למרות שהסיפור הזה הוא על נפילתה של המשפחה הכי עשירה בבריטניה, הוא דווקא לא סיפור על כסף. לא הייתה פה איזו תרמית פירמידה, מעילת ענק בחברה, או הונאה של הציבור. אף אחד לא ניסה להתעשר על חשבון אף אחד אחר. אבל זה כן סיפור על כוחו המשחית של הכסף, על זה שאנשים שטובעים בו לעיתים שוכחים שחוקים חלים עליהם. הם גם שוכחים על הדרך לחלוטין את חוקי המוסר.

בשבוע שעבר, נגזרו עונשי מאסר על פרקש הינדוג'ה, יושב ראש פעילות המשפחה באירופה, אשתו קמל, בנם אג'אי ואשתו נמראטה. ההרשעות כללו טענות על ניצול והעסקה בלתי חוקית – בני המשפחה כפו על עובדי הבית שלהם תנאי עבודה מנצלים ובלתי חוקיים, כולל עבודה של עד 18 שעות ביום בשכר נמוך מעשרה דולר לשעה. חברי המשפחה הורשעו בניצול והעסקה בלתי חוקית, אך זוכו מהאשמות בסחר בבני אדם, כך לפי הצהרה שמסרה המשפחה למגזין פורבס. העובדים באחוזת הינדוג'ה באגם ז'נבה טענו כי קיבלו שכר של שמונה דולרים למשמרת של 18 שעות – פחות מעשירית משכר המינימום הנדרש לפי החוק השוויצרי. בהצהרה לפורבס, נציגי המשפחה הכחישו טענה זו, וטענו כי חברי משפחת הינדוג'ה התייחסו לקורבנות "בכבוד וכמו משפחה".

משפחת הינדוג'ה היא משפחה של מיליארדרים. היא צברה את הונה מעסקי הקונגלומרט הבינלאומי שהוקם על ידי אבי המשפחה, פרמאננד הינדוג'ה, קונגלומרט שידו בכל – נפט, כימיקלים, בנקאות, נדל"ן, מדיה, רכב, שירותים פיננסיים ועוד. החברה מעסיקה למעלה מ-200 אלף עובדים, ובמאות חברות בנות, והם חולשים על עסקים ופועלים ב-38 מדינות בעולם. על אף שהחברה נוסדה בתחילת המאה ה-20 בהודו, היא נדדה עם השנים. החברה עוברת בירושה בין בני המשפחה. פרקש, המכונה PP על ידי חברים ומכרים, הוא אחד מארבעת הבנים של פרמננד דיפצ'נד הינדוג'ה (נפטר בשנת 1971), אשתו, בנו וכלתו עובדים גם הם בחברה.  

לפי אתר החברה. הקבוצה מתוארת כאחת הקבוצות המגוונות ביותר בעולם. משפחת הינדוג'ה מחזיקה בנכסים יקרי ערך בלונדון, כולל מלון רפלס לונדון, שנפתח בספטמבר האחרון. השווי  הנקי של המשפחה הוערך באוקטובר ב-20 מיליארד דולר באוקטובר. לפני שנפתחה חקירה בעניינם, הייתה משפחת הינדוג'ה חלק מחוג הסילון, התחככה עם מיליארדרים, פוליטיקאים וקובעי מדיניות. ממש לפני פחות משנה נצפו ההורים, פארקש וקמאל הינדוג'ה בפתיחת מלון היוקרה שלהם, כשהם לוחצים ידיים לנסיכה אן, אחותו של המלך צ'רלס. באירוע השתתף גם ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק, והוא כלל הופעות של אנדריאה בוצ'לי ואנדרו לויד וובר, כיאה למעמדם החברתי הגבוה של בני המשפחה. הם גם התרועעו בעבר עם חואן קרלוס הראשון, מלך ספרד לשעבר, נשיא ניגריה והדלאי לאמה, והשתתפו בפסטיבל הקולנוע בקאן.

קמל ופרקש הינדוג'ה (צילום: getty images)
פרקש וקמל בפתיחת בית המלון, לוחצים יד לנסיכה אן | צילום: getty images

ההאשמות כללו גם טענות כי המשפחה הגבילה את חופש התנועה של העובדים על ידי החזקת דרכוניהם ומניעת יציאתם מהבית ללא אישור. לדברי התובע השווייצרי, איב ברטוסה, המשפחה הוציאה יותר כסף על הכלב מאשר על שכרם של העובדים. במקרה אחד, אחת העובדות קיבלה פחות משמונה דולר לעבודה יומית קשה וממושכת.

ארבע שנות מאסר לכל אחד

זו לא הפעם הראשונה שבני המשפחה מסתבכים בשערוריות, אם כי הפעם, באמת יהיה להם קשה לצאת מזה בשקט. בשנת 2001, פוליטיקאי ממפלגת הלייבור, פיטר מנדלסון, התפטר מתפקידו כשר בממשלה של טוני בלייר בעקבות טענות שהוא עזר לאחיו המנוח של פרקש, סריצ'נד, לקבל אזרחות בריטית בתמורה לתרומת המשפחה לפרויקט ציבורי. " מנדלסון הכחיש את הטענות בזמנו, אבל התפטר בכל זאת. באותה שנה כתב הגרדיאן: "זרועות משפחת הינדוג'ה נגעו בדמויות בולטות מכל המפלגות המרכזיות. על פי השמועות למעלה מ-12 מועמדים בבחירות האחרונות ממפלגת הלייבור והשמרנים קיבלו תרומות מהאחים." עוד ציין הגארדיאן שכמה מחברי המשפחה "עמדו בפני האשמות בשחיתות בהודו הקשורות לשערוריית נשק". ההאשמות נגדם בוטלו מאוחר יותר.

משפחת הינדוג'ה בדרך לבית משפט (צילום: getty images)
אג'אי ונמארטה הינדוג'ה בדרך לבית משפט | צילום: getty images

ההרשעות הנוכחיות מסמנות שינוי דרמטי במעמדה של המשפחה, ולא ברור עדיין איך ישפיעו על הפעילות העסקית של החברה. סביר להניח שבני משפחה אחרים ינהלו את האימפריה כאשר יישלחו הנאשמים לכלא. עורכי הדין המייצגים את חברי המשפחה הכחישו את ההאשמות והודיעו כי יערערו על החלטת בית המשפט. "אני מזועזע. אנחנו נילחם עד הסוף המר", אמר רוברט אסאל, עורך הדין המייצג את משפחת הינדוג'ה, מחוץ לבית המשפט. עוד ציינו עורכי הדין כי המשפחה לא הייתה נתקלת ביחס כזה אילו הייתה משפחה אחרת ומסרו כי "בהתאם להליכים המשפטיים בשווייץ, פסק הדין של בית המשפט הנמוך נחשב לבלתי תקף ובלתי מבצעי, שכן חזקת החפות היא עקרונית עד לקבלת פסק דין סופי מהסמכות המשפטית העליונה". על בני הזוג קמל ופרקש נגזרו 4.5 שנות מאסר כל אחד, ואילו על בנם אג'אי ואשתו נמארטה, נגזרו 4 שנות מאסר לכל אחד.