שנת 2023 הייתה מן המוצלחות ביותר עבור הקרנות הכספיות, עם חציית רף שווי של 100 מיליארד שקלים. העלאות הריבית שהחלו עוד ב-2022 יחד עם הרפורמה החוקתית-משפטית, הביאו רבים לחפש אחר מקלט השקעה סולידי עם תשואה אטרקטיבית, שיאפשר להם לצלוח את תקופת אי הוודאות הלא פשוטה הזאת. רוב המהלכים האלו בוצעו עוד לפני המלחמה, וכללו הפקדה של כספים לתקופה של שנה. כך שבחודשים הקרובים מיליארדי שקלים, צפויים להשתחרר מהפיקדונות באותן קרנות כספיות.
לאחר שבתחילת השנה בנק ישראל נתן את האות להורדת הריבית הראשונה מאז אפריל 2022, וההערכות הן שעוד שצפויות מספר ירידות ריבית השנה, אומנם בקצב איטי – הקרנות הכספיות הפכו כעת לפחות אטרקטיביות ורלוונטית לציבור. התוצאה של המהלך צפויה לכלול יציאה של כספים משמעותיים וחיפוש אחר אפיקי השקעה משתלמים ומותאמים לתקופה הנוכחית, ביניהן קופות גמל להשקעה, פוליסות חסכון וקרנות השתלמות.
כתבות נוספות בכסף >>
- "המדינה לא מוכנה להכיר בנו כתושבי שדרות - משפט בת"ז, זה מה שהורס לי"
- יותר מ-100 אלף רוכשי דירות חדשות לא יודעים מתי יקבלו אותן
- עליית מחירי הממתקים לקראת פורים: איפה הכי משתלם לקנות משלוח מנות?
האם אנחנו חוזרים לעולם של ריביות אפסיות?
כולנו יודעים למי ניתנה הנבואה, ועדיין, חזרה לעידן של ריביות אפסיות כמו שהיה בתחילת משבר הקורונה, נראה כמו משהו רחוק מאוד – אלא אם יפרוץ כאן משבר חסר תקדים. בהנחה שלא יהיו ריביות אפסיות, כספים יזרמו מקרנות כספיות ופיקדונות. ייתכן שבשנים הקרובות אף יהיו ריביות גבוהות יותר מאלה שיש כיום, ורבים עלולים שוב לבצע את הטעות של מעבר לפיקדונות וקרנות כספיות, במקום לדבוק במוצרים פנסיוניים המציעים גמישות רבה יותר וחיסכון במס. לקבוע את אסטרטגיית ההשקעות שלכם, בהתאם לגובה הריבית, היא נטייה מובנת בהתאם להעדפות הסיכון שלכם – אבל היא תעבוד טוב יותר אם תהיו במוצרים עם יתרונות משמעותיים יותר מפיקדונות ומקרנות כספיות.
אסטרטגיה לפני טקטיקה, תמנע ריצה אחרי טרנדים שלא מתאימים לכם
רבים מבצעים טעויות השקעה של היעדר אופטימיזציה, כי הם פועלים ללא אסטרטגיית השקעות. כך למשל, הנהירה לקרנות הכספיות הניבה מצד אחד תשואות גבוהות מפיקדונות, אך מצד שני קיימת בעייתיות בניוד הכספים מפיקדונות להשקעות אחרות (או מקרנות כספיות לאפיקים אחרים), מאחר ואלו אירועי מס.
אירוע מס הוא מצב שבו אנחנו משלמים מס על רווחי הון במעבר בין השקעה להשקעה. לעומת זאת, במצב שבו אין אירוע מס, הכספים עוברים בין מסלול למסלול, מבלי לשלם מס על הרווחים שנצברו. בדרך הזאת, המדינה נותנת לכל אחד "מתנה" – היכולת להשתמש בכספים שהייתם אמורים לשלם כמס על הרווחים, ולהשקיע אותם. תחשבו שקיבלתם בדרך הזאת ממש הלוואה ללא ריבית או הצמדה, כדי לבצע השקעות נוספות. למעשה, אתם גם יכולים לדחות את תשלום המס הזה על הרווחים לנצח, כך שלא תממשו את ההשקעות.
כמה שווה דחיית המס למשקיעים? התשובה במקרה הזה היא "תלוי". קודם כל, זה תלוי בסכום שאתם משקיעים – אבל אם תחליטו לנתב את הכספים שלכם רק למוצרים המציעים דחיית מס, אז המשמעות היא עוד כספים שבהם אתם משתמשים להגדלת ההון. משמעות שנייה היא הקטנת תשלומי המס המשולמים לאורך השנים. בחלק מהמוצרים, כמו גמל להשקעה – אם תדחו את מימוש ההשקעות לאחר גיל 60, יוותרו לכם על כל המס בתנאי שתמשכו את הכספים כקצבה. ההפרשים בין השקעה במכשירים המציעים הטבות מס לכאלה שלא, הם דרמטיים.
פוליסות החסכון מול הפיקדונות: איזה אפיק יאפשר חסכון גבוה יותר במס?
בשנת 2023 פוליסות החסכון הניבו תשואה ממוצעת שעמדה על כ-10%, כמעט פי 2 מאפיק הפיקדונות, שהניב בין 5% ל-5.5% לחוסכים. בנוסף, פוליסות החסכון כוללות אפשרות לדחיית מס שמעניקה לכם גמישות רבה יותר, שמתבטאת במעבר בין המסלולים השונים ללא אירוע מס. כלומר, עד שאתם לא מושכים את הכספים מאותן פוליסות, לא תשלמו מס כלל – מדובר בחסכון כספים משמעותי. כמו כן, פוליסת החסכון מאפשרות לכם להשקיע בנכסים לא סחירים, ביניהם מיזמי תשתיות שונים כמו פרויקט כביש 6, מנהרות הכרמל ועיר הבה"דים. זאת בנוסף לכל מיני פרויקטים בערבות ממשלה, שמעניקים לכם כריות בטחון בתיק.
אם אתם פודים כספים בפיקדונות או בקרנות כספיות - תבחרו באפיקים עם ניוד בין מסלולים
כדי שתוכלו ליהנות מהיתרונות של דחיית מס בעתיד, תדאגו לדבוק במוצרים ומכשירים המציעים הטבות מס, ומאפשרות ניוד בין מסלולי השקעה ללא אירועי מס ביניהם. מוצרים כאלה יכולים להיות גמל להשקעה, הפקדה לקופת גמל לפי תיקון 190, קרן השתלמות עם הפקדה הגבוהה מהתקרה או פוליסת חיסכון. אם מדברים על גמל להשקעה, דחיית מס היא לא היתרון היחיד - תוכלו גם למשוך את הכספים בפטור מלא ממס רווחי הון אחרי גיל 60, בתנאי שתמשכו את הסכום כקצבה. זאת, ללא תלות בכמה רווחי הון צברתם, וללא תלות בגובה הקצבה.
גם כיום אדם יחיד יכול לנייד כ-79,000 שקל בכל שנה לגמל להשקעה, כדי ליהנות מהפטור המלא ממס בעת משיכת קצבה. כזוג, מדובר על כ-158,000 שקל שיתפרסו כקצבה אחרי גיל 60, או בכל גיל אשר שתבחרו להתחיל לקבל את הכספים הללו כקצבה. בתוך גמל להשקעה, תבחרו האם אתם מעוניינים במסלול סולידי מאוד (למשל מסלול אג"ח שיהיה שקול לקרן כספית), במסלול כללי עם סיכון בינוני או במסלול מניות.
אפשרות נוספת שקיימת היום בידי הורים, היא לפתוח קופות גמל על שם כל אחד מהילדים. סכום ההפקדה המירבי בכל אחת מאותן קופות יכול להיות עד כ-71 אלף שקל. כך לדוגמה, הורים ל-3 ילדים יוכלו לפתוח קופת גמל להשקעה על שמם, ובמקביל לפתוח 3 קופות נוספות על השם ותעודות הזהות של כל ילד בנפרד, כדי למקסם את החסכון במס.
הכותב הוא מתכנן פיננסי ב-SFP