מחקר חדש שפורסם היום (א') על ידי מוסד שורש למחקר כלכלי-חברתי חושף נתונים מדאיגים על היקף ההגירה מישראל בתשעת החודשים שקדמו למלחמה ב-2023, תקופה שבה ההפיכה המשפטית הייתה במוקד תשומת לב הציבורית. לפי המחקר, שנערך על ידי פרופ' דן בן-דוד, נרשמה עלייה דרמטית במספר הישראלים ילידי הארץ שעזבו את המדינה, לצד ירידה במספר החוזרים.

הממצאים מראים כי בתקופת המהפכה המשפטית עזבו את ישראל 42% יותר ילידי הארץ בהשוואה לממוצע בשנים קודמות. במקביל, חלה ירידה של 7% במספר הישראלים החוזרים לארץ באותה תקופה. תמונת המצב המצטיירת מהנתונים מדאיגה במיוחד: הפער בין העוזבים לחוזרים בקרב ילידי ישראל היה גבוה פי 2.6 מהממוצע שנרשם בעשור הקודם.

המחקר של מוסד שורש מספק לראשונה תמונה מדויקת המבחינה בין הגירת ילידי ישראל להגירת ישראלים ילידי חו"ל. הנתונים מגלים כי גם בשנים שקדמו למשבר הפוליטי, בין 2009 ל-2022, היה מספר העוזבים ילידי ישראל גבוה ב-44% ממספר החוזרים. אולם בתקופת המהפכה המשפטית התופעה התעצמה משמעותית.

"הנתונים מצביעים על מגמה מדאיגה שהחלה עוד לפני המשבר הפוליטי של 2023, אך התגברה משמעותית במהלכו," מציין פרופ' בן-דוד במחקר. "הפער הגדל בין העוזבים לחוזרים מצביע על אתגר משמעותי העומד בפני החברה הישראלית."

חשוב לציין כי הנתונים במחקר מתייחסים לתקופה שקדמה למלחמת ה-7 באוקטובר שפרצה באוקטובר 2023, ועדיין לא ברורה ההשפעה של אירועי המלחמה על מגמות ההגירה. עם זאת, הממצאים מספקים תמונה ברורה של השפעת המשבר הפוליטי על החלטות ההגירה של ישראלים ילידי הארץ.

המחקר מדגיש כי בניגוד לטענות שעלייה חדשה יכולה לפצות על העזיבה המוגברת, המגמות בפועל מראות תמונה מורכבת יותר. הנתונים מצביעים על כך שדווקא בקרב ילידי הארץ, שמהווים את הבסיס הדמוגרפי של המדינה, חלה עלייה משמעותית בהגירה החוצה.