מכירת חמץ במהלך חג הפסח תמיד הייתה סוגיה שנויה במחלוקת בישראל. אלא שעל פי סקר שנערך ב-2021, כ-40% מאזרחיה היהודים של המדינה (יותר מ-3 מיליון) אוכלים חמץ במהלך חג הפסח, כשהם אולי שומרים יותר מכל על מהות המושג "חג החירות".
מנגד, עומדות מול צרכני החמץ הגבלות הולכות ומחמירות של רבני ישראל, בהובלת המפלגות החרדיות בממשלה – כדוגמת החוק אשתקד שלפיו בתי חולים יוכלו לאסור הכנסת חמץ בימי חג הפסח. לצד כל אלה, צריכת חמץ פרטית אינה מוגבלת, וכל המרכולים הלא כשרים ממילא, מוכרים חמץ בפסח (אף שייתכן כי יהיה קשה יותר למצוא את כל סוגי הלחמים שנמכרים בימים רגילים, כי היצע המאפיות העובדות קטן יותר בפסח).
אז איפה ניתן לרכוש חמץ בחג?
אם אתם נמצאים בקרבת קיבוצים או מושבים (לא דתיים) בחג – דעו שחלקם מפעילים חנויות מכולת בחול המועד, בהן ניתן לקנות מוצרים לא כשרים לפסח. כדאי לברר זאת מראש. במקביל, מאפיות ביישובים ערביים או דרוזיים, הנפוצות במיוחד באזור הצפון הרחוק והקרוב יותר – לרוב מוכרות חמץ גם כן.
בערים עם ריכוז גבוה של עולים מבריה"מ כמו אשדוד או ראשון לציון, החנויות הלא כשרות שמשרתות בעיקר ציבור זה – מוכרות חמץ גם בפסח. גם בתל אביב אפשר למצוא מאפים טריים בלא מעט מאפיות וקונדיטוריות במהלך הפסח, וניתן להשיג חמץ גם במאפיות שבבעלות אזרחים ערבים – בעיקר באזור יפו.
חמץ ברשתות השיווק
רשתות לא כשרות, שפתוחות לאורך השנה בשבת ומוכרות מוצרים לא כשרים כמו טיב טעם, מעדני מניה ואחרות – לרוב מוכרות גם חמץ. רשת am:pm לא מוכרת מוצרי חמץ בפסח, כנראה כדי לשמור על הביקוש מצד מי שלא שובתים בשבת, אבל כן מקפידים על אי צריכת חמץ בפסח.
טיב טעם היא בעלת כ-50 סניפים בכל רחבי הארץ, ולמעדני מניה יש כ-25 סניפים, רובם במרכז – אך גם בקריית ים, חיפה שבצפון ובאר שבע שבדרום. גם קשת טעמים, שלה קרוב ל-20 סניפים בצפון, במרכז ובדרום – מוכרת חמץ. רשת סטופ מרקט מוכרת חמץ בעיקר באזור הצפון וגם בבית חרות, ראשל"צ והוד השרון. בתל אביב פעילות רשתות לא כשרות של סופרמרקטים שכונתיים כמו דרגסטור פוד, עם 3 סניפים (דיזנגוף, אבן גבירול ופרישמן), רשת MAMA מוכרת גם כן ברחוב העלייה וברחוב בושם, וניתן למצוא חנויות נוספות בעיר - שפתוחות כולן בחול המועד פסח, כרגיל, כולל משלוחים.
מבצעים מיוחדים על מוצרי חמץ
במהלך החג יש רשתות מזון לא כשרות, דוגמת הרשת המקוונת יאנגו דלי, שלא רק שמוכרות חמץ בפסח ומודיעות על כך – אלא אף יציעו בחג הקרוב מבצעים מיוחדים על מוצרי חמץ. בין המבצעים ניתן למצוא 2 חטיפי פיצה מעדנות ב-70 שקלים, שישיית בירות ויינשטפן ב-59.90 שקלים (במקום 69.90 שקלים), 3 פתיתים של אסם ב-21 שקלים וכן הלאה.
יחד עם זאת, יאנגו דלי הודיעה כי הופעת מוצרי החמץ באפליקציה תתאפשר רק לאחר שהמשתמש יסמן כי הוא אינו "שומר פסח", בסנן מיוחד שניתן לראות כבר מעכשיו בכניסה לאפליקציה. עבור אלו שיסמנו כי הם אכן שומרים את מצוות החג, לא יופיעו מוצרי החמץ כלל.
עוד נמסר מהחברה כי יאנגו דלי היא אפליקציה העובדת 24/7, ועל כן לא מוגדרת כשירות כשר. גם הסניפים שלה (שאינם פתוחים לציבור, אלא משמשים כתחנת איסוף מוצרים למלקטים ולשליחים), אינם בעלי תעודת כשרות. "החברה פועלת ברחבי הארץ ובעיקר במרכזה, באזורים בהם מרבית הציבור הוא חילוני (תל-אביב וחיפה לדוגמה)", נמסר מהחברה.
משלוחים בחג
באשר לחברות המשלוחים, גם לאורך השנה וולט וחברות אחרות לא מגבילות בכשרות את פריטי המשלוחים שלהן, אשר מגיעים מחנויות לא כשרות או ממסעדות לא כשרות. מוולט נמסר בהקשר זה: "אנחנו מבצעים משלוחים מכלל בתי העסק שבפלטפורמה בכל ימות השנה, וגם בפסח".