המציאות החברתית - כלכלית בארץ ובעולם משתנה. מונופולים מופרטים, הבנקים כבר לא תולים את כל יהבם בטייקונים ומתחילים לחזר אחרי עסקים קטנים ובינוניים, ולצרכנים יש היום יותר כוח ומודעות למה שיוצא מכיסם. זה היה רק עניין של זמן עד שתקום אלטרנטיבה משמעותית לחברות האשראי והבנקים ותאפשר לאנשים להשקיע וללוות כספים בתנאים משופרים, וללא תלות במוסדות הפיננסיים. מה היתרונות הבולטים של מודל להלוואות חברתיות, והאם הוא עתיד להדיר את מקומם של הבנקים?
מודל של כלכלה הדדית לא נולד רק לאחר מחאות ומהפכות חברתיות, מסתבר שהוא תמיד היה קיים, ואפילו בישראל. בתקופה של קום המדינה נוסדו בנקים חברתיים ואגודות אשראי שלא היו למטרות רווח, במודל לפיו ציבור המשקיעים הוא גם בעל המניות. המשבר הכלכלי שפקד את העולם בשנת 2008 גרם לכך שיזמים לא הצליחו להשיג כסף מהבנקים. שנאת הסיכון (הסתייגות מעסקה בשל אי וודאות) של המשקיעים המוסדיים גדלה מאוד, והם לא היו מוכנים להלוות ליזמים צעירים ולעסקים בסיכון גבוה, ומשום כך נוצרה מצוקת אשראי מאוד גדולה. במקביל, הטכנולוגיה האינטרנטית התפתחה והשילוב של שניהם אפשר את נקודת הפריצה וההתפתחות של מודלים חלופיים של מימון המוני והלוואות חברתיות.
"יש הלוואות לאנשים פרטיים ויש הלוואות לעסקים, ובהתאמה חברות שונות שמתמחות בהלוואות לעסקים, וחברות שמתמחות בהלוואות לאנשים פרטיים", אומר ד"ר אייל להב, ראש ההתמחות במימון ושוק ההון בבית ספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל, "המודל מתבסס על גיוס כסף מהרבה אנשים שרוצים להשקיע, והכסף משמש להלוואות בצורה מפוזרת לאנשים פרטיים או לעסקים, באופן כזה, הפיזור מקטין את הסיכון של המשקיע".
היכן נולד המודל הראשון של הלוואות חברתיות?
"הוא התחיל באנגליה, עבר לארה"ב והתפשט לאירופה. היום המודל קיים בכל העולם המערבי ומתחיל להיכנס למדינות עולם שלישי", אומר ד"ר להב, "החברה הראשונה שקמה באנגליה נקראת ZOPA ובארה"ב קמו שתי חברות: Prosper ו-Lending Club. רק לפני פחות משנה ההיקף של Lending Club עמד על 7.3 מיליארד דולר, החברה גדלה במהירות מסחררת. החל משנת 2013 קצב הגידול של חברות למימון אלטרנטיבי ומימון המונים הוא משמעותי ביותר. אם מסתכלים רק על הלוואות לעסקים בשוק הבריטי, בשנת 2014 הוא עמד על 750 מיליון לירות סטרלינג ובין השנים 2012-2014 היה גידול של 250%. לעומת זאת, הלוואות לאנשים פרטיים נאמדו ב-550 מיליון לירות סטרלינג בשנת 2014 ובין השנים 2012-2014 היה גידול של למעלה מ-100%".
מה היתרונות של הלוואות חברתיות?
ד"ר להב מציין שהיתרונות הם לשני הצדדים: למשקיע - שמקבל ריבית יחסית גבוהה, בוודאי הרבה יותר גבוהה מפיקדונות, וזאת למרות שאינו משקיע בשוק ההון. ללווה - שמקבל ריבית יותר נמוכה, ובחלק מהמקרים מדובר בלווים שמתקשים לקבל הלוואה ממקור אחר.
קיימים גם סיכונים?
"בעיקר למשקיע, הוא אמנם מקבל ריבית גבוהה אך זה משום שיש יותר סיכון בהשקעה שלו", אומר ד"ר להב, "כך זה עובד גם בשוק ההון - בכל מקום שיש בו תשואה פוטנציאלית גבוהה, יש יותר סיכון בהשקעה".
הבנקים צריכים לחשוש?
מונופול הבנקים בישראל לא הולך להתפרק כל כך מהר, וגריפת הונם שנאמד במיליארדים מעמלות מיותרות שהם גובים מהאזרחים לא הולך להצטמצם בקרוב. אך האם המודל של הלוואות חברתיות עשוי להשפיע בכל זאת על המקום המרכזי של הבנקים? לדברי ד"ר להב המודל יכול להקטין במקצת את היקף ההלוואות שנותנים הבנקים לעסקים קטנים ולאנשים פרטיים.
בשנים האחרונות הבנקים שינו את המודל העסקי ובחרו לחזר אחר עסקים קטנים ובינוניים, ולא רק להתמסר כליל לטייקונים. ההשפעה של מיזמים למימון המונים או חברות להלוואות חברתיות תהיה בעיקר ההזדמנות שניתנת למיזם לעבור את השלב הראשוני הכי קשה – להפוך מרעיון לסטארטאפ קטן. זהו שלב בו רוב הבנקים לא נותנים אשראי, כי הם מעדיפים לראות משהו מוחשי. ולכן לא מעט מיזמים נופלים לפני שהצליחו לעשות את הצעד הראשון שלהם. כשמיזמים יצלחו את השלב הזה דרך חברות להלוואות, הדבר יכול לאותת על המשך דרכם ולהוכיח לבנקים שאולי ראוי להשקיע בהם. משום שעל מנת לעבור מסטארטאפ לעסק גדול המיזמים הללו יהיו חייבים תמיכה פיננסית משמעותית והיא תגיע רק מהבנקים.
האם המודל הזה יכול להצליח בישראל?
"זה כבר מתחיל להצליח. מספר החברות הפעילות בישראל הולך וגדל, והן מגייסות יחסית הרבה כסף. השוק היה ממש קטן לפני 3 שנים והוא צומח בקצב מרשים. בעולם ההצלחה הייתה כה גדולה שחברות פנסיה התחילו להיות חלק ממספקי ההלוואות לחברות הללו, ואני מאמין שזה יגיע גם לישראל".
Eloan - חברה להלוואות חברתיות
בישראל כאמור, קיימות מספר חברות להלוואות חברתיות, אחת מהן היא חברת eloan אשר נוסדה ב-2012, ועלתה לאוויר לפני כשנתיים. עמית לויינשטיין, מייסד החברה, מספר כי האנשים המעורבים בחברה הם מתחום הבנקאות לשעבר, ומדובר במערכת של כלכלה שיתופית, מעין ה""Uber של הבנקאות.
מענה מהיר תוך פחות משעה
הן תהליך ההלוואה והן תהליך ההשקעה נעשים באתר החברה. בתהליך ההלוואה יש למלא שאלון, למסור פרטים, ולהעלות מסמכים. לאחר בדיקה דיגיטלית של המסמכים, מתקבל דירוג אשראי ולפיו נקבעת הריבית, והלווה מקבל הצעה להלוואה. "לא כל מי שמבקש הלוואה מקבל אותה, זו לא תרומה", אומר לוינשטיין, "הפרמטרים שעל פיהם נקבע מי יקבל ומי לא הם בין היתר יכולת ההחזר שלו. כשיש חשש שהלווה לא יעמוד בהחזר, לא ניקח את הסיכון של המלווים, ולא נשים אותו במצב שבו יצטרך להלוות שוב ושוב. יש לנו אחריות כלפי שני הצדדים". סכום ההלוואה נע בין 5,000-ל-50,000 ₪ לתקופה של חצי שנה עד חמש שנים וההלוואה ניתנת תוך יום-יומיים.
קיימת גם הלוואה מהירה שכוללת שאלון קצר, והעברת שם משתמש וסיסמה של חשבון הבנק של הלווה, כדי שהמערכת תוכל לשאוב את הנתונים משם, אך לאחר כניסה חד פעמית, היא לא שומרת אותם. תוך מספר דקות מתקבלת הצעה, וברגע שההלוואה אושרה והלווה מסכים לתנאי ההלוואה הוא חותם דיגיטלית, ומקבל את ההעברה הבנקאית תוך פחות משעה. הלווה קובע את התשלום החודשי על פי הסכום שהוא לווה וגובה הריבית, ויודע בכל נקודה היכן הוא עומד. בדף נספח שהוא מקבל, מפורטים כל תנאי ההלוואה והחזר התשלום. במקרה שבו לווה מעוניין להחזיר את יתרת ההלוואה, אין עמלת פירעון מוקדם כפי שיש בבנקים.
הריביות נעות בין 3.6 אחוז ועד 12.95 אחוז, בהתאם לדרגת הסיכון. "למי שיש דרגת סיכון גבוהה לא נאפשר להלוות סכום גבוה מדי", מוסיף לוינשטיין.
המערכת מקפידה על פיזור סיכונים למשקיעים
לוינשטיין מספר כי לכל אחד מהמשקיעים יש חשבון באתר בו הוא יכול לראות כמה כסף הפקיד ולבחור את ההלוואות שהוא רוצה להשקיע בהן על פי פרמטרים שונים כמו מצב משפחתי, גיל או מקצוע. "אנו רוצים שהם יהיו בטוחים, לכן ההשקעה נעשית לחשבון נאמנות ואנו לא יכולים לגעת להם בכסף". נכון לעכשיו, ההלוואות שנותנת חברת Eloan הן רק לאנשים פרטיים ולא לעסקים. "כרגע הרגולציה לא מאפשרת לתת הלוואות לעסקים קטנים באינטרנט. אך, החוק עבר ובתוך כמה חודשים זה צפוי להשתנות". דרך פסיבית לממן הלוואות נעשית על ידי כלי הנקרא: Auto Invest בו כל משקיע מגדיר לעצמו את הפרמטרים שהוא רוצה שהמערכת תשקיע בשבילו. "המערכת מקפידה על פיזור סיכונים, ואנו ממליצים לפזר כמה שיותר. המשקיע לא יכול לתת מעל 1,000 ₪ ללווה". התשואות הן בממוצע 5.4 אחוזים, המתקבלים בתשלומים חודשיים שנפרשים חזרה לחשבון הנאמנות.
איך מטפלים בגבייה, ומהן הסנקציות במקרים בהם לווים לא החזירו את ההלוואה?
"אמנם יש לנו מחלקה משפטית, אך לפני שמגיעים לשם אנו מנסים למצוא את חייב ולהגיע איתו להסדר", אומר לוינשטיין, "אם לא מגיעים להסדר, אנו מתחילים בתהליך של גבייה שכולל עו"ד והוצאה לפועל".
מהם היתרונות במודל שלכם?
"ממוצע הריבית שלנו יותר נמוך משמעותית מחברות האשראי והבנקים, בעיקר כשמדובר בהלוואה לצורך כיסוי אוברדראפט", מדגיש לוינשטיין,"כשזו הלוואה קטנה, מחליטים מהר, והתהליך כאן הוא נוח, ידידותי ופשוט טכנית. בנוסף, הלוואה חברתית נותנת גמישות וחירות אמיתית ברגע שהיא לא כרוכה בחשבון הבנק של הלווה. כיום, כשרוצים לקחת הלוואה מבנק אחר, צריך לפתוח חשבון בנק חדש ולהעביר לשם את המשכורת. אצלנו אין חתונה קתולית – אני לוקח הלוואה ואני לא קשור במערכת יחסים שקשה לצאת ממנה.
"במודל שלנו יש הוגנות ושקיפות, כל הנתונים מופיעים, אנו לא לוקחים עמלות שלא צריך לקחת, אלא דמי עמלה צנועים מאוד לכל הצדדים (בממוצע 2.3 אחוז מהריבית מראש, במועד פתיחת ההלוואה, ואילו בהשקעה אנו לוקחים חצי אחוז על כל תשלום שהגיע). אנו מהווים אלטרנטיבה לחברות מימון חוץ בנקאיות וגם לבנקים. המודל שלנו מסתמך על ידע של מומחי אשראי מהשוק המקומי ומומחי טכנולוגיה”.