במאה ה–18 נהגו לקצץ רועי הצאן בבריטניה את הזנב של כלבי העבודה שלהם. הסיבה לכך לא היתה בריאותית או אסתטית, אלא כדרך להימנע מחבות מס. נטל המס על אזרחי בריטניה היה קשה מנשוא, והגיע במקרים רבים גם ל–85% מההכנסות. על כלבים הוטל מס גבוה. ואולם בחוק המיסוי נמצאה תקנה שאמרה כי אם הכלב יימצא פגום, הבעלים יהיה פטור מתשלום מס. וכך, כלבי העבודה נהפכו לכלבים קצוצי זנב ופטורים ממס.
מאז השתכללה מערכת גביית המס בעולם, והצמיחה יועצים רבים שכל מטרתם לעזור ללקוחותיהם להתחכם עם מערכת המס, לשלם פחות כסף, ובכלל להתמודד עם שלל התקנות והחוקים שנעשו סבוכים עם השנים.
בשנים האחרונות נוסף יועץ מס חדש - מנוע החיפוש של חברת גוגל. יתרונו של יועץ זה שהוא פתוח לכל אדם שיש לו מחשב, טאבלט או סמארטפון ומחובר לאינטרנט. ואולם בתוך אינספור תוצאות החיפוש, לא תמיד קל למצוא את ההסברים בשפה פשוטה ומובנת לכל אדם.
עוד ב-mako כסף:
- למה אסור לכם לשים את החסכונות בפיקדון בבנק
- 10 דרכים להוריד את מחיר הקניות בסופרמרקט
- מחקר: רווקות קונות פחות דירות מרווקים
בדקנו עם חברת גוגל, באמצעות שירות Google Trends, מהן השאלות הנפוצות ביותר בתחום המסים שהגולשים הקלידו במנוע החיפוש במחצית הראשונה של 2015, מינואר עד יוני. לאחר מכן, פנינו למומחים - עו"ד יאיר בנימיני, מומחה לתחום המיסוי, ואבי נוימן, רו"ח ומשפטן, שותף מחלקת מסים וראש מגזר ניהול נכסים ב–PwC Israel - וביקשנו מהם שיסייעו לנו להשיב על השאלות בצורה המקצועית והפשוטה ביותר. הנה התשובות ל–15 השאלות הנפוצות ביותר.
1. למה צריך מס הכנסה?
לצד מס הכנסה מוטלים גם תשלומי חובה נוספים על הכנסות, כמו תשלומי ביטוח לאומי (שמשלמים גם בתקופת אבטלה) ומס בריאות.
2. כמה מס הכנסה משלמים?
יחידים משלמים שיעור מס גדול יותר ככל שהכנסתם גדלה. בשפה מקצועית, מס כזה מכונה מס פרוגרסיבי. כעיקרון, משלמים מס מהשקל הראשון, ואולם בזכות שיטת נקודות הזיכוי (ראו בהמשך) המס בדרך כלל משולם רק כשההכנסה החודשית עולה על כ-5,000 שקל.
ככל שהיחיד זכאי למספר רב יותר של נקודות, כך יהיה הסף שממנו מתחילה גביית המס גבוה יותר. מדרגת המס הגבוהה ביותר ליחידים כיום היא 48%, ומי שכלל הכנסתו עולה על כ–810 אלף שקל בשנה, ישלם עוד 2% על כל שקל נוסף. חברות משלמות מס אחיד של 26.5% - שיעור שצפוי לרדת ל–25% בינואר 2016.
מערכת המס כוללת עשרות רבות של פטורים והקלות, החלים למשל על סטודנטים, חיילים משוחררים, עולים חדשים, תושבי יישובי ספר, מקבלי פנסיה, נכים, עיוורים ותושבי חוץ - כך שבסופו של דבר, רק חלק מהאזרחים משלמים את שיעורי המס הקבועים בחוק. בדו"ח "תמונת מצב המדינה - 2014" של מרכז טאוב נכתב כי לפי נתוני האוצר, ב–2012 יותר ממחצית (52.3%) מאזרחי ישראל לא הגיעו לסף מס ההכנסה.
3. כמה שווה נקודת זיכוי?
ערכה של נקודת זיכוי מתעדכן בתחילת כל שנת מס, בהתאם לשינוי במדד המחירים לצרכן בשנה הקודמת. כיום, בשנת המס 2015, נקודת זיכוי שווה ל-218 שקל בחודש ו–2,616 שקל בשנה. כל תושבי ישראל זכאים ל-2.25 נקודות זיכוי במס - השוות ל–490.5 שקל בחודש. נשים זכאיות לחצי נקודה נוספת - כלומר, עוד 109 שקל בחודש.
4. כמה נקודות זיכוי מקבל גבר על ילדיו?
יש אוכלוסיות רבות שזכאיות לנקודות זיכוי המקנות להן הנחה במס הכנסה. נפרט כאן את אלה שהתבלטו בתוצאות החיפוש בגוגל: גבר זכאי לנקודות זיכוי בגין ילד או ילדה עד גיל ארבע; בשנה שבה הילד נולד ובשנה שבה מלאו לו שלוש שנים, הזכאות היא של נקודה אחת; בשנים שבהן מלאו לו שנה ושנתיים - שתי נקודות.
בוגרי תואר ראשון זכאים כיום לנקודת זיכוי אחת למשך שנה מסיום התואר. במקצועות שמצריכים התמחות (כמו למשל, משפטים, אדריכלות או ראיית חשבון), הבוגרים יכולים להחליט אם לנצל את ההטבה במהלך ההתמחות או אחריה. בתרשים ריכזנו עבורכם עוד קבוצות זכאיות, שהגולשים הישראלים הרבו לחפש.
5. אילו הטבות מס מגיעות לנכה?
נכים (בהתאם להגדרות של המוסד לביטוח לאומי) פטורים ממס על הכנסות עד לסכום של 614,400 שקל בשנה, כשההכנסה היא מעסק או מעבודה; ועד 73,560 שקל בשנה, כשההכנסה היא פאסיבית (למשל, מהשקעה במניות או מדמי שכירות). לנכים מגיעה גם הנחה במס רכישה (שעליו נסביר בפירוט בהמשך). הורים לילדים נכים זכאים ל–2 נקודות זיכוי במס הכנסה (לאחד ההורים או לחלוקה בין שניהם). הטבות אלה אינן קשורות להטבות ביטוח לאומי המגיעות לנכה או להוריו, ובתשלומים נוספים כמו ארנונה, מים וחשמל.
6. מהי טבלת מדרגות מס?
ההכנסה החייבת במס מחולקת לשש מדרגות. על כל מדרגה מוטל בנפרד מס בשיעור שונה. המס גדל והולך יחד עם עליית המדרגות. אופן חישוב המדרגות נועד לשמור על מצב שבו ככל שהכנסתו של אדם גבוהה יותר בברוטו, כך גם הכנסתו בנטו תהיה גבוהה יותר.
כדי לפשט את העניינים, נניח שהכנסתכם החודשית היא 10,000 שקל ברוטו - הגעתם עד למדרגה השלישית. על 5,270 שקל הראשונים תשלמו מס בשיעור של 10% - כלומר, 527 שקל. על הסכום שבין 5,271 ל–9,000 שקל (כלומר, 3,729 שקל) תשלמו לפי המדרגה השנייה - מס בשיעור של 14%, בסך 522.20 שקל. על יתרת הכנסתכם (999 שקל) תחול מדרגת המס השלישית - מס בשיעור 21%, השווה ל–209.80 שקל. כעת נחבר את הפרשות המס בגין כל מדרגה (527 + 522.20 + 209.80 שקל), ונקבל שמס ההכנסה שבו אתם חייבים הוא 1,259 שקל. מהסכום הזה עליכם להפחית את ערכן של נקודות הזיכוי שלכם.
על הכנסות ממקור אחר שאינו עבודה (או בלשון מקצועית, "הכנסות שאינן מיגיעה אישית"), כמו הכנסות מהשכרת דירה, יש טבלת מדרגות מס נפרדת.
7. מתי משלמים מס רכישה?
מס רכישה משולם בעת רכישת זכות במקרקעין - למשל, מגרש, דירה, בניין משרדים וכדומה, או ברכישת זכות באיגוד מקרקעין - חברה שכלל רכושה הוא מקרקעין. המס מחושב על פי שיעור מתוך שווי הנדל"ן הנרכש. מס רכישה, כמו מס הכנסה, הוא מס פרוגרסיבי, שעולה ככל ששווי הנכס גבוה יותר. בדירת מגורים ראשונה, שיעור המס נע בין 0% ל-10%.
8. מהו מס הרכישה על דירה שנייה?
מס רכישה על דירה שנייה, מטבעו, גבוה מזה שחל על דירת מגורים ראשונה, והוא חל מהשקל הראשון. שיעור המס המעודכן מ–24 ביוני השנה על רכישת דירת מגורים שנייה הוא 8% על חלק השווי שעד 4,800,605 שקל, ו–10% על חלק השווי שמעל לסכום זה.
9. איך מבקשים החזר מס הכנסה?
מי שסבור שהוא שילם יותר מס ממה שהוא חייב בו - בדרך כלל, כתוצאה מהעובדה שניכו לו מס במקור בתלוש המשכורת ללא הצדקה - מגיש דו"ח מס לשנה שבה נוכה המס במקור, ובמסגרתו דורש את הזיכוי. עבור שכירים, הטופס הרלוונטי נמצא באתר רשות המסים ונקרא טופס 0135. ניתן לדרוש החזר עד שש שנים אחורנית. עבור עצמאים, הבקשה נעשית עם הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה.
יש כמה מצבים שאמורים להדליק אצלכם נורות אדומות, שאולי מגיע לכם החזר מס: שינוי במצב המשפחתי (גירושין, לידה, פטירת בן או בת הזוג), מעבר בין עבודות, אבטלה, וכן כל הנתונים שמזכים אתכם בהטבות שלא בהכרח עודכנו לכם בתלוש המשכורת, כמו סיום תואר אקדמי או מעבר לאזור מגורים המקנה הנחה במס.
לפי החוק, רשויות המס מחויבות להחזיר את המס בתוך 90 יום מיום הגשת הדו"ח שבו נדרש ההחזר - אך בפועל, כשמדובר בסכומים משמעותיים, ההחזר מתעכב.
10. מהו תיאום מס?
כשאתם מקבלים משכורת (הכנסה מעבודה או מקצבה) מיותר ממעביד אחד, או כשיש לכם הכנסה חייבת אחרת, אתם רשאים לבקש אישור על תיאום מס - ובכך למנוע מראש תשלום מס ביתר במהלך שנת המס. ניתן להפיק אישור לתיאום מס דרך אתר רשות המסים. את האישור מגישים למעסיק - והאישור מנחה אותו מהו שיעור המס שיש לנכות לכם מהתשלום.
11. מהו ניכוי מס במקור?
בישראל לא מונהגת חובת דיווח כללי, ולכן פחות מרבע ממשקי הבית מגישים דו"ח מס מדי שנה. החלופה שמצאה מדינת ישראל להגשת דו"חות על ידי כלל האוכלוסייה היא שיטה מפותחת של ניכוי במקור - שמשמעותה הטלת חובת תשלום המס על הגורם שמשלם את ההכנסה, ולא על המקבל. כך, המס ממשכורתם של שכירים מחושב על ידי המעביד ומועבר על ידי המעביד לרשויות המס, והעובד כלל אינו נפגש עם רשות המסים.
באותה דרך, על בנקים ישראליים מוטל לנכות מס במקור מרווחי הון וריבית בחשבון הבנק, קרנות פנסיה מנכות מס מתשלומי פנסיה, וכדומה. בעולם כמעט אין תקדים להיקף הקיים בישראל של יישום שיטת הניכוי במקור.
12. מהן מקדמות מס הכנסה?
עצמאים וחברות זכאים בדרך כלל לפטור מניכוי מס במקור. כלומר, מי שמשלם להם אינו נדרש להעביר חלק מהתשלום לרשויות. הם מחויבים בהגשת דו"ח שנתי על הכנסותיהם, ורק באמצעותו ניתן לחשב את הסכום המדויק שאותו הם חייבים לרשויות המס.
ואולם רשויות המס אינן מעוניינות להמתין יותר משנה כדי לקבל את התשלומים המגיעים להן, וגם מעוניינות למנוע מצב שבו העצמאים מבזבזים את כל הכספים שקיבלו במהלך השנה, ואינם יכולים או רוצים לשלם את כל סכום המס בסופה. לפיכך, עבור כל עסק מבוצעת הערכה לגבי רווחיו העתידיים, והעסק צריך לשלם עליהם אחת לחודש או חודשיים - אלה הן מקדמות המס.
במרבית המקרים מקדמות המס נקבעות לפי הרווח השנתי שעליו דיווח העסק בשנה הקודמת. בסוף השנה נערכת התחשבנות בין העצמאים לבין הרשויות ביחס לסכום הסופי שנדרש לשלם. במידה והתשלום היה בחסר, העסקים נאלצים להוסיף למס גם ריבית והצמדה - ובפועל לשלם יותר למס הכנסה. אם התשלום היה ביתר, רשות המסים מחזירה את המס העודף עם הפרשי ריבית והצמדה.
13. איזה מס יש על ירושה?
כיום אין בישראל מס ירושה (עיזבון) - הוא בוטל ב-1981. עם זאת, בשנים האחרונות, ובפרט מאז המחאה החברתית בקיץ 2011, מתקיים דיון ציבורי לגבי חקיקתו. הוא ירד מהפרק בוועדת טרכטנברג, ועלה שוב בהצעת חוק שהגישה ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני).
שר האוצר הנוכחי, משה כחלון, הצהיר במהלך הבחירות לכנסת שהוא בעד מס ירושה (שחייב להיות מלווה במס על מתנות, כדי שיהיה אפקטיבי), וטען כי בסכומי ירושה שמתחילים ב–10 מיליון שקל מדובר במס צודק. כחלון אף העריך כי שיעור המס יכול להיות 20%–25%. עם מינויו לשר האוצר, ההערכות היו כי הסיכויים לחקיקה בעניין זה גבוהים מבעבר - אך כעת נראה כי הנושא אינו נמצא עוד על סדר היום. ברוב מדינות המערב, ובהן ארה"ב, גרמניה ובריטניה, קיים מס ירושה או עיזבון (ראו תרשים).
14. מהו חוק מע"מ 0%?
מס ערך מוסף (מע"מ) מוטל על רכישת מוצרים או על קבלת שירותים בשיעור הקבוע בחוק (17%, החל ב–1 באוקטובר 2015). במסגרת חוק מע"מ קיימים פטורים והקלות מסוימות, כמו מע"מ בשיעור 0%, המנסות להקל על האוכלוסייה ברכישת מוצרים ושירותים מסוימים - כך שהמדינה למעשה מוותרת על חלקה מתוך התקבול המשולם על ידי הצרכנים.
דוגמאות למע"מ 0% הן רכישת פירות וירקות, תשלומי שכירות על דירות, תשלומי תיירים עבור חדרי מלון, שירותים שמקבלים תושבי חוץ מעסקים ישראליים, ועוד. בתקופת כהונתו של יאיר לפיד כשר האוצר, עלתה הצעה לנסות להילחם בעליית מחירי הדירות באמצעות מע"מ 0% על רכישת דירה ראשונה. ואולם הרעיון, שזכה לביקורת רבה, לא יצא לפועל עד לנפילת הממשלה - והשאר היסטוריה.
15. במשלוח מחו"ל, עד איזה סכום לא משלמים מכס?
הפטור ממכס למוצרים שצרכנים קונים בחו"ל לשימוש פרטי ("יבוא אישי") הוא עד 500 דולר. ואולם מכס אינו המס היחיד החל על הזמנת מוצרים מחו"ל - מתווספים אליו גם מע"מ ומס קנייה.
טלפונים סלולריים, למשל, כלל לא מחויבים במכס, אך שיעור המסים שחל על יבוא אישי שלהם לישראל הוא עצום - 34.6% - והוא מורכב ממע"מ וממס קנייה. למעשה, לכל קטגוריית מוצרים נקבע שיעור מס - וניתן למצוא ב"טבלת מסים מרוכזים" באתר רשות המסים. מעבר למסים נוהגות חברות הבלדרות (פדקס, UPS, DHL) לגבות תשלומים נוספים וצפויים פחות, כמו דמי עמילות ואגרות.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
"לפני כל הוזלה של החשמל מופעלים לחצים אדירים"
בניגוד לחוק: משרד הפנים לא טיפל בבקשות לשינוי תעריפי ארנונה