המלחמה הולכת ומתארכת, ואיתה גוברות החששות הכלכליים בקרב הציבור בישראל. בין אם בגלל ההאטה המסתמנת במשק, עליית המחירים בשלל תחומי החיים, ורצון לחיות את החיים כמו שהיו לפני, כשטיסות היו זולות ולא הייתה עננה של חוסר ודאות מעל הראש. מכאן, הדרך לקבלת החלטות שאינן אופטימליות למשפחה עלולה להיות קצרה, ולפעמים, זה אפילו מגיע מכיוון לא צפוי, הפעם ממשרד האוצר.
בימים אלה פרסמה רשות המיסים תזכיר חוק להערות הציבור, ובו מוצע לאפשר לשכירים ועצמאים למשוך כספים מקרן השתלמות בשיעור מס מופחת, במקום בשיעור מס שולי. המניע של רשות המיסים ברור: למלא את קופת המדינה ולסגור את הגירעון הגדל, דרך פיתוי הציבור לוותר על אחת מהטבות המס הכי גדולות שלו.
על פי החוק, סכומים שמשך שכיר או עצמאי מחשבונו בקרן השתלמות, לרבות הפרשי הצמדה, וכן ריבית ורווחים אחרים, פטורים ממס רק אם חלפו שש שנים ממועד ההפקדה הראשונה לקרן השתלמות. עוד על פי החוק המתגבש, עובדים שהגיעו לגיל פרישה, יכולים לפדות את קרנות ההשתלמות מבלי לשלם מס, רק אם חלפו שלוש שנים ממועד ההפקדה הראשונה לאותה קרן השתלמות. משיכה מוקדמת מהאמור, מחייבת תשלום מס בשיעור המס השולי על הכספים שנמשכו.
זה המקום שבו חשוב להזכיר כי אם יש לכם קרן השתלמות נוספת שלא נפדתה, עם ותק של יותר משש שנים, תוכלו לבצע החלת ותק על קרן אחרת. כלומר, תוכלו להשתמש בוותק של הקרן הישנה, כדי לפדות ללא תשלום מס את הקרן החדשה. הצעד הזה נדרש ומתבקש רק במצב שאין לכם אפשרויות אחרות, היות ולהשתמש בכספים הפטורים ממס צריכה להיות הברירה האחרונה של המשפחה.
החוק החדש של משרד האוצר הוא נטול היגיון פיננסי. אין שום סיבה רציונלית לפדות את קרן ההשתלמות טרם הזמן. הרי לאחר שש שנים של השקעה, קרן ההשתלמות ניתנת לפדיון מלא מבלי לשלם שקל אחד של מס. מי שנמצאים, למשל, במצב של חמש שנות חיסכון, יכולים לקחת הלוואה על חשבון קרן השתלמות ולפדות אותה במועד שבו הקרן נזילה ללא מס. פתרון מסוג זה בוודאי יהיה זול פי כמה לעומת תשלום של מס כלשהו. אם, למשל, קרן ההשתלמות שלכם במסלול מניות, ואפילו מסלול כללי, ייתכן שב-3-4 השנים האחרונות צברתם תשואה של 40% בממוצע. אם תנכו מהם מס של 15%, כפי שמציעה רשות המיסים, תוותרו על שישה אחוזים מהצבירה, דומה מאוד לריבית השנתית שתשלמו על הלוואה כנגד קרן השתלמות.
חשוב לזכור שאם פדיתם את קרן ההשתלמות, אז ויתרתם על הטבת הפטור ממס על אותה קרן השתלמות לתמיד. אם לא תפדו את הכספים בקרן ההשתלמות, ותמנעו מהפיתוי המהיר לשים יד על המזומן הזה, תוכלו להכפיל אותם בכל שמונה עד עשר, בפטור מלא ממס, בהתבסס על התשואות בקרנות ההשתלמות כיום.
במקום לפדות, לייעד לפרישה
קרנות ההשתלמות נתפסו עם השנים בציבור כאפיק חיסכון שכדאי לפדות אותו מיד לאחר שש שנות חיסכון. הם נתפשו בעבר כמקור המימון לחופשות מפנקות, קניית רכב חדש או שיפוץ הבית. עם השנים, התפתח בישראל תחום התכנון הפיננסי, ועם ההתמקצעות של התחום, יותר משקי בית הבינו שכדאי לצבור את הסכומים בקרנות השתלמות לתקופות ארוכות כדי ליהנות מהפטור ממס על רווחי הון לתקופות ממושכות.
הגישה המתקדמת היום, היא להשאיר את הכספים בקרנות ההשתלמות לתקופת הפרישה, ואפילו כקרן חירום של משק הבית. כלומר, כספים בקרנות השתלמות משמשים את משק הבית כדי להתמודד עם מצבי קיצון בלתי צפויים שאין לנו אליהם כל פתרון אחר. ככל שאנחנו נעשים מבוגרים יותר, כך הכספים בקרנות ההשתלמות שלנו צומחים יותר ויותר. כלומר, ככל שעולים הסיכונים, כך אנחנו צוברים עוד עודפים לשעת חירום של ממש.
תוחלת החיים עולה בהתמדה, ואיתה הצרכים המשתנים בגיל השלישי. קרנות הפנסיה מהוות עוגן בהכנסה של משק הבית לשעת פרישה. יחד עם זאת, טוב יותר כשיש לנו גם קרנות השתלמות וסכומים נוספים לשעת חירום.
עדיף למשקי בית הזקוקים לכספים מיידיים, לחשוב על אלטרנטיבות אחרות מאשר קרנות השתלמות. אין ספק שהתקופה הנוכחית מאתגרת מבחינה כלכלית. לעתים ישנם מצבים ששני בני הזוג מפוטרים ממקומות העבודה. חשוב למצוא כל פתרון אפשרי לפני שפודים את קרנות ההשתלמות לפני הזמן, מאחר וזו תאונת מס והקרבה של הטווח הקצר והצורך המיידי, על פני מאמצים למציאת פתרונות אחרים.
הכותב הוא מנכ"ל חברת התכנון הפיננסי SFP המובילה יחידים, זוגות ומשפחות להגדלת הון באמצעות השקעות