הבחירות המקומיות לשנת 2024: בעוד כשבוע, לאחר דחיות חוזרות, צפויות להתקיים הבחירות המקומיות. לראשונה בתולדות מדינת ישראל, אזרחים ייצאו להצביע בזמן שהתותחים עדיין רועמים, ואנו נמצאים בעיצומה של מלחמה.
בארבעת החודשים האחרונים התחדדו ביתר שאת חשיבות השלטון המקומי וערכה של מנהיגות מקומית חזקה, יעילה, מתפקדת ואפקטיבית. לכן, לקראת הבחירות תנועה ישראלית הפועלת לחיזוק הדמוקרטיה בישראל ומקדמת ביזור סמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי, ביצעה סקר באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה לבחינת מידת המוטיבציה לצאת ולהצביע בבחירות המקומיות, בצל המלחמה.
כתבות נוספות בכסף >>
- יוקר המחיה מכביד עליכם? לא אם שואלים את הלמ"ס
- שיחות זום פנימיות בחברת הייטק קיבלו מאות אלפי צפיות ביוטיוב. הסיבה תפתיע אתכם
- "קונסולות משחק, שואבים ומחשבים ניידים במחירים נמוכים - זה חדשות מטורפות לצרכן הישראלי"
כמו כן, הסקר בחן מה הם הנושאים המשמעותיים ביותר עבור הבוחרים, מהי מידת ההשפעה של המלחמה על בחירת המועמד, דפוסי בחירת המועמד ועוד. בסקר נשאלו 2,019 נשאלים מ-8 הערים הגדולות בישראל (ירושלים, תל אביב, חיפה, ראשון לציון, באר שבע, אשדוד, פתח תקווה ונתניה), ונבחנו עמדותיהם לפני 7 באוקטובר ובשבוע האחרון של חודש ינואר 2024.
עומסי תנועה, ביטחון אישי ומצוקת חניה
לפי ממצאי הסקר, חמשת הנושאים העיקריים שמעסיקים את הנשאלים בערים שנסקרו, הם עומסי תנועה, ביטחון אישי, בעיות חניה, חינוך ותחבורה ציבורית. עומסי תנועה העסיקו 21% מכלל הנשאלים, ביטחון אישי 15.8%, בעיות חניה 12.3%, חינוך 9.9% ותחבורה ציבורית 8.5%.
הערים שבהן תחום הביטחון האישי העסיק במיוחד את הנשאלים, כלומר הם שמו אותו בראש הנושאים שבהם היו רוצים לראות שיפור, הן באר שבע (28%) וחיפה (24.7%). הערים שבהן מככב נושא עומסי התנועה בראש הרשימה, הן פתח תקווה (30%), ירושלים (25.9%), ראשון לציון (27.4%), אשדוד (23.9%), תל אביב (22.9%) ונתניה (21%). כמו כן, נראה שמצוקת החניה מטרידה בעיקר את תושבי תל אביב, ראשון לציון, פתח תקווה ובאר שבע.
באופן מפתיע, בניגוד למערכות בחירות קודמות, נושא החינוך לא נמצא בשלושת הנושאים שבראש סדר העדיפויות של הבוחר – אלא רק במקום הרביעי.
מוטיבציה להצביע בצל המלחמה
כשבועיים לפני קיום הבחירות, כ-89% מהבוחרים מעידים כי יצביעו בבחירות הקרובות לראשות העיר, על פי הסקר. כ-32% ציינו שהם מתכננים לבחור במועמד שבחרו בו בבחירות הקודמות, וכ-20% יצביעו בעד מועמד השונה מהמועמד שבו בחרו בבחירות הקודמות. כ-9% ציינו שאין בכוונתם להצביע בבחירות.
מבחינת הקריטריונים שעל פיהם יחליטו במי לבחור, 57.7% מהנשאלים ציינו שיבחרו במועמד שמקדם נושאים שחשובים להם, 48.9% ציינו טוהר מידות של המועמד, ו-43.7% שמו דגש על עשיה ציבורית ענפה.
באשר לשאלה אם ארבעת חודשי הלחימה והחיים בשגרת חירום השפיעו על ההחלטה לגבי המועמד שבו יבחרו, כ-91% מהמשיבים ציינו שלא שינו את ההחלטה לגבי המועמד שבו יבחרו. כ-9% ציינו בסקר כי שינו החלטתם בעקבות התנהלות המועמד במלחמה או בשל עניינים הנוגעים לתחום הביטחון האישי.
האם הרשויות המקומיות בערים הגדולות בישראל הן דמוקרטיות?
רק 23% מסך הנשאלים סבורים שהרשות המקומית בעיר שבהם הם גרים, הינה "מאוד דמוקרטית", לפי הסקר. הערים המצטיינות בהתנהלות הדמוקרטית שלהן, לפי הצבעת הנשאלים, הן תל אביב, ראשון לציון ובאר שבע. כ-20% מהמשיבים סבורים שהרשות שלהם לא כל כך דמוקרטית. העיר אשדוד נתפסת כהכי פחות דמוקרטית בהשוואה ליתר הערים הגדולות שנבדקו.
הערכים החשובים ביותר לדעת הנשאלים, שעל פיהם הרשות המקומית צריכה לפעול, הם שקיפות והנגשת מידע, מנהל תקין ושיתוף ציבור.
נתי בירמן מה נעים, מנכ"ל תנועה ישראלית: "הקשב של תושבי ישראל נמצא כיום באופן טבעי במלחמה בלבד, אך כידוע הבחירות המקומיות יתקיימו בעוד פחות משבועיים. אסור שהן תחלופנה לידינו. חשיבות הבחירות המקומיות היא אקוטית, במיוחד לנוכח האסון הכבד שפקד אותנו ב-7 באוקטובר, והמלחמה שמתנהלת כבר ארבעה חודשים. השלטון המקומי הוכיח יכולת ניהול ותפקוד אפקטיבית ויעילה, רוב הרשויות סיפקו ועדיין מספקות לתושביהן את המענה בחירום, בזמן שמשרדי הממשלה היו בכאוס מוחלט, ומנותקים מהאזרח".
"תוצאות הבחירות עתידות להשפיע על חיי האזרח, כל אחד בעירו, למשך 5 שנים – לכן הן משמעותיות כל כך. כתנועה הפועלת לשינוי שיטת הממשל, ביזור סמכויות מהשלטון המרכזי ולחיזוק השלטון המקומי, אני קורא לכל תושבי מדינת ישראל (למרות המלחמה והקשיים הנלווים) לצאת להצביע, ולבחור במנהיגות המקומית הראויה".