כשהמדינה ויתרה ליורשיו של סמי עופר על תשלום מס הכנסה של קרוב למיליארד שקל, המדינה געשה. תעלול המס שאפשר את המהלך הזה הטריד רבים. אבל משפחת עופר היא כמובן רק אחת ממשפחות טייקונים שנהנות מפרצות וממהלכים עסקיים מורכבים שנועדו לשמור בכיסה כמה שיותר הון. אפשר רק להזכיר את נוחי דנקנר, יצחק תשובה, אילן בן דב, יוסי מימן ואת לב לבייב שביצעו תספורות של חלק מהחובות שלהם לציבור הרחב, והמשיכו ליהנות מהרמת חיים שרובנו יכולים רק לחלום עליה.
תגובת הנגד לא אחרה להגיע. יוזמה חדשה של העיתונאי תומר אביטל קוראת למרד מסים חוקי, במסגרתו יתאגדו עצמאיים לגוף שיאפשר להם לנצל את הפרצות בחוק ולשלם פחות. אבל גם אם אתם לא רוצים להמתין למהלך של אביטל, או שאתם שכירים, גם אתם יכולים להצטרף לעשירי ארצנו וליהנות מהטבות מס מפנקות. והכל בחסות החוק. עם זאת, ועל אף שהכתוב מבוסס על שיחות עם רואי חשבון, חשוב לזכור שאין מדובר בתחליף לייעוץ מקצועי ואישי, שמותאם למצבכם.
עוד ב-mako כסף:
- החתונה שעלתה מיליארד דולר
- האם עומד לפרוץ מרד מסים בישראל?
- האיש שמקבל 4,500 שקל בחודש בשביל לא לעשות כלום
במקום לתזז, תקזז
אפשר לנצל הפסדים בעסקים ובהשקעות, אך ניצול יעיל של ההפסדים מחייב תכנון מס מוקדם. גם אם אתם עצמאים ובעלי עסקים, אל תתביישו לבקש תכנון מס מרואה החשבון שלכם. אבל לפני שאתם רצים אליו, כדאי להבין אילו קיזוזי מס קיימים.
קיזוז הפסדי הון - לא להתבלבל עם הפסד מרווח פירותי, כלומר הפסד של העסק עצמו. על כל רווח ריאלי (אחרי אינפלציה) מהשקעה בניירות ערך ומכל נכס הוני אחר אתם משלמים 25 אחוז מס בזמן שאתם מוכרים אותם. אם הפסדתם בניירות הערך בהם השקעתם (כלומר, נייר הערך נמכר במחיר נמוך מזה שקניתם אותו) אתם רשאים לקזז את ההפסדים מהמס העתידי שתשלמו על רווחי הון קיימים או עתידיים, כולל דיבידנדים וריבית. בכל פעם שאתם מוכרים נייר ערך בהפסד, נוצר לכם מגן מס, שזה הסכום שיקוזז מתשלומי מס עתידיים.
דוגמה: קניתם תעודת סל ב-100 אלף שקל, ובמהלך השנה היא הפסידה 20%, כלומר, הפסדתם 20 אלף שקל. החלטתם למכור אותה מחשש להפסד נוסף. בחשבונכם נוצר אוטומטית מגן מס בשווי 25 אחוז מגובה ההפסד (5,000 שקלים). סכום זה יקוזז מהרווח שיהיה לכם במכירת ניירות ערך לאחר מכן. למשל, אם תמכרו את הניירות החדשים ברווח של 20 אלף שקלים, תשלמו מס רווח הון בסך 0 שקלים. הנוסחה היא: סכום מגן המס (5,000) מינוס המס על הרווח החדש (0,000X225%) = אפס.
טייקונים כמובן מנצלים את קיזוזי ההפסדים בסכומים הרבה יותר גדולים, ולא פעם נהנים מהפחתות אדירות במסי רווח הון. דרך אחרת להקטין את המס על רווחי הון היא להשקיע באפיקים פטורים ממס כמו קרנות השתלמות או קופות גמל.
אגב, אפשר לקזז הפסדים גם ממס שבח במכירת מקרקעין, וזה באמצעות תכנון מס על ידי רואה חשבון טוב.
תרומות - מי שתורם 190 שקלים ומעלה (במצטבר) למוסד ציבורי שקיבל אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, זכאי לזיכוי ממס הכנסה לאותה השנה בשיעור 35 אחוז מסך התרומה. כלומר, מי שתרם תרומה של 1,000 שקלים יקבל זיכוי ממס של 350 שקל. אגב, הנושא הזה תקף גם לגבי שכירים. אלה אפילו יכולים לקבל החזר מס במשך שנת המס, לעומת עצמאים שמקבלים החזרי מס בסופה.
החזרי מס - שכירים (ובחלק מהמקרים גם עצמאים) זכאים להחזרי מס במקרים מסוימים, ולא כולם מודעים לכך. על פי אתר רשות המסים בישראל, אלו המקרים בהם יש לכם סיכוי לקבל החזר מס או פטור ממס:
- עבודה בחלק מהשנה
- תיאום של ניכויי מס משכר עובד/ת (שבן/ת) הזוג אינו עובד
- אישה עובדת
- משפחה חד-הורית
- תושבים ביישובי ספר או באזורי פיתוח
- חיילים משוחררים
- עולה חדש ותושב חוזר ותיק
- פטור ממס לעיוור ולנכה
- זיכוי בגין הוצאות החזקתו של קרוב מדרגה ראשונה במוסד, או בעיה רפואית של העובד, בת זוגו או בני משפחתו מדרגה ראשונה.
- זיכוי בגין ילד נטול יכולת
- ניכוי או זיכוי עבור תשלומים לקופות גמל, קרן פנסיה ו/או ביטוח חיים (עצמאים – גם לקרן השתלמות).
- פיצויי פרישה
- תרומות
הקמת חברה בע"מ - אם העסק שלכם מניב הכנסות של יותר מ-25 אלף שקל בחודש, אולי עדיף לכם להקים חברה בע"מ. במקרה כזה, במקום לשלם מס בשיעורי המס השולי הגבוה על הכנסתכם, תשלמו מס שוטף בשיעור של 25 אחוז בלבד. זאת בהנחה שהכסף לא יימשך מהחברה כדיבידנד. כך טוען ד"ר אבי נוב, עורך דין ומומחה למיסוי. לדבריו, בדרך זאת ניתן להפחית את תשלומי המס ביותר מחצי וגם לחסוך בדמי ביטוח לאומי ומס בריאות. "פעילות באמצעות חברה בע"מ מאפשרת תכנון משיכת משכורת בכדי ליהנות ממדרגות המס הנמוכות ומנקודות הזיכוי", הוא מסביר.
בנוסף, פעילות כחברה מקנה יתרון בהגבלת האחריות על בעלי המניות כלפי הנושים של העסק. שיעור המס הנמוך מאפשר לה תזרים מזומנים טוב יותר, אותו ניתן להפנות להשקעות.
דחיית תשלומי מס הכנסה - אסטרטגיה בה נוקטים רואי חשבון עבור לקוחותיהם. אם לעסק יש בעיית תזרים מזומנים, ניתן לפנות לרשות המסים בבקשה לדחות את תשלום המס. זה חוקי, אבל בסוף תקופת הדחייה תשלמו הפרשי הצמדה וריבית בשיעור של 4 אחוזים לשנה (כיום). עורך דין טוב יכול לגרום לכך שלא תשלמו הפרשי הצמדה וריבית.
הפחתת מקדמות – עסקים בקשיים יכולים לבקש הפחתה של שיעור המקדמות על חשבון המס לאותה שנה, בהתאם להכנסות הצפויות.
הסדרי חוב מול בנקים ומס הכנסה - נכון שהבנקים ורשויות המס פחות סבלניים כלפי העסקים הקטנים לעומת הגדולים, אך הם תמיד ירצו לקבל את הכסף מכם. לכן במשא ומתן תקיף ויעיל, שבו תוכיחו לרשויות כי בפריסת החובות לתקופה ארוכה, תוכלו לעמוד בהחזרים וכך הבנק לא יינזק (או רשות המסים), כי הוא יקבל ריבית לאורך זמן רב יותר, תוכלו להגיע לפריסת חובות נוחה לכם. במסגרת ההסדר, רצוי גם לבקש לבטל או לפחות להפחית את הריבית, הפרשי ההצמדה וכן הקנסות שנצברו על החוב – לא פעם זה מתקבל על ידי הצד השני.
רישום דירה על שם הילד - למען הסר ספק, כל מה שמומלץ בכתבה זו חוקי לגמרי. רוכשי דירות להשקעה רבים רושמים את הדירות על שם ילדיהם. ההורים הם אלה שמשלמים על הדירה, ובפועל הם שייהנו מפירותיה. כשהדירה נרשמת על שם הילד, הוא לא ישלם מס רכישה (כלומר, ההורים חוסכים עשרות אלפי שקלים). נכון שהילד, כשיגדל, ייחשב כבעל דירה ולא יהיה זכאי להטבות של רוכש דירה ראשונה, אבל לרוב הדבר נלקח בחשבון. בכל מקרה, כדאי לחתום הסכם שעבוד על זכויות הילד לטובת ההורים והסכם ממון כדי להימנע מסכסוכים לא נעימים בעתיד.
בכל מקרה, ההורים יכולים לקבל את הדירה בחזרה "בעסקת מתנה", ואז הם יהיו מחויבים רק בשליש מגובה מס רכישה, חיסכון לא מבוטל. לאור הגדלת המיסוי לרוכשי דירות להשקעה מחד ועידוד רכישת דירות בידי זוגות צעירים (בעיקר בפריפריה בתכניות דיור מוזלות), יגדילו כנראה את רכישות הדירות על שם הילדים, גם כדי לחסוך במס.
עדיין לא בשבילכם: מקלטי מס ותספורות
גם מחפש הפרצות הנחוש ביותר צריך לדעת את מגבלותיו. תספורות תוכלו לקבל בעיקר במספרה, לא מבעלי חוב שונים. מקלט מס זה מסובך מדי - עידן עופר ולב לבייב העתיקו את מגוריהם ללונדון, למשל, גם בשל הטבות המס שמעניקה ממשלת בריטניה לאנשים עם הון של מיליון ליש"ט לפחות שזכאים לקבל דרכון בריטי לאחר שמונה שנים במדינה. יש גם סלבריטאים רבים שרושמים עצמם בארץ כתושבי חוץ (כך חושדת רשות המסים בבר רפאלי, למשל), כדי לא לשלם מסים גבוהים בארץ. אגב, גם התעשייה האווירית, שהיא חברה ישראלית ממשלתית, הקימה חברה באיי קיימן ואחר כך באיים האנטילים ובקריביים, כמקלט מס. עבורכם, לעומת מזאת, מהלך כזה הוא מסובך למדי, אפילו בקפריסין הקרובה, שבה מס החברות הוא 10% לעומת 25% בישראל, אם אין לכם עסקי יצוא.
אתם כנראה גם לא מלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח) או עמותה, שלא משלמים מס, אבל ראשיה מרוויחים מאות אלפי שקלים בשנה, ולא רבנים עם חצרות שמקבלים תרומות ולא משלמים מסים. גם החוק לעידוד השקעות הון לא ממש בשבילכם, אם אין לכם מפעל שמעסיק לפחות כמה עשרות עובדים אותו אתם יכולים להעביר לפריפריה הרחוקה ולזכות בהטבות מס מפליגות.
פטור ממס והטבות מס ניתנים למי שמועיל לכלכלה (יצואנים גדולים למשל) או למי שמאיימים כי יעבירו את עסקיהם מישראל לחו"ל. לפי דיווח ב"גלובס" מלפני שנה, הטבות המס לחברת התרופות טבע הסתכמו בשנת 2013 ב-3.2 מיליארד שקל, בדומה לשנת 2012. המדינה מפסידה מדי שנה כ-50 מיליארד שקל (על פי דו"ח הכנסות המדינה לשנת 2015) מהטבות המס שהיא מעניקה. אבל עד שתפתחו את הקופקסון הבאה, תיאלצו לשלם.