לא פעם, קורה שאתם צריכים לתדלק בדרך ובסוף התדלוק מגלים ששכחתם את הארנק בבית. אולי אתם סבורים שכמו בכל בית עסק כמעט, אפשר לשלם בסלולרי או בשעון החכם (טכנולוגיית NFC – ללא מגע, בתקן המאובטח EMV)? אז לא - לא בתחנות הדלק. לפני כמה שנים, השיקו חברת הדלק אפליקציות לתשלום באמצעות הסלולר, שמקנות גם הטבות למי שמתדלק אצלן. באופן חוקי אבל לא לגמרי הגיוני, דווקא התשלום בסלולר נחסם.
אז יש לנו בשורות טובות בשבילכם. עם קצת סבלנות - עד יוני 2025, כל חברות הדלק יאפשרו תדלוק באמצעות הטלפונים הניידים שלנו, שעונים חכמים והצמדת כרטיס אשראי ללא צורך בהכנסתו לחריץ כמקובל כיום. כך לפחות מבטיח בנק ישראל, שאחראי למימוש המיזם.
>> למה תחנות הדלק חוסמות אפשרות לשלם בטלפון?
סנוניות ראשונות כבר נראות בשטח בפיילוטים של חברות הדלק השונות בתחנות דלק ספורות ברחבי הארץ, מתל אביב ועד צומת בית קמה.
בנק ישראל הוביל במהלך השנים האחרונות את המשק הישראלי אל עבר רפורמה בשוק התשלומים ובמסגרתה סליקת עסקאות כרטיסי חיוב הוסבה לתקן EMV אשר שיפר את אבטחת התשלום ואפשר כניסה של שירותים דיגיטאליים חדשניים כדוגמת תשלומים ללא מגע – המהווים כמחצית מכמות העסקאות בישראל וביצוע עסקאות באמצעות ארנקים בטלפונים החכמים המהווים כ-17% מכמות העסקאות בישראל.
הרפורמה שיושמה פתחה את הדלת לא רק לעולם התשלומים אלא גם להצעות ערך נוספות לצרכנים באמצעות הארנקים הדיגיטליים דוגמת הזדהות בקופות החולים, כרטיסי טיסה ושירותים נוספים שבדרך.
בבנק ישראל מסבירים היום (ב'), כי המעבר ל-EMV בתחנות הדלק הוא מורכב יותר מיתר בתי העסק שכן כדי לבצע את המעבר צריך להתאים גם את הטרמינל שבתוך המשאבה. "הפתרון דרש פיתוח חדש שלא היה בארץ, ומשכך תחנות הדלק קיבלו מתווה ארוך יותר מיתר בתי העסק. בהמשך ועקב אילוצים, לרבות מלחמת חרבות ברזל, נקבע מתווה מדורג להשלמת המעבר של תחנות הדלק וזאת עד ליוני 2025. בחודשים הקרובים," מבטיחים בבנק ישראל. "נראה עוד ועוד תחנות שמסבות בשטח את עמדות התשלום לטכנולוגיה החדשה ולאחר סיום הפיילוט הראשוני וההסבה של כל התחנות - יעברו לתשלום ב-EMV שיאפשר, בין היתר, גם עסקאות ללא מגע וביצוע תשלומים בארנקים דיגיטליים".
פרסום ראשון: יש תשלום עם NFC בתחנת דלק pic.twitter.com/iHe0Wpehtr
מעניין לציין שבבדיקת mako בשנת 2023 עניין הפיתוח לא עמד במרכז הדחייה שניתנה לתחנות, אלא דווקא מה שהוגדר כ"סכנת ההתלקחות" בתשלום בסלולרי. אותה סכנה לא מנעה מחברות הדלק לקדם באופן אגרסיבי שימוש באפליקציות שפותחו כדי לשלם על תדלוק.
דור אלון ראשונה
חברת דור אלון היא הראשונה שיצאה ביולי האחרון עם פיילוט במספר תחנות. הפיילוט גם כולל הפעלה של מכשירי סליקה ניידים שמתדלקים יחזיקו לטובת מתן שירות למוגבלים בתנועה. הרשת בודקת את אמצעי התשלום הזה מבחינת עומסים, רגישות ותקינה של סביבה נפיצה.
בחברת סונול, למשל, מוסרים, כי החברה מתכננת לאפשר בקרוב תדלוק באמצעות טאצ' (EMV) של הסלולר בעמדות התדלוק, לאחר שעד כה אפשרה זאת רק בחנות התחנה. נמסר, כי בחברה החלו להכניס בתחנות התדלוק שלה טרמינלים שעובדים עם EMV. הם עדיין לא פעילים, יש להדגיש, ובחברה ממתינים לאישורים המתאימים מבנק ישראל, אבל ההיתכנות כנראה בתוך כמה חודשים.
גם בחברת דלק מאשרים כי החברה התקשרה עם ספק הטרמינלים המיוחדים שיותקנו במשאבות שלה ומצפה שהשירות יינתן ללקוחותיה בעתיד הקרוב ביותר.
מחברת טן נמסר שהיא נערכת למעבר כמו החברות האחרות.