זה קרה לפני כשבע שנים. עורך הדין אליעזר פישר (55) לא האמין שזה קורה לו. פתאום הוא מקבל הודעות מפקיד בבנק הבינלאומי לפיו עליו לסלק את חובו בחשבון בנק שלו בסניף בשכונת נווה אביבים בתל אביב. הפקיד הבהיר באופן שאינו משתמע לשני פנים שבמידה ופישר לא ישלם, יגדיר אותו הבנק כ"לקוח קשה גבייה", יבטל לו את מסגרת האשראי ויורה על ביטול צ'קים שהוא מוציא.
עוד ב-mako כסף:
- האיש עם 1,497 כרטיסי אשראי
- 78 ציטוטים שייתנו לכם השראה בדרך להצלחה
- 10 הרגלים רעים שמונעים מכם להתעשר
פישר לא הבין מה רוצים ממנו. הרי זמן קצר לפני כן הוא הזרים כסף לחשבון, שלא היה פעיל במיוחד. אמנם היה לו מינוס של 4,000 שקל בחשבון בסניף, אבל הוא לא חרג ממסגרת האשראי. בחשבון אחר באותו הבנק הייתה לו חריגה של 25 אלף שקל, אולם גם שם הוא לא חרג ממסגרת האשראי שנתן לו הבנק.
עורך הדין הסביר לפקיד שמדובר באיום המנוגד לחוק, אולם החליט לא להיכנס לעימות מיותר עם הבנק. הוא משך צ'קים מחשבון הבנק השני שלו, כדי לשלם את החוב. אולם כאשר הגיע לסניף בנווה אביבים וביקש להפקיד את הצ'קים, הוא גילה שבכיר בבנק אסר על הפקידה לקבל אותן ממנו, כיוון שהטיפול בעניינו עבר למחלקת הגבייה. הבכיר התעקש שפישר יעביר את הכסף אך ורק בהעברה בנקאית. "אם לא תעביר תוך שעה את הכסף, אני אוראה להגביל גם את החשבון השני שלך ולהחזיר לך צ'קים", איים עליו.
עורך הדין ההמום הסביר כי מדובר בהתנהלות לא חוקית, אך בכל זאת הפקיד 4,000 שקל במזומן בחשבון. למרות זאת, הוגדרו חשבונותיו בבנק כחשבונות של לקוח "קשה גבייה", וניתן הוראה לסרב לכל ההמחאות שלו.
לאחר שגילה את הנזק שנגרם לו בעקבות צ'קים שלו שחזרו, ובהמלצת פקידי הבנק, נאלץ פישר לפרוע תכניות חיסכון לפני המועד כדי לכסות את החובות שניחתו עליו במפתיע.
פישר הגיש נגד הבנק הבינלאומי תביעה לבית משפט השלום ברמלה ובה דרש 100 אלף שקל, פיצוי על הפגיעה התדמיתית שפגע בו הבכיר בבנק, והנזק הכספי שנגרם לו. זו לא הייתה הפעם הראשונה שפישר והבנק נפגשו בבית המשפט. בעבר תבע את הבנק בעניין החזרים שהגיעו לו, וזכה בתביעה במסגרת הסכם פשרה.
הבנק טען מנגד שפישר הוא מתלונן סדרתי, שמנסה להפעיל לחץ נגד עובדי הבנק באמצעות טענות אישיות. נציגי הבנק ניסו להסביר שפישר הוגדר כלקוח קשה גבייה רק בחשבונותיו, ולא בפיקדונותיו. תכנית החיסכון, טען הבנק, נפתחה על דעתו של פישר בלבד, וללא שום השפעה של עובדי הבנק. מנגד, הבנק לא טרח להביא עדים מסניף הבנק בו נוהל חשבונות של פישר.
השופט זכרה ימיני לא קיבל את עמדת הבנק. הוא הביע תמיהה מדוע חשבונו של פישר נוהל בכלל על ידי דרגים גבוהים כל כך בבנק, ולא על ידי דרגים זוטרים יותר. הוא מתח בפסק הדין ביקורת נוקבת על הבינלאומי, וטען שאי הבאת עדים פוגעת ברצינות טענותיו. הוא קבע שהבנק יפצה את פישר בסכום של 20 אלף שקל, וישלם לו הוצאות משפט בסכום של 4,000 שקל.
השבוע, לאחר מתן פסק הדין, עורך הדין פישר הבהיר שהוא אינו מתכוון לעצור כאן. את פסק הדין הוא מתכוון לשלוח למפח על הבנקים, כדי שיטפל גם הוא בנושא. " הגשתי את התביעה כפרנציפ על מה שהבנק עשה עליי ולא רק בגלל הכסף", הוא מסביר. "הרגשתי תחושה של עליבות והשפלה על מה שעשו לי. לא חרגתי משום מסגרת אשראי והכול קרה בגלל גחמה של פקיד בנק בכיר. זה פסק דין חמור ותמרור אזהרה לכל בנק שעליו לנהוג עם לקוחות ברגישות ועל פי הנהלים".
בבנק הבינלאומי ביקשו שלא להגיב.