מעט מאוד אנשים יכולים להגדיר את 2024 כשנה שלהם כמו אילון מאסק. נתון אחד שמספר את כל הסיפור הוא זה: השווי של מאסק צמח ב-77 מיליארד דולר לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב. מאסק השקיע הון ואנרגיה בבחירה של טראמפ (ההערכה היא שהשקיע כ-250 מיליון דולר בקמפיין), אחד הסרטונים המפורסמים ומעוררי הקרינג' של מערכת הבחירות האחרונה היה של היזם קופץ בהתלהבות מוגזמת בעצרת של טראמפ.

מאסק הוא לא רק האיש העשיר בעולם כיום, עם שווי הון מוערך של 447 מיליארד דולר על פי בלומברג, אלא נמצא בעמדת זינוק אדירה להגדיל את הונו משמעותית. הקרבה לטראמפ והמינוי לתפקיד המשרד ליעילות מממשלתית, יאפשרו למאסק לפקח מקרוב מאוד על יריביו ועל האינטרסים העסקיים שלו. מקורבו מונה למנכ"ל נאס"א ויקל על הפרויקטים המתוכננים של חברת החלל SpaceX, שמאסק הוא בעליה. הממשל החדש צפוי לקדם משמעותית את ההשקעות במטבעות קריפטוגרפיים – שנבלמו עד כה על ידי הממסד הפיננסי בארה"ב – וגם בהם מושקע מאסק באופן נרחב.

המיקום הקרוב מאוד לאוזנו של האיש החזק בעולם, יאפשר למאסק לכוון את המציאות הפיננסית בדיוק אל המקומות שנוחים לו. אפשר להמר בביטחון רב למדי שהוא גם יימנע מתשלום מרבית המיסים שאדם בסדר העושר שלו אמור לשלם. גם האיש במקום השני ברשימת עשירי העולם עשה את חישוביו בצורה מושכלת ביחס לבחירות בארה"ב. בסיבוב הקודם של טראמפ בבית הלבן, נחשב מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס, לאחד מיריביו המרים, בעיקר בשל בעלותו על הוושינגטון פוסט.

הפעם, באופן תקדימי, מנע בזוס מהעיתון לפרסם מאמר מערכת שתמך במועמדותה של קמלה האריס, ונשמר באופן כללי ממהלכים שעלולים להרגיז את הנשיא החדש-ישן במהלך קמפיין הבחירות. המדיניות הזהירה הזאת הגדילה את הונו של בזוס ב-7.7 מיליארד דולר מאז בחירתו של טראמפ, ואלו מצטרפים לעלייה מטאורית של מניית אמזון בשנה האחרונה עם זינוק של 40%. בסך הכל מוערך הונו של בזוס ב-246 מיליארד דולר.

מייסד ויו"ר אמזון ג'ף בזוס (צילום: Alex Wong, getty images)
ג'ף בזוס. תומך בטראמפ, ונהנה מעליית המנייה | צילום: Alex Wong, getty images

האיש שהפסיד מיליארדים, אבל לא חסר לו כלום

אל המקום השלישי ברשימה הגיע מארק צוקרברג, שרשם קפיצה אדירה של יותר מ-92 מיליארד דולר בהונו בשנה החולפת. צוקרברג הגדיר את 2024 כ"שנת היעילות", יופימיזם למהלך פיטורים וקיצוצים נרחב שהוביל בחברה. השווקים, שראו בשלילה את ההרפתקאות הטכנולוגיות שאליהן הוביל צוקרברג בשנים האחרונות, הקפיצו את מניית מטא בעשרות אחוזים, וכתוצאה מכך גם את הונו של הנשיא והמייסד, שנאמד כיום ב-220 מיליארד דולר.

לארי אליסון, מייסד ומנכ"ל אורקל, נהנה גם הוא משנה רווחיות במיוחד והוא נמצא במקום הרביעי עם הון של 208 מיליארד דולר. ברנרד ארנו, מנכ"ל לואי ויטון, סוגר את חמישיית העשירים ביותר עם הון של 179 מיליארד דולר. אגב, ארנו חתום על "הישג" בולט ברשימה. הוא האיש שהפסיד הכי הרבה כסף מבין חבריה, לא פחות מ-28.5 מיליארד דולר בשנה החולפת.

מארק צוקרברג באירוע מטא קונקט (צילום: סעיף 27א')
מארק צוקרברג | צילום: סעיף 27א'

בחצי השני של העשירייה נמצא מי שבשיאו הוביל אותה בבטחה, ביל גייטס, שחולש כיום על הון צנוע של 166 מיליארד דולר. אחריו מגיעים לארי פייג', מייסד אלפבית (חברת האם של גוגל) עם 114 מיליארד דולר; סטיב באלמר, לשעבר מנכ"ל מיקרוסופט וכיום בעלי לוס אנג'לס קליפרס (הון של 154 מיליארד); סרגיי ברין, שותפו של פייג' באלפבית (149 מיליארד) ומשקיע העל, וורן באפט עם 147 מיליארד דולר.

האישה העשירה ביותר בעולם היא אליס וולטון שהגיעה למקום ה-16 עם הון בשווי 115 מיליארד דולר. וולטון היא בתו והיורשת של סם וולטון, מייסד וולמארט. פרנסואז בטנקור מאיירס היא האישה העשירה השנייה ביותר וסוגרת את העשירייה השנייה בדירוג, עם הון מוערך של 76.5 מיליארד דולר. סבה של בטנקור-מאיירס היה יוג'ין שולר, מייסד לוריאל, ולאחר מות אמה היא הפכה ליורשת אימפריית הקוסמטיקה.

טיילור סוויפט (צילום: AP)
טיילור סוויפט. הרוויחה ממוזיקה | צילום: AP

מגי'ק ג'ונסון הפך למיליארדר

באופן כללי, אפשר לומר ש-2024 הציגה הצלחה חריגה מבחינת השווקים, שהובילו לגידול המשמעותי בהונם של האנשים שמככבים ברשימות עשירי העולם. הרשימה של פורבס, למשל, מצאה שבשנה החולפת היו בעולם 2,781 מיליארדרים, יותר מאי פעם בהיסטוריה. 265 מיליארדרים חדשים נולדו השנה, בהם טוד גרייבס, הבעלים של רשת המזון המהיר Raising Cane’s, שהונו מוערך ביותר מ-9 מיליארד דולר.

דמות מוכרת הרבה יותר היא לא אחרת מאשר טיילור סוויפט, שסיבוב ההופעות ההיסטורי שלה "The Eras Tour" הפך אותה למוזיקאית הראשונה אי פעם שנכנסת למועדון המיליארדרים על בסיס הכנסות המוזיקה וההופעות שלה לבדן. המגזין מעריך את הונה של סוויפט ב-1.1 מיליארד דולר, הודות להכנסות מסבב ההופעות, הבעלות על קטלוג המוזיקה שלה (שמניבות לה הכנסות מלאות מכל השמעה) ונכסי הנדל"ן שברשותה. על פי נתונים רשמיים מצוותה של סוויפט, סיבוב ההופעות הניב הכנסות של יותר מ-2 מיליארד דולר ממכירת כרטיסים בלבד, שאליהם מתווספים עוד מאות מיליונים רבים במכירת מרצ'נדייז.

שם בולט נוסף ברשימת המיליארדרים החדשים הוא מג'יק ג'ונסון, שהשקעותיו בקבוצות ספורט, רשתות קולנוע, נדל"ן ועוד הגדילו את שווי הונו ל-1.2 מיליארד דולר.

לן בלווטניק (צילום: GettyImages- Stringer)
לן בלווטניק | צילום: GettyImages- Stringer

בעלי ערוץ 13 וישראל היום נכנסו לרשימה

ארה"ב ממשיכה לשלוט ביד רמה ברשימה. 14 מתוך 20 עשירי העולם הם אמריקאים, כשבעשירייה הראשונה רק ברנרד ארנו הצרפתית שובר את ההגמוניה האמריקאית. סין, שמאיימת להדיח את ארה"ב מעמדתה כמעצמה הגדולה בעולם, שולחת רק חמישה נציגים ל-50 המקומות הראשונים, כשהעשיר מביניהם, ז'ונג שנשן (הון של 57.6 מיליארד דולר) נמצא במקום ה-21. שנשן הוא הבעלים של רשת בתי מרקחת גדולה וכן של חברת המשקאות הקלים הגדולה בסין. 

הקשר הישראלי של הרשימה מגיע במקום ה-42. לן בלווטניק, האוליגרך האוקראיני-אמריקאי (שווי הון של 40.6 מיליארד), חולש על שורה ארוכה של נכסים, בהם רבים עליהם השתלט בעקבות התפרקותה של ברית המועצות. אלא שבלווטניק מוכר בישראל בעיקר בזכות הבעלות על רשת 13. את השנה האחרונה הוא דווקא יעדיף לשכוח, מכיוון שהיא הסתיימה דווקא בהפסד של 233 מיליון דולר. עוד שם מוכר לקהל הישראל מגיע שני מקומות לאחר מכן, עם הבעלים של "ישראל היום", מרים אדלסון.

מבחינת תחום עיסוק, הטכנולוגיה שולטת במקומות הראשונים ברשימה, כששמונה מתוך עשרת העשירים ביותר עשו את הונם מיוזמות בתחום. ולסיום, אם תרצו להשתייך לרשימה היוקרתית הזאת, כל מה שתידרשו לעשות הוא לגייס 6.38 מיליארד דולר, שיציבו אתכם במקום ה-500 המכובד.