"כשנכנסים לשותפות זוגית", מספרת שירה, "עושים זאת מתוך אמון בשותף. אם יש שותפות שלא ניתן לבחור בה ללא תנאי מוקדם של אמון, זו השותפות שבנישואין".
שירה, בת 41, תושת הצפון, אמא לשניים (שבע ושמונה חצי), עוסקת למעלה מעשרים שנה בביטוח. ביטוחי חיים, ביטוחי רכב, כל מה שנועד להבטיח לנו שלא נישאר בלי כלום. "הסנדלר הולך יחף", היא נאנחת. "אני אחרונת הפתיות והפראייריות. בימים אני אשת ביטוח, ובלילות אני עוסקת במיסטיקה, מאז מלאו לי 15. מי היה מאמין שאני, שמסבירה כל השנים לאנשים כמה חשוב להתכונן לכל צרה ולא להשאיר קצוות פתוחים דווקא אני אגלה שבעלי ניהל חיים כפולים והצליח להסתיר ממני דברים שלא ייאמנו".
שירה ובעלה הכירו דרך אתר הכרויות. "בהריון השני כבר רציתי להתגרש", היא מספרת. "סבלתי מאלימות נפשית, קללות, מריבות, לא הייתה בינינו חברות ולא שותפות. היה ניסיון בלתי פוסק להקטין אותי כאדם וכאשה. אבל בכל פעם שהעליתי את רעיון הפרידה בעלי התחנן שנילחם על הנישואין, אמר כמה הוא אוהב אותי. היום אני יודעת שפחד שאגלה".
שירה מצאה עצמה עובדת במשרה מלאה, מנסה להקים עסק עצמאי שחלמה עליו שנים, בעמדת התגוננות קבועה והאשמות תמידיות בנושא הכספי.
"כאשר החלטתי להקים את העסק שלי. לא קיבלתי מבעלי כל תמיכה, ויותר מכך, חשתי בניסיון בלתי פוסק לשים לי מקלות בגלגלים. הוא בא בטענות שהעסק לא רווחי, שאין לי מספיק לקוחות, שאני מבזבזת כספים ופזרנית. לא הבנתי איך ייתכן שבעלי מרוויח משכורת מכובדת של כמעט 20 אלף שקל נטו, אני עובדת בשתי עבודות, אני מוציאה רק על הבית ועל הילדים, ובכל זאת אנחנו כל הזמן במינוס ואני מואשמת בפזרנות. הכל היה כל הזמן באשמתי, כל הוצאה שלי פוקחה והייתה נתונה לביקורת. הוא עשה לי טרור על כל חולצה. אני מעולם לא חקרתי אותו על מה הוא מוציא. היום אני שואלת את עצמי - איך לא הבנתי? למה לא ביקשתי לראות תלושי שכר, למה לא בדקתי את חשבון הבנק?".
בגיל ארבעים בעת נסיעה משפחתית לחו"ל, הרגישה שירה שהיא לא יכולה להמשיך, והודיעה לבעלה שהיא רוצה להתגרש. בעלה סירב. בפעם הראשונה בחייהם המשותפים, הצליחה אנרגיית המתקשרת של שירה לחדור את מעטפת האמון העיוור שסבבה אותה בחיי נישואיה. "אמרתי לו - אני יודעת שפתחת חשבון נוסף על שם אבא שלך. אין לי מושג למה אמרתי את זה, זה היה ניחוש אינטואיטיבי. לתדהמתי, אולי מההפתעה, הוא הודה. מיהרתי לפנות לעורכת דין כשאני מזועזעת וחוששת. לא העליתי בדעתי מה אני עומדת לגלות".
עורכת הדין מאיה הר ציון שמייצגת את שירה במשפט הגירושין, מספרת: "כששירה הגיעה אליי היא לא ידעה להשיב לי מה מצב החשבון והיתרות שבו, הגם שמדובר בחשבון משותף. כמו נשים רבות שעובדות, מרוויחות משכורת ובמקביל משקיעות את כל כוחותיהן בטיפול בבית ובילדים, היא השאירה את ניהול ענייני הכספים המשותפים לבעלה".
הר ציון שלחה את שירה להפיק ניירת מהבנק, ומה שגילו שם הדהים אותן. "מהניירת עלה שהצדדים מצויים ביתרת חוב עצומה, כשעשרות הלוואות נלקחו לאורך השנים אותן בדקנו. משפט אחד ששירה אמרה הדליק אצלי נורה אדומה. שירה תהתה- 'איך ייתכן שאנחנו בכאלו חובות אם אנחנו מרוויחים יפה?'. התחלתי לעבור על הניירת יחד איתה, ובמלאכת מחשבת של תחקיר מדוקדק, גילינו לתדהמתנו שהלוואות שניטלו כלל לא נכנסו לחשבון המשותף למרות שהחשבון מחויב מידי חודש בהשבתן. גילינו שחלק גדול ממשכורות הבעל מופקדות לחשבון אחר שאת פרטיו שירה לא הכירה, ומתלוש שכר אקראי ששייך לבעלה וששירה הצליחה לאתר, מצאנו שהתלוש נושא בין 9-10 הלוואות שכספיהן מעולם לא נכנסו לחשבון המשותף".
לאט לאט נחשף בפני שירה עולם שלם שהתקיים מאחורי גבה, וחובות בהיקף בלתי נתפס של קרוב למיליון שקלים. שיטת העבודה הייתה פשוטה - בעלה נהג לקחת הלוואות סדרתיות על שם החשבון המשותף, שאושרו לו בשל הכנסותיהם המשותפות הנכבדות. החזרי ההלוואות בוצעו מהחשבון הזוגי, אך סכומי ההלוואות עצמם מעולם לא נכנסו לחשבון המשותף, אלא לחשבון פרטי סודי. בנוסף, נהג לקחת הלוואות בצ'קים ממקום עבודתו, ולהפקיד בחשבונו הפרטי, כאשר ההחזרים ירדו מתלוש המשכורת שנכנס לחשבון המשותף.
"את לא מאמינה לי?"
תרמית נוספת התרחשה בעת שבני הזוג ערכו מיחזור משכנתא. בעלה של שירה הסביר לה שעליו לרכוש מניה בגובה 120 אלף שקל על מנת להבטיח את מקום עבודתו. הסכום התווסף להלוואת המשכנתא המחודשת שלקחו בני הזוג, אך שירה לא ראתה שום אסמכתא לרכישת מניה. כאשר שאלה את בעלה על כך הטיח בה: "את לא בוטחת בי? לא מאמינה לי?".
"אני לא מצליחה עד עכשיו להבין איך הוא הצליח להסתיר ממני היקף כזה של פעולות וסכומים", אומרת שירה. "בדיעבד סיפרו לי אנשים שבעלי מכור להימורי כדורגל. איך לא ידעתי? המוח עושה תרגילים משונים כשאנחנו לא רוצים לדעת. רוצים שקט ובטחון, ולא רוצים להאמין שהשותף שבחרנו לחיים ולהורות הוא נוכל, כי לגלות שזה לא כך זה ריסוק של הנפש, של הבטחון שלך בחושייך ובשיקול דעתך. כיום אני והילדים מתגוררים אצל הוריי, למזלי היה לי לאן ללכת. לא לכולן יש".
"הסתרת נכסים וחיים כפולים כלכלית היא תופעה בה נתקלתי לא פעם במהלך ניהול משפטי גירושין של לקוחותיי", אומרת הר ציון. "וכמו שירה, מדובר בנשים נבונות, חזקות, בעלות תושייה, שפשוט לא מעלות על דעתן שדבר כזה יכול להתרחש. כאשר זה מתגלה, ההלם מטלטל והנזק עצום. לעתים מדובר בכספים אבודים, בחובות גדולים, ונדרשים חוקרים כלכליים ועבודת בילוש מתוחכמת בניסיון להתיר את הסבך".
"קשה לחיות בתחושת ספק ואי אמון בתוך מערכת זוגית", אומרת עו"ד הר ציון. "אני מייעצת לאנשים לא להזניח את אחריותם לניהול ענייני הכספים של המשפחה ולהיות בקיאים וערניים, גם אם זו טרחה מייגעת. יש לדרוש מהבנק יידוע על פעולות שמבוצעות בחשבון, לא לוותר על קבלת סיסמא וקוד שמאפשר גישה ישירה לחשבון. עברו על החשבונות באופן קבוע, בקשו לראות תלושי שכר, בדקו שהמשכורת נכנסת כסדרה. דעו מה כולל חוזה העבודה של בן הזוג, האם יש לו מניות? אופציות? האם הוא מקבל בונוסים ומשכורת 13? האם הם נכנסים לחשבון? מתי? האם יש לו חשבונות בבנקים אחרים, בחו"ל? האם יש איזו ירושה על שמו שאינכם יודעים עליה, נכס בבעלותו שמעולם לא חשף? מי שאין לו מה להסתיר, לא יסרב לחלוק עם בן זוגו את המידע".