אחד בפה ואחד בלב: למרות שסין הספיקה למחוק את ישראל ממפותיה ונשיא טורקיה מגנה את ישראל בכל הזדמנות, תוך שהוא מביע תמיכה בחמאס – היקף היבוא משתי המדינות הללו לא ירד בחודש אוקטובר.
הכעס של הציבור הישראלי על נשיא טורקיה ארדואן, שטען שישראל מבצעת פשעי מלחמה וכי "חמאס אינו ארגון טרור", התבטא במיוחד בתחילת המלחמה בנושא של יבוא עגבניות מטורקיה בידי רשת המזון רמי לוי, אשר בינתיים הפסיק את הייבוא. אך גם סין לא גינתה את חמאס ולא הזכירה את זכותה של ישראל להגן על עצמה, ולקראת סוף אוקטובר, ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי החברות עליבאבא ובאידו הוציאו את ישראל מהמפות הדיגיטליות שלהן.
טורקיה וגם סין משתייכות ל"ציר הרשע", שכולל גם את רוסיה ואיראן, והן קיימו פגישות ועדיין סוחרות עם איראן גם במהלך המלחמה. סין ורוסיה משתייכות לקבוצה זו בעיקר בשל התנגדותן לארה"ב שתומכת בישראל, אך גם בגלל קשריהן עם איראן.
התאגדות רשתות המסחר בישראל ואיגוד לשכות המסחר, טענו השבוע כי חברות גדולות מטורקיה, התומכות בחמאס, נהנות מהנחת המס שהאוצר מעניק להן – וכך גם חברות סיניות המביעות הזדהות עם הפלסטינים בתקופת החירום הנוכחית. "התקשורת הישראלית מדווחת חדשות לבקרים על אתרי מכירות מובילים בעולם שמסירים מוצרים ישראליים מאתריהם, וכן על אתרי מכירות בעולם שתומכים בצד של חמאס. הגיע הזמן להפסיק להעניק הטבות מס כדי שישראלים ירכשו מוצרי צריכה בחו"ל".
הטבות המס המדוברות הן על יבוא אישי מחו"ל, שעשוי להיות חייב במיסים כמו מע"מ, מס קנייה ומכס – בהתאם לערך הסחורה או המוצר שיובא. ואולם, בייבוא אישי עד לסכום של 75 דולר המוצרים פטורים מכל מס, ובין 75 דולר ל-500 דולר הם חייבים במע"מ בלבד, שעומד על 17%.
הפטור ממס ליבוא אישי של מוצרים זולים יחסית נהוג כבר למעלה מ-10 שנים. היבואנים שאותם מייצג איגוד לשכות המסחר בראשות עו"ד אוריאל לין, נלחם מאז בהטבה זו, שפוגעת לדברי היבואנים, במגזר העסקי.
המגזר העסקי סובר: הסחר עם שתי המדינות לא ייפגע
על פי נתוני רשות המיסים, בחודש אוקטובר האחרון לא היה שינוי כמעט ביבוא ארצה מסין ומטורקיה. היבוא מסין לישראל בחודש אוקטובר הסתכם בכ-5 מיליארד שקל, לעומת כ-5.1 מיליארד שקל באוקטובר 2022. לעומת זאת, היבוא מטורקיה עלה ל-2.8 מיליארד שקל באוקטובר 2023, לעומת כ-2.5 מיליארד שקל באוקטובר 2022. יש לציין, כי בחודש אוקטובר 2022 נרשמו 16 ימי עבודה בלבד בעקבות החגים, לעומת אוקטובר 2023 שבו היו 23 ימי עבודה.
כעת, באתרים של קהילות הצרכנות לרכישה מקוונת מאתרים בחו"ל, מביעים ביקורת על התנסחות הודעות האיגוד ורשתות המסחר, וטוענים כי היבואנים "תפסו טרמפ" על המלחמה, רק כדי להביא שוב את נושא הפטור ממס ביבוא אישי לסדר היום.
באשר ליבואנים הרשמיים, אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, מסביר כי "המדיניות שלהם קצת שונה. היבוא מטורקיה לא נגזר מההצהרות של ארדואן – ליבואנים הישראלים יש קשרים הדוקים של שנים עם ספקים אמינים מטורקיה, והם עושים הפרדה ברורה בין ההנהגה של המדינה לבין החברות הכלכליות שלה. אני מאמין שיש יבואנים עם פחות קשרים, שמקבלים החלטה אישית להפסיק לייבא מטורקיה, אבל אין לי מידע על כך". לגבי סין, מוסיף לין, כי "זו הייתה הפתעה גדולה. גם במקרה זה, השיח הגיע מהנהגת המדינה. יש לנו קשרים הדוקים עם הכלכלה הסינית, אירחנו פה שפע של משלחות מסין", ולכן, גם לגבי סין – מאמין לין שהיבוא ממדינה זו לא ייפגע.