יוטה סקמוטו, עובד מכירות בטוקיו, מצא את עצמו במצב מוכר לרבים: הוא רצה לעזוב את עבודתו אך חשש מעימות עם הבוס. פתרונו היה מפתיע – הוא שכר חברה שתתפטר בשמו, תמורת 200 דולר. תופעה זו, שדווחה לאחרונה ב"וול סטריט ג'ורנל", משקפת את תרבות העבודה הייחודית ביפן.

ד"ר אבי שניידר, חוקר ארגונים ושוק העבודה ודיקן הסטודנטים של המכללה למנהל, לא הכיר את התופעה, אבל גם לא הופתע ממנה. "יפנים לא מתעמתים מול סמכות. תרבות הארגון היפנית מאופיינת במה שנקרא 'מהעריסה אל הקבר' - נאמנות טוטאלית לכל החיים." הוא מוסיף כי ביפן, חברות ומפעלים נהגו לחתוך ברווחים ולעשות הכל כדי לא לפטר עובדים, תפיסה שהשתרשה עמוק בתרבות העסקית היפנית.

אולם, בעוד שביפן מתפתחת תעשייה של חברות המסייעות לעובדים להתפטר, בישראל ובמערב המגמה הפוכה לחלוטין. כאן, הדגש הוא על סיוע למפוטרים למצוא את דרכם מחדש בשוק העבודה. והכל במימון החברה המפטרת.

בישראל, מספר חברות מתמחות בליווי עובדים שפוטרו וסיוע בחזרתם לשוק העבודה. חברות אלו מציעות מגוון שירותים, החל מייעוץ קריירה ועד הכנה לראיונות עבודה.

אורנה מורג, מנכ"לית Talent Solutions, מקבוצת מנפאואר, מסבירה שהשירות שלהם מתחיל מרגע הפיטורים ונמשך בין שלושה חודשים לחצי שנה. " חברה מפטרת עובדים וכחלק מחבילת פיצויים אנחנו נפגשים עם המפוטר כדי לעזור לו בהמשך דרכו. אנחנו נפגשים עם המפוטר כדי להבין את כישוריו ומה הוא יכול להציע לשוק העבודה," היא אומרת. "המטרה היא לא רק למצוא עבודה חדשה, אלא גם לעזור לאדם להבין מה הוא באמת רוצה לעשות בהמשך הקריירה שלו."

היועצת עזרה לכתוב תשובות לריאיון עבודה

איריס (שם בדוי), נעזרה פעמיים בשירותי ליווי כאלה, והייתה מרוצה. "כשעזבתי את טבע, קיבלתי יועצת קריירה מחברת AKT שעזרה לי לבנות קורות חיים ולהתכונן לקראת עבודה חדשה. בפעם השנייה, כשעזבתי חברה נוספת, קיבלתי ליווי מטעם מנפאואר, בחברת Talent Solutions. היו לי שש פגישות שבהן היועצת עזרה לי לדייק את החיפוש שלי ונתנה לי טיפים וכלים איך לדייק את פרופיל הלינקדאין, שזה הכי חשוב בחיפוש עבודה בהייטק."

הליווי לא היה רק כללי, אלא כלל תרגול של ממש. "כשאתה לא מחפש עבודה במשך חמש שנים, אתה לא 'על זה', והייעוץ הזה מאוד חשוב. את הפגישה השנייה עם היועצת קבעתי כשכבר היה לי ראיון עבודה והיא עשתה לי סימולציה ונתנה לי כלים איך לענות על שאלות כמו 'ספרי לי על התפקיד האחרון', 'מה התפקיד שאת מחפשת?'. היא הסבירה לי איך לענות על שאלות כאלה או איך להתייחס לשאלה ציפיות השכר. היא נתנה לי את התשובות וכתבתי וככה התכוננתי לראיון".

אבל איריס מדגישה שלא כל החברות דומות. "יש הרבה פרסומים של חברות שזה אותו קונספט אבל שונה. הם נותנים הרצאה חינם כדי לעזור לך למצוא עבודה. לי זה פחות התאים".

עדכון פרופיל לינקדאין (צילום: באדיבות LinkedIn)
עדכון פרופיל לינקדאין | צילום: באדיבות LinkedIn

"אני גם מאמנת אישית"

חברות הליווי מציעות מגוון רחב של שירותים, הרבה מעבר לעזרה בכתיבת קורות חיים. עידית כהנא, בעלת חברה המספקת שירותי ליווי, מסבירה: "אני גם מאמנת אישית ואני עוזרת לאנשים למצוא שוב את דרכם ואת העבודה הבאה שלהם. זה כולל עבודה על קורות חיים, סימולציות לקראת ראיונות, ולפעמים אפילו יצירת קשר עם חברות שמחפשות בדיוק את הפרופיל של המועמד."

השירותים כוללים גם הערכת כישורים מקיפה, ייעוץ קריירה מעמיק, והכנה מנטלית לתהליך חיפוש העבודה. חלק מהחברות אף מציעות תמיכה נפשית למפוטרים המתמודדים עם הקושי הרגשי שבאובדן העבודה.

מעבר לתועלת הברורה למפוטרים, לתהליך הליווי יש יתרונות נוספים. אורי עינת, מנכ"ל AKT ישראל, מדגיש: "השירות הזה לא רק לאנשים המפוטרים, הוא גם משמר את מותג המעסיק. הדרך שבה החברה מתייחסת למפוטריה משפיעה גם על העובדים שנשארים."

יתרון נוסף הוא היכולת של חברות הליווי לזהות מגמות בשוק העבודה ולהכין את המפוטרים בהתאם. הן יכולות לספק מידע על מקצועות מבוקשים, מיומנויות נדרשות, ואפילו לכוון מחדש קריירות לכיוונים מבטיחים יותר.

עבור חברות רבות, מתן שירותי ליווי למפוטרים היא דרך להפגין אחריות חברתית ולשמר את המוניטין שלהן. עבור המפוטרים, זוהי הזדמנות לא רק למצוא עבודה חדשה, אלא גם לבחון מחדש את הקריירה שלהם ולפתוח דף חדש בחייהם המקצועיים.