:

בנק ישראל משאיר את הריבית על 4.5% - ומשחרר אזהרה לממשלה
השתין על הרצפה, פוטר - ועכשיו תובע פיצויים
"השלכות משמעותיות": הרמז העבה של סוכנות הדירוג לישראל

החוב נולד על רקע פסיקתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב מנובמבר 2021, שקבע כי הכנסותיו של הרב איפרגן בסכום של כ-30 מיליון שקל, משירותי דת שהעניק למאמיניו, חייבות במס. בית המשפט דחה אז את מרבית ערעורו של "הרנטגן" על שומות מס שהוציאה לו היחידה הארצית לשומה ברשות המסים בגין הכנסותיו בשנים 2003-2014.

פסק הדין נולד על רקע מהלך שביצעה רשות המסים, אשר הציב כיעד גביית מס מראשי חצרות רבנים שונים. המחלוקות עם רשות המסים סבבו סביב השאלה האם תרומות שמקבלים רבנים חייבות במס, וכן בנוגע למכירת קמיעות, תשמישי קדושה וברכות על-ידי רבנים ועוזריהם למאמינים. לטענת רשות המסים, מדובר בהכנסה בעקבות מתן שירותי דת, אך הרבנים התעקשו שוב ושוב כי מדובר ב"תרומות".

הרב איפרגן היה בין הרבנים שנקלעו למחלוקת עם רשות המסים סביב השאלה אם יש למסות את "הכנסותיו" משירותים שהעניק כרב, או שמדובר ב"תרומות". הרב איפרגן ערער על שומות שהוציא לו פקיד השומה לשנים 2003- 2014 בגין הפקדות בחשבונות הבנק שלו בסכום של 43.5 מיליון שקל. פקיד השומה טען כי מדובר בהכנסות החייבות במס.

שופט בית המשפט המחוזי מגן אלטוביה דחה את טענותיו של איפרגן כי מקור הכספים בתרומות, וקבע כי הוכח שמקור הכספים במאמיניו של הרב, המקבלים ממנו ברכות, מזמינים אותו להיות נוכח באירועים ומקבלים ממנו ייעוץ.

עוד נקבע כי אף שלא נמצא קשר בין תקבול לבין שירות כזה או אחר, הרי שהעברת כספים של מאמיניו של הרב, מתוך אמונה, מכוח נוהג מסורת וצורך לשמר את חצר הרב ואת פעילותו, מהווים את משלח-היד של הרב איפרגן ואת מקור הכנסתו, ועל כן כספים אלה חייבים במס.

מס על חופות, הילולות ו"תיקונים"

עד לפני כמה שנים כיכב "הרנטגן" בכותרות, לאחר שהפך לאחד הרבנים המבוקשים בארץ. כאשר חיתן את בתו אסתר ברכה ב-2017, הגיעו לאירוע שלל אנשי עסקים ופוליטיקאים. בין האירועים שערך ועורך הרב ידועות בעיקר ההילולות הנערכות בקבר אביו בנתיבות מדי שנה וטקסי "התיקון" הנערכים במהלכן. במקביל, במשך השנים נהרו אל ביתו של הרב בנתיבות עשרות אלפי מאמינים שביקשו לקבל את ברכתו וכן סיוע כספי או אחר.

הרב יעקב איפרגן (הרטנגן) עם אבי דיכטר (צילום: חורחה נובומינסקי, פלאש 90)
הרב איפרגן עם השר אבי דיכטר, ב-2009 | צילום: חורחה נובומינסקי, פלאש 90

בכינוי "הרנטגן" זכה הרב בעקבות השמועות על יכולותיו לתת "אבחנות רפואיות" ולזהות בעיות רפואיות של אנשים באמצעות עיניו בלבד. בחודשים האחרונים פורסמו ידיעות על תפילות ותיקון שערך הרב למען השבת החטופים.

בעבר דורג "הרנטגן" כאחד מעשרת הרבנים העשירים בישראל, כשהמגזין "פורבס" העריך את הונו ב-90 מיליון שקל, אך בשנים האחרונות התפרסמו יותר ידיעות על הידרדרות כלכלית של חצרו. בדירוג האחרון שפרסם "פורבס" של הרבנים המשפיעים והעשירים, נעדר שמו של "הרנטגן" לחלוטין.

כעת, במסגרת הבקשה שהגיש הרב לבית המשפט בהליך חדלות פירעון (בקשה אשר פרטיה חסויים בשלב זה), מבקש הרב להסדיר חובות בהיקף עשרות מיליוני שקלים, מתוכם החוב המרכזי בהיקף כ-38 מיליון שקל לרשות המסים כאמור.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס