בשלב מסוים בחיים כל אחד צריך להתמודד עם הנושא הכספי ולדעת איך להתנהל עם כסף. המטרה פשוטה – לא להיכנס לחובות. הבעיה העיקרית אצל מי שבטוח שהוא עושה הכל נכון, אבל בפועל טועה. אספנו שבעה סימנים שכל אחד מהם צריך לגרום לכם לחשבון נפש בנושא התנהלות כלכלית.
אתם לא שולטים בכמה נכנס ויוצא מחשבון העו"ש שלכם
אם אתם לא יודעים כמה כסף נכנס ויוצא כל חודש מהחשבון אתם למעשה גוזרים על עצכם חובות, משיכות יתר ובזבוז כספים.
הפתרון: התחילו לעשות מעקב שבועי על ההוצאות שלכם בעזרת קובץ אקסל, אפליקציות הקיימות בשוק או אפילו רישום פשוט בדף ועט. ברגע שתדעו כמה אתם מרוויחים וכמה אתם מוצאים, תוכלו לדעת בדיוק כמה אתם יכולים להרשות לעצמכם לחסוך, להשקיע, או לקנות את הגאדג'ט שממש רציתם.
בונוס למתקדמים: אם כבר התקדמתם מעבר למעקב אחר ההכנסה שלכם תוכלו להשקיע תקציב חודשי ולהתייעץ עם מומחים שיעזרו לכם למנף את הכסף שלכם.
יש לכם מינוס בבנק
בניגוד להלוואות שאפשר למנף לצורך השקעה, מינוס לא יעזור לכם להיות יותר עשירים.
הפתרון: כיסוי מינוס בחשבון הבנק צריך להיות בעדיפות עליונה מכיוון שהוא צובר ריביות קבועות ויכול לגרום למצב להתדרדר במהירות לחוב שאותו לא תצליחו לכסות בקלות.
אתם מופתעים מההוצאות שלכם כל חודש מחדש
גם אם אתם מוציאים בדיוק כמה שאתם מכניסים ולא חיים מעבר ליכולות שלכם, מה תעשו אם יום אחד תתקלקל מכונת הכביסה או לחלופין - תרצו לצאת לחופשה מפנקת?
הפתרון: קיימות שתי דרכים לדאוג לכך שיהיה לכם יותר כסף בחשבון הבנק, שתיהן כל כך פשוטות שזה כואב: להרוויח יותר או לבזבז פחות. אם בחרתם באפשרות הראשונה, בדקו קודם כל כמה עמלות אתם משלמים, על איזה שירותים ניתן לוותר, בקשו העלאה מהבוס או מצאו דרכים להרוויח הכנסה נוספת מהאינטרנט. אם בחרתם להוציא פחות, בדקו על מה אתם מוציאים הכי הרבה כסף כמו שכר דירה או מעבר לתחבורה ציבורית ובדקו איך ניתן לקצץ בעלויות.
אתם תמיד לחוצים בגלל הכסף
סקר שנערך לאחרונה בקרב פסיכולוגים בארצות הברית קבע ש-72% מהמטופלים הגיעו אליהם ברמות חרדה שונות בגלל כסף.
הפתרון: אף שאנחנו מניחים שמימון של פסיכולוג לא כל כך תרם לעניין, אם אתם יודעים שאתם לא ישנים טוב בלילה בגלל חשבון הבנק שלכם בדקו עם עצמכם מדוע? האם אין לכם מספיק כסף בשביל לכסות את החשבונות שלכם או שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם "משהו בשביל הכיף" פעם בחודשיים? קבלו החלטה ופתחו חשבון חסכון לשעת חירום. זה אולי לא לגמרי יקל על הלחץ שלכם אבל עדיף מלשבת ולדאוג כל היום.
החלטתם לשבת ולעשות סדר בחסכונות לפרישה שלכם רק בשנות ה-50 לחייכם
נזכרתם שאוטוטו אתם יוצאים לפנסיה וגיליתם להפתעתכם הרבה שהסכום שחסכתם לא מספיק לכסות את כל הוצאות התכנונים שלכם ליום שאחרי שתפרשו מהעבודה.
הפתרון: שבו עוד היום עם סוכן ביטוח. בדקו כמה חסכתם עד עכשיו, כמה תשואה עשתה קרן הפנסיה שלכם, מה גובה העמלות שאתם משלמים ואיך ניתן להוריד אותם, האם תוכנית הפנסיה מותאמת לכם או שיש אחת כזו שמתאימה לכם יותר ובאיזה עוד אפיקי השקעה כגון ביטוח מנהלים וקרנות השתלמות ניתן לחסוך.
>> שלוש השקעות טובות יותר מקרן פנסיה
אתם נרתעים מהמילה בורסה
אף שזה נראה מסובך ולא בטוח, לכסף שלכם יש את פוטנציאל הצמיחה הכי גדול אם הוא יהיה מושקע בחוכמה בשוק ההון: במניות, קרנות נאמנות, אג"חים ונגזרים שונים.
הפתרון: גם המיליארדר וורן באפט ממליץ לנקוט בגישה שמרנית. קבעו פגישה עם מנהל השקעות שיערוך לכם שאלון התאמת צרכים, יבין כמה נכסים יש לכם, כמה אתם מוכנים לסכן וכמה מעדיפים לשמור, מה רמת ההשתכרות שלכם ועל מה אתם מתכננים הוציא סכומים גבוהים בשנים הבאות. יחד תוכלו לקבוע את רמת הסיכון אליה ייחשף הכסף ולהתחיל להרוויח תשואות נאות שהבנק לא יכול להציע.
אתם חוששים ממישהו שיגלה כמה אתם מרוויחים באמת
אם אתם מפחדים שמישהו יגלה שאתם לא באמת יכולים להרשות לעצמיכם לגור בשכונה יוקרתית או לנסוע ברכב מפואר, שאתם חיים מהיד לפה רק בגלל ההוצאות הכבדות שלכם, או חוששים מטלפון ממנהל הבנק- משהו בהחלט לא בסדר.
פתרון: בסופו של דבר, מישהו הולך לגלות - וזה יכול גם להיות מישהו שיכול לעזור. אולי תוכלו לקבל סיוע מקצועי, עבור ייעוץ אשראי או יועץ פיננסי בתשלום בלבד. בכל מקרה אם נקלעתם למצב שאתם חיים מעבר ליכולתכם- אל תעמיקו את הבעיה. טפלו בה עכשיו.
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il