1. קנו מוצרים עם דירוג אנרגטי גבוה
על מכשירי החשמל המוצעים למכירה בישראל מוטבעות שתי תוויות - תווית תקן, ותווית אנרגיה מטעם מכון התקנים ומשרד התשתיות. מטרתה של תווית האנרגיה שעל המכשיר היא לדרג את רמת צריכת האנרגיה שלו. כמו כן, לצידה ניתן למצוא נתונים דומים גם לגבי מדדי צריכת האנרגיה של המכשיר במדריך ובמפרט המצורפים אליו.
"דירוג האנרגיה המקובל נעשה באמצעות אותיות לועזיות, כאשר האות A מציינת מכשיר ירוק וחסכוני במיוחד והאות G מציינת מכשיר זללן מבחינת צריכת החשמל" אומרת גילה ליבנת, מנכ"לית מעבדות שירות מקבוצת פל. הקפדה על רכישתם של מוצרי חשמל ירוקים בעלי דירוג A תאפשר לכם ליהנות ממכשירים חשמליים הצורכים פחות אנרגיה ומשתלמים יותר מבחינה כלכלית.
2. רכשו מזגן מסוג אינוורטר
"מזגני אינוורטר הם חסכוניים יותר מבחינת צריכת חשמל (יש הטוענים לעד 50 אחוז חיסכון)", אומרת ליבנת. "בטכנולוגיה זו בעצם המזגן מתאים את פעולתו לתנאים הסביבתיים ואינו פועל במלוא התפוקה כל הזמן כמו המזגנים הרגילים, אלא בתפוקה משתנה, בהתאם לתנאים הקיימים בחדר".
בנוסף כשרוכשים מזגן חדש, חשוב להגיע לחנות עם מידות מדויקות של החלל שהמזגן אמור לקרר, וזאת על מנת שהמוכר בחנות יתאים לכם את גודל המזגן הרצוי. רכישת מזגן קטן מדי לחלל יגרום לכך שהמזגן יפעל תמיד במלוא התפוקה אך לא יצליח לקרר את חלל הבית במידה הרצויה.
3. כדאי לכוון את השלט על טמפרטורה של 23-24 מעלות
הטמפרטורה הזו מספיקה לשמור על טמפרטורה נעימה בבית. הכלל על פי חברת החשמל מומלץ לכוון את המזגן לטמפרטורת חדר של 20 מעלות. זכרו: כל מעלה נוספת מייקרת את עלות ההפעלה בכ5%.
דאגו גם לוודא שהחלל בו מופעל המזגן סגור ומבודד, ושאין למשל חלונות פתוחים. אם אתם רוצים שהמזגן שלכם לא יתאמץ ויצרוך לכם חשמל מיותר, ממליצים בחברת החשמל לנקות את הפילטרים במזגן אחת לתקופה מסוימת, משום שפילטרים סתומים גורמים למזגן להתאמץ יותר על מנת לקרר את הבית וכן, לעלייה בצריכת החשמל.
4. וודאו שקיימים שני חיבורים למים במכונת הכביסה שלכם
"יש לוודא כי קיימים שני חיבורים למים. האחד למים קרים והשני למים חמים. אמצעי זה יאפשר ניצול מים חמים מדוד השמש מבלי שיהיה צורך לחמם אותם במכונה", אומרת לבנת. "מרבית האנרגיה לכביסה דרושה לחימום מים. לכן, יש לכוון את התרמוסטט לטמפרטורה מתאימה, ולא גבוהה מדי". כדאי לכבס בטמפרטורה נמוכה על ידי שימוש בחומרי כביסה המתאימים גם למים פושרים ולמכונת הכביסה שברשותכם.
5. בדקו כי קיים מתג להפעלה במחזור חלקי, וכי ישנו מתג בורר מהירות סחיטה
יש להתאים את תכנית הכביסה לצרכים. ככל שהתוכנית ארוכה יותר, כך תצרוך יותר אנרגיה. כיום יש מכונות בשוק שיש להן רכיב של שקילה אלקטרונית של הכביסה והתאמת כמות הכביסה לתוכנית שבחרנו.
בנוסף רצוי להפעיל את מכונת הכביסה כאשר התוף מלא בבגדים על פי יכולת הקיבול המומלצת על ידי היצרן. מכונה שאינה מלאה מבזבזת אנרגיה ומים.
6. אל תוסיפו חומרי ניקוי על סמך האינטואיציה
"כשמוסיפים יותר מדי חומר ניקוי, מכונת הכביסה צריכה לכבס למשך זמן רב יותר וצורכת יותר מים. לכן, תמיד עליך להשתמש בכמות שמומלצת על-ידי היצרן של אבקת הכביסה", מסבירה לבנת.
בנוסף לחיסכון בחשמל, ביכולתנו לתרום לאיכות הסביבה על ידי הקפדה בשימוש אבקת כביסה ומרכך כביסה הידידותיים לסביבה. המים הנותרים מפעולת מכונת הכביסה עושים דרכם למערכת מי השופכין ומגיעים למרכזי טיהור המים. המים מועברים תהליכי טיהור ומוחזרים להשקיה חקלאית. תהליכי הטיהור אינם כוללים הסרת מלחים וחומרי גלם סינטטיים הקיימים באבקות הכביסה הסטנדרטיות. כיום קיימים בשוק תחליפים שונים ידידותיים לסביבה לאבקות הכביסה (חומרים טבעיים, כדורי כביסה וכו').
7. בחרו תכנית למדיח כלים עם צריכת מים נמוכה
"דגמים שמשתמשים ב-8-10 ליטרים מים למחזור שטיפה מייצגים ממוצע טוב", אומרת לבנת."תכניות כגון 'Half Load' מתאימות במיוחד לשטיפה של כלים מעטים. כך חוסכים בכסף וגם באנרגיה".
8. כבו את תנור האפייה 10 דקות לפני הזמן
החום הקיים בתנור יעשה את העבודה, וישלים את פעולת הבישול. הימנעו מפתיחה של דלת התנור משום שכ-10% מן החום שבפנים נפלט החוצה בעת הפתיחה.
בחברת החשמל ממליצים להכין ולחמם כמויות מזון קטנות במיקרוגל או בטוסטר-אובן, במקום בתנור האפייה או על כיריים. בנוסף, ממליצה לבנת להשתמש בסיר לחץ עבור כל מנה שמצריכה בישול ארוך יותר מ-20 דקות בסיר מסורתי, כגון תפוחי אדמה, ונזיד בשר. כך ניתן לקצץ את צריכת האנרגיה בשיעור של עד 30%, והארוחות שלכם יהיו מוכנות בתוך זמן קצר בהרבה.
9. לפני הכנסת מזון מבושל למקרר יש לוודא כי הגיע לטמפרטורת החדר
מומלץ לא להכניסו בעודו חם.
10. החליפו את נורות הליבון בנורות לד וחסכו 80 אחוזים בצריכת החשמל
בנוסף אומרים בחברת החשמל אורך החיים של נורה חסכונית משמעותית (מעל פי 10) מזה של נורת ליבון, ולכן תדירות החלפת הנורות תצטמצם. למרות שמחירה של הנורה החסכונית גבוה יותר, היא מחזירה את ההוצאה ומשתלמת יותר לאורך זמן.
11. התקינו טיימר על דוד החימום
את הדוד לחימום מים מפעילים סמוך לזמן השימוש, ורק בהתאם לכמות המים החמים הנדרשת. כדי לאפשר הפעלה נוחה ומחושבת של הדוד מזמינים חשמלאי מורשה שיתקין קוצב זמן (טיימר) לדוד. חשוב לוודא שצינורות המים החמים מבודדים היטב, כדי לצמצם בריחת חום בדרך.
אם דוד החימום הוא דוד שמש, מומלץ לנקות את קולטי השמש לפחות פעם אחת בשנה, ולדאוג שלא יהיו מוצללים.