ברוכים הבאים לחיים החדשים שלכם, אלה שבהם פרט לשניכם יש עוד מישהו. פתאום אתם לא יכולים לעשות את כל מה שבא לכם ומתי שבא לכם, מוטלת עליכם המון אחריות – ואתם מרגישים עול גדול גם על כלכלת המשפחה. תינוק קטן מביא עמו הוצאות גדולות, וגם אם אתם סופר חסכניים וצנועים, מקפידים לקבל ציוד ממכרים או לקנות מיד שניה – טיטולים ותחליפי חלב בכל זאת תצטרכו בשלב מסוים, לא?
ניסינו לעשות קצת סדר בסעיפי ההוצאות השונים, ולסכם לאיזה טווח כללי שיוכל, אולי, לתת לכם תמונה כלשהי על מה שצפוי לכם. התייחסנו בחישוב שלנו אל משפחה שנולד לה ילדה הראשון, כלומר אין לה תשתית של ציוד ואביזרים קודמים לתינוקות בבית. בנוסף, בדקנו טווחי מחירים שונים של מותגים שכיחים בשוק הישראלי, שנותנים טווח של הקניה הסבירה. אם אתם קונים מוצצים מזהב ומשחות טוסיק עשויות מעשבי מרפא נדירים המיוצרים בקרואטיה, כנראה שלכם זה יעלה יותר.
עוד ב-mako כסף:
איפה הכי משתלם לקנות מטבע חוץ?
מתי הכי זול לקנות כל דבר בישראל?
אחרי הגירושים מתחלקים גם בחובות - מדריך
מגורים: 12,000 שקלים
אדם חדש נוסף למשפחה, וזוגות רבים עוברים לדיור המותאם יותר לצרכים החדשים שלהם. העלות של שדרוג הדירה משתנה בין אזורים בארץ. על פי הממוצע במדד yad2, הפרש המחירים בין שניים לשלושה חדרים באזור גוש דן עומד על כ-1,000 שקל. לעומת זאת, ההפרש בעכו עומד על 600 שקל. במקרה הזה בחרנו באופציה היקרה יותר, שמייצגת גם את ההוצאות הנלוות למעבר דירה (הובלה, חידוש של רהיטים וציוד ועוד). כלומר, הוספנו להוצאות המשפחה 12,000 שקלים בשנה.
חופשת לידה: 19,734 שקלים
נשים רבות (כאלה היכולות להרשות לעצמן) בוחרות שלא לחזור לעבודה אחרי 14 שבועות, התקופה אותה מכסה התשלום מהביטוח הלאומי. כל חודש עבודה שמחסירה האם הצעירה מחסיר מהמשפחה משכורת ממוצעת שלה. אם נתייחס לנתון המשכורת החציונית במשק (6,578 שקלים), זוהי שחצי מהישראלים משתכרים מעליה וחצי מתחתיה, ונכפיל בשלושה חודשי עבודה שהאם החמיצה (כדי להשלים את חופשת הלידה לחצי שנה), נקבל את הסכום 19,734 שקלים.
ריהוט לתינוק: 4,000 שקלים
גם אם לא נכנסתם לטירוף של שוק אביזרי התינוקות המופרך, המציע פח טיטולים מיוחד במחיר מופקע למוצר מיותר, יש דברים שאתם צריכים שיהיו לכם בבית כשיגיע התינוק החדש. מיטת תינוק, שידת החתלה, עגלה, אמבטיה וכיסא בטיחות הם המינימום שבמינימום. טווח המחירים יכול להיות מאוד-מאוד גדול בפריטים האלה: המשקיעים יוציאו אפילו 9,000 שקלים, בעוד הצנועים יכולים לסכם את כל הקניות האלה גם בסכום פעוט של פחות מאלפיים שקלים (מבלי להתפשר על הנוחות או הבטיחות של הילד, אנחנו מבטיחים). לצורך החישוב הנחנו שקיבלתם פריט אחד במתנה מההורים, ואת שאר הפריטים קניתם במחירים נוחים. במקרה כזה, ההוצאה הסבירה היא כ-4,000 שקל למשפחה.
ציוד לתינוק: 1,500 שקלים
גם כאן, נוטים זוגות ישראלים להשתגע ולהיכנס לסחרחרה מוגזמת של קניות. רשימות ציוד לתינוק נוטות להיות עמוסות בפריטים בלתי נחוצים (כמו, למשל, מגבות מיוחדות לתינוק. מה רע במגבות שיש לכם בבית?). מצד שני, כן כדאי להצטייד במגן ראש לשנה הראשונה, במצעים קטנים, בחיתולי טטרה, במושב לאמבטיה, במנשא, במספרי ציפורניים לתינוקות, בתיק עגלה... בקיצור, יש רשימה – והיא לא קצרה. גם כאן הבדלי המחירים יכולים להיות עצומים בין משפחה שאוספת ציוד ממכרים וקונה בסופר לבין משפחה שמקפידה על מותגים יקרים במיוחד. אנחנו חושבים שסכום של 1,500 שקלים הוא די והותר בשביל לכסות את ההוצאה החד פעמית הראשונית הזו, שבדרך כלל עושים עוד בטרם התינוק נולד.
חיתולים: 2,000 שקלים
בהתחלה תחליפו לו כל שעה, בהמשך תהיו נבוכים לגלות לסובבים אתכם כמה שעות הוא כבר עם אותו הטיטול. ההוצאה על חיתולים חד פעמיים נחשבת לכבדה מאוד אצל משפחות, אבל כשחישבנו לפי שישה חיתולים בממוצע ליום בשנת החיים הראשונה והכפלנו במחיר הממוצע של חיתולים שמציעים המותגים השונים הגענו לסכום של 2,000 שקלים בשנה. כדאי לדעת שבשנים האחרונות הצטרפו לשוק הטיטולים בישראל מותגים זולים במיוחד שיכולים להקל על ההוצאה: בשופרסל, בסופר פארם ובקרוב גם ברמי לוי נמכרים חיתולי המותג הפרטי של הרשת, ולצדם חיתולי "בייבי סיטר" ו"טיטולים" שמתחרים גם הם על המחיר הנמוך ונותנים מוצר איכותי לא פחות.
בקבוקים ומוצצים: 350 שקלים
היצרנים ממליצים להחליף בקבוקים ומוצצים כל שלושה חודשים, אבל גם אם אתם לא מקפידים על קטנות – תגלו שייצא לכם לקנות מהמוצרים האלה לא מעט במהלך השנה הראשונה. לאן נעלמים כל הבקבוקים והמוצצים? לא נדע, אבל כואב פחות לאבד מוצץ בשלושה שקלים מכזה שעולה 20 שקלים. אנחנו חוששים שאם הילד שלכם נעזר במוצץ, אתם עומדים להוציא לא פחות מ-350 שקלים בשנה רק על על סעיף "בקבוקים ומוצצים".
מזון לתינוקות: 3,500 שקלים
גם תינוקות רבים שהתחילו בהנקה מלאה עוברים במהלך השנה להנקה חלקית, וגם המשפחות שלהם נהנות מעולו הכלכלי של תחליף החלב. לפי חישוב של קופסה בשבוע זה יעלה לכם בערך 3,500 שקלים לשנה. לפני שאתם נשבעים אמונים ומחליטים שהתינוק שלכם אוהב רק מטרנה או סימיאלק, מומלץ לנסות ולקנות בכל פעם את מה שבמבצע והכי זול בסופר – ולהגיש חם. ייתכן מאוד שתגלו שזה לא באמת משנה לו.
מגבונים לחים: 700 שקלים
בקרוב מאוד תגלו שמרגע שהפלא הזה נכנס לבית, הוא לא יוצא ממנו, גם כשכבר אין תינוקות בסביבה. מגבונים לחים הם פריט חובה שייצמד אליכם בכל מקום אליו תלכו, וככזה, הוא גם אוזל במהרה. וזה יעלה לכם כ-700 שקלים בשנה.
משחות לטוסיק: 150 שקלים
זכאיות לסעיף נפרד על שום מרכזיותן בחייכם. משחה סטנדרטית עולה בסופר 10 שקלים; אם אתם קונים משחות אורגניות או לעור רגיש, התכוננו לשלם כפול או אפילו פי שלושה. לפי שימוש של משחה לכמה שבועות, הגענו להוצאה של 150 שקלים לשנה.
קוסמטיקה: 1,000 שקלים
סבון עדין, שמפו ללא דמעות, קיסמי אוזניים, תרופות להורדת חום ועוד – אם אתם בוחרים באופציות הזולות ולא מאבדים את הראש, אין סיבה שתקנו ביותר מאלף שקלים לשנה.
ביגוד: 1,000 שקלים
הילד צריך ללבוש משהו, לא? ביגוד לתינוק היא אחת מההוצאות המתסכלות ביותר, כיון שעוד תגלו שבגדים של תינוקות מוכתמים בקלות ויוצאים משימוש בקצב מסחרר - לא תאמינו כמה מהר הוא יגדל וכמה מעט תספיקו להשתמש בכל חליפה שעולה עשרות שקלים. לכן, כדאי לא לקפוץ מעל הפופיק ולקנות בחנויות בסיסיות שמוכרות רגליות ובגדי גוף לתינוקות בכ-10 שקלים לפריט, ולא בהרבה יותר מזה. עם כל המתנות שתקבלו, תגדלו שאתם לא צריכים להוסיף ולקנות עוד המון בגדים – אנחנו חישבנו בערך 1,000 שקלים לשנה.
גן: 42,000 שקלים
בישראל חינוך חינם ניתן מגיל 3, והשנים הראשונות של פעוטונים הן היקרות ביותר. ההבדלים בין האפשרויות השונות גדולים מאוד, גם מבחינת היקף השעות של המסגרת וכמובן מבחינת המיקום הגיאוגרפי בארץ. זה יכול לעלות 2,500 שקלים לחודש ויכול לעלות יותר מ-4,000. ועוד לא דיברנו על מטפלת פרטית. בחישוב של 3,500 שקלים לחודש, תוציאו בערך 42,000 שקלים בשנה.
השורה התחתונה
87,000 שקל. בואו נגדיל את הטווח ונאמר שאם יש לכם איך לחסוך מראש בין 60 אלף ל-100 אלף שקל בשנים שלפני הלידה, תוכלו לצלוח את השנה הראשונה בלי להיכנס לבור כלכלי שלא תצאו ממנו. רעיון ראשון לחיסכון הוא לוותר על החתונה ששילמתם עליה 200 אלף שקל. אבל זה כבר סיפור אחר.