אם היה נדמה שחדרי כספות בבנקים הם שרידים ארכאיים הלקוחים מתוך סרט הוליוודי משנות ה-90, מתברר כי לא כך הדבר. "הצורך בחדרי כספות קיים עדיין, בעיקר כדי לשמור על דברי ערך שאינם בשימוש תדיר", אומר רז צבי, מנהל מחלקת שירותיים בינלאומיים בחברת ברינקס ישראל.

בעת עריכת ביטוח תכולה של בית או משרד, דורשות חברות ביטוח רבות - כחלק מתנאי הפוליסה - התקנה של כספת בבית או במשרד או אחסון פריטים בכספות של בנקים. עם זאת, בעשור האחרון מצמצמים הבנקים את פעילות השכרת הכספות, כחלק ממגמת צמצום מספר הסניפים והמעבר לדיגיטל.

כדי לספק את הביקוש לכספות, השיקה בשנה שעברה ברינקס, המתמחה במתן שירותים לוגיסטיים לדברי ערך, חדר כספות ללקוחות פרטיים ועסקיים. באחרונה הכריזה החברה על שיתוף פעולה עם מנורה מבטחים, שתכיר בחדר הכספות של ברינקס לצורכי ביטוח. לדברי צבי, חדר הכספות שלהם הוא הראשון שאינו שייך לבנק ועומד בתנאי הפוליסה של החברה.

צבי מספר כי הצורך בחדרי כספות אינו נעלם ומשתנה לעיתים גם בהתאם למצב הכלכלי, שמשפיע על נתוני הפשיעה. לדבריו, "עצם הקמת הכספת בבית, הופכת את הבית ליעד לפריצה".

בשנה האחרונה, הפקידו יותר מ-1,000 לקוחות את חפציהם בכספות של ברינקס. לדברי צבי, "יש חפצים טריוויאליים שכולנו מכירים - תכשיטים, יהלומים, שעונים, שטרות חוב וצ'קים. דווקא מזומן הוא פחות נפוץ כי מי שמחזיק במזומן, בדרך כלל משתמש בו". צבי מוסיף כי "יש הפקדות של חפצים סנטימנטליים, למשל, חפצים שהתקבלו בירושה מקרוב משפחה שנפטר. היו אצלנו גם חפצי יודאיקה, כמו חנוכייה או פמוטים עתיקים. אנשים שומרים בכספת גם צוואות, אלבומי תמונות וסרטונים על גבי התקני זיכרון ניידים".

בכל הנוגע להפקדות פחות טריוויאליות, צבי מציין כי "הפקידו אצלנו ספר תורה עתיק, בקבוק יין וקוד למטבע קריפטו - היו שהשאירו בכספת את הקוד כשהוא רשום על דף נייר".

לדברי צבי, אין מאפיין בולט לאנשים שעושים שימוש בכספות - "מגיעים אנשים מכל שכבות האוכלוסייה ומכל הגילים - גם בחור בן 20 שמגיע להפקיד התקן נייד שחשוב לו לשמור את המידע שעליו".

הפועלים: "בוחנים את הפעילות העתידית"

דיסקונט צימצם בשנה שעברה ארבעה מתוך שבעה חדרי כספות, כך שרק בשלושה סניפים של הבנק נותרו כספות - בנתניה, בחיפה ובירושלים. הפועלים מסר כי ״לאחר כשמונה שנים שבהן לא נסגרו כספות של הבנק, נבחנת בימים אלה פעילותן העתידית״.


הבנק הבינלאומי ציין כי "יש כמה מרכזי כספות בפרישה ארצית. מספרם לא השתנה ב-2019 והוא זהה לפרישה אשתקד. הפרישה הסניפית בקבוצה נבחנת מעת לעת, ובתוך כך גם השירותים השונים לרבות כספות, והבנק מטייב אותה בהתאם לצרכי הלקוחות ולמען ייעול השירות". מלאומי נמסר כי "בלאומי קיימים מספר רב של סניפים המפעילים שירותי כספות".

מחירי השכרת הכספות משתנים בהתאם לגודל הכספת ומשתנים בין הבנקים. בבנק הפועלים העלות השנתית היא 950–1,500 שקל, בלאומי 990–1,600 שקל, בדיסקונט המחיר הוא 1,800–2,400 שקל ובמזרחי טפחות 1,100–1,880 שקל. בבנק הבינלאומי המחיר מתחיל ב-1,235 שקל בשנה ובברינקס החל מ-1,650 שקל בשנה.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הבנקים המרכזיים בעולם תחת מתקפה - והמשברים בדרך
לא רק יהלומים, תכשיטים וצ'קים: מה הישראלים שומרים בכספות - וכמה זה עולה?