קיץ 2014 עדיין איתנו. מבצע "צוק איתן" הביא את המשק הישראלי כמעט לעצירה, אבל איש לא ספג נזקים גבוהים יותר מ-30 אלף בעלי עסקים וחקלאים בדרום שצפו בהשקעות של שנים נעלמו בחודש אחד של מלחמה.
ביקורת רבה נשמעה על תכניות הסיוע הממשלתיות שלא מתממשות, ומנגנון פיצויים כושל של רשות המסים. בין היתר התלוננו בעלי העסקים על חסמים ביורוקרטיים ונוסחאות חישוב שאינן מתאימות למציאות בשטח. אולם כעת מוסיפה הצליחה רשות המסים לעורר את חמתם של תושבי הדרום גם על הכסף שכן העבירה כפיצוי. 1.5 מיליארד שקל שעברו כמקדמות למי שנמצא בתהליך תביעה מול הרשות.
עוד ב-mako כסף:
- האם תוכלו לנחש את מחיר הדירה הזאת?
- עוקץ המיליונים של המאפיה הרוסית
- כמה משלמים האמריקאים על הכלב של אובמה?
לאחרונה החל הרשות לשגר לבעלי עסקים רבים דרישה להחזיר לה עשרות ואף מאות אלפי שקלים, הפרש בין המקדמה ששולמה לבין גובה הפיצויים שנקבעו בפועל. בסך הכל מדובר בהחזרים בסך כולל של 158 מיליון שקל. לא מעט מבעלי העסקים והחקלאים בדרום מסרבים להחזיר את הכסף.
אחד מהם הוא שדיאור אברהמי, חקלאי ממושב מסלול, המגדל לפרנסתו אתרוגים ותפוחי אדמה. אברהמי טוען, כי נזקי המלחמה גרמו לו נזק של 700 אלף שקל בעיקר במכירת וגידול אתרוגים.
"אני הגשתי תביעה על ההפסד שהיה לי בגין האתרוגים ולא תפוחי האדמה", אומר אברהמי. "הבאתי שמאי ורואה חשבון שהגישו את דו"ח מסודר לרשות המיסים. רשות המיסים בכלל לא טרחה לשלוח שום שמאי מטעמה. כל שקל שקיבלתי הגיע לי בדין. לא גנבתי ולא רימיתי איש. הכסף סייע לי לכסות את החובות".
לדבריו, כשקיבל את דרישות מס הכנסה להחזיר 315 אלף שקל היה בהלם מוחלט. "מאיפה אחזיר להם את הכסף הזה?. יש דו"ח שמאי שלי שמפרט הכול. כשקיבלתי את הפיצוי היה ברור לי לגמרי שזה הסכום שמגיע לי, פתאום אני מקבל הודעה שאני צריך להחזיר את הכסף. זה הזוי ומוזר מאוד", הוא מתלונן. אברהמי שכר את שירותיו של עו"ד המומחה בתחום המיסים וזה הגיש ערר שיידון בעוד כמה שבועות.
דניאל (שם בדוי), חקלאי שגידל תפוחי אדמה, הגיש תביעת לקבלת פיצויים לרשות המיסים וקיבל מאות אלפי שקלים. כעת הוא נדרש להחזיר כ-150 אלף שקל.
"היו ימים שלמים שלא יצאו לשדות בגלל הירי של הרקטות, פחדנו לסכן את חיינו ואת חיי העובדים שלנו. נגרמו לנו הפסדים רבים ועכשיו דורשים ממני להחזיר כסף שאין לי. הם קיבלנו דו"ח מפורט מאוד על ההפסדים והנזקים שהיו לי. זו לא בעיה שלי שהם לא שלחו שמאי מטעמם או שטעו בחישובים. אני עבדתי לפי הספר", זועם דניאל.
בעל מועדון באחד היישובים בנגב, שנאלץ לסגור אותו בגלל חוב של מאות אלפי שקלים שצבר את המבצע, מספר שנדרש להחזיר למעלה מ-100 אלף שקל. "סגרתי עסק שהשקעתי בו המון כסף. אנשים פשוט לא הגיעו לבלות באותם ימים. פחדו לצאת מהבית וגם כאשר המבצע נגמר, הבליינים לא חזרו אלינו, אז סגרנו את המקום", הוא אומר. "הגשנו דו"ח מסודר למס הכנסה על הנזקים וגם הפיצוי שקיבלתי לא כיסה על ההפסדים שלנו. עכשיו לדרוש ממני להחזיר כסף ולומר לי שהם טעו בחישובים זו חוצפה".
הדרישה של רשות המיסים מבעלי העסקים להחזיר לקופתה מיליוני שקלים נחשפה השבוע על ידי כתב גלי צה"ל בדרום, רמי שני. כעת רשות המיסים שוקלת לנקוט בהליכים משפטיים נגד אותם בעלי עסק שמסרבים להחזיר את הכספים.
מרשות המיסים נמסר בתגובה: "במסגרת התקנות המיוחדות שאושרו בכנסת במטרה לפצות את העסקים בדרום על הנזק העקיף שנגרם להם בעקבות מבצע 'צוק איתן' קבעה הכנסת כי ישולמו מקדמות לעסקים שהטיפול בתביעתם לא הסתיים לאחר פרקי זמן שהוגדרו. הגובה המקסימאלי למקדמה שנקבע בתקנות עמד על 90 אחוז מסך התביעה שהוגשה וכל זאת לנוכח היקף העסקים שנפגע והשאיפה לאפשר להם לשוב לשגרת הפעילות העסקית ובמקביל לתת לרשות המיסים את הזמן הנדרש לבדיקת התביעה. לאחר שנבדקה התביעה ועמידתה בכללים לפיצויים, שהוגדרו בתקנות נקבע גובה הפיצויים ככול ששולם סכום גבוה יותר כמקדמה נדרש התובע להחזיר את ההפרש. סה"כ הוגשו 25,290 תביעות עבור נזק העקיף ושולם בגינן סכום של כ-1.5 מיליארד שקל. בשבעה אחוז מהמקרים נמצא, כי המקדמה ששולמה גבוהה מסכום הפיצויים שנקבע ויש מקום לדרוש את ההפרש ששולם ביתר. סה"כ הסכום ששולם ביתר במסגרת המקדמות עומד על כ-158 מיליון שקל. בעקבות הדרישות שהוצאו על ידי הרשות בעניין, מתוך הסכום של 158 מיליון שקל ששולם ביתר, הוחזר כבר סכום של כ-40 מיליון שקל וננקטים צעדי אכיפה לגביית יתר הסכום".