גם אם טיילתם כבר בכל העולם, הכנות לנסיעה יכולות להיות דבר מלחיץ ומבלבל, ונראה שאותם שאלות ודיונים עולים בכל פעם שאתם יוצאים מהארץ. נוטים לארוז יותר מדי או לאכול את הלב על מה שנשאר בארון? לא יודעים איך להתנהל עם כסף ופוחדים שכל רגע יכייסו אתכם? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם בטיול החלומי הבא.
#1 הדרכון
תמיד עליכם? בכספת? בתיק? בגדול, כל אחד ותורת הטיולים שלו ואם אימצתם הרגלים טובים, שמרו עליהם והם ישמרו עליכם ברגעים של מצוקה. אין כלל חד משמעי שינחה אתכם והכל תלוי כמובן בדרך בה אתם מתניידים, מה דרוש לכם שיהיה זמין בטיול וכו'. ובכל זאת, מומלץ לשמור על כמה הנחיות בסיסיות: 1. שמרו את הדרכון על הגוף או מאחורי מנעול אחד לפחות בחדר; תיקים, מחבואים, פאוצ'ים וכדומה, רק יגדילו את הסיכויים לגניבה, שכחה או איבוד. 2. דעו תמיד איפה הדרכון, וברגע שהחלטתם היכן להניח אותו, היו עקביים עד החזרה הביתה. 3. הניחו צילום או שניים של הדרכון (וגם של הוויזה אם צריך) במקומות שונים, כך שאם במקרה הוא אבד או נהרס, לא תישארו אנונימיים לחלוטין בארץ זרה.
#2 כסף
אתם אנשים של אשראי או של מזומן בחו"ל? אתם מחליפים מטבע זר בשדה או ברחוב, או אולי בכלל מוציאים מהכספומט? האם עמלות ההמרה עולות לכם הון? ומי אמר שהכסף שהחלפתם בצ'יינג בטוח? לשאלות הנ"ל אין תשובה מוחצת, אך נראה שעם כניסתם של הכרטיסים הנטענים לחיינו התשובות הופכות להרבה יותר פשוטות. רוב הבנקים מציעים כרטיס טעון בשקלים, אך מה עושים כשנוסעים לחו"ל? בנק הדואר מציג שני סוגי כרטיסים נטענים ליוצאים לחו"ל. הראשון מבית מסטארקארד שנושא בתוכו שלושה סוגי מטבעות: אירו, ליש"ט וגם שקל לקניות בארץ. כרטיס זה הינו הבחירה האולטימטיבית כשטסים לאירופה. הכרטיס השני הינו כרטיס נטען ויזה דולרי המיועד לנוסעים לארצות הברית.
המשמעות של הכרטיסים הללו היא שתוכלו להטעין אותם בעד 20 אלף שקל, להשתמש בהם במאות אלפי בתי עסק באירופה ובארצות הברית, כולל בתחנות דלק, להוציא באמצעותם כסף מכספומטים, ליהנות מנוחות וביטחון מבלי לדאוג לעמלות המרה (בעת תשלום ביורו באירופה, ליש"ט באנגליה או דולרים בארצות הברית), וכל זאת תחת שליטה מלאה בהוצאות ובלי צורך בחשבון בנק או בכרטיס אשראי. מדובר בפתרון אידיאלי ללקוחות כל הבנקים, שמתאים גם להורים ששולחים את בני הנוער לחו"ל בחופשת הקיץ, וכמובן עבור כל מי שמעדיף לנסוע עם תקציב ידוע מראש ולשלוט בהוצאות. כגיבוי, אפשר להצטייד גם בכרטיס אשראי בינלאומי או במזומן לשימוש יומיומי. בשורה התחתונה, הכרטיס הנטען של בנק הדואר יספק לכם פתרון מצוין ויקל עליכם מאוד.
#3 אינטרנט
נסו להבין מראש מה יהיו צרכי הגלישה שלכם והיערכו בהתאם למקום אליו אתם נוסעים. שבוע על החוף ביוון לא יצריך מכם ניווט במפות כמו ביקור בלונדון ואם בניתם על פתיחת מחשב ושימוש ב-wifi במדינת עולם שלישי, כדאי שתהיה לכם תכנית גיבוי. כרטיסי סים מקומיים יכולים להיות זולים במיוחד ולשמש גם לשיחות מקומיות, אך חבילות הגלישה והשיחה הבינלאומיות של ספקיות הסלולר כבר מדביקות את פערי המחיר ורבים יעדיפו לוותר על פתיחת המכשיר והכנסת גופים זרים לתוכו. כדאי לבדוק את המחירים כיומיים לפני הנסיעה אם אתם אוהבים להתמקח עם נציגי שירות ולבחור חבילה בלי לחץ. בכל דרך שתבחרו, עדיין תהיו חשופים לתקלות והפתעות שישאירו אתכם מנותקים, לכן מומלץ מאוד לשמור מידע חשוב בזמינות אופליין – צלמו מסך ושמרו בגלריית התמונות כרטיסי טיסה, כרטיסים אלקטרוניים להופעות ולמשחקים, מפות ואישורי הזמנות למיניהם.
#4 אסור לשכוח
פרט לדרכון ולכסף, אין שום דבר שאתם באמת חייבים לקחת. אין ולו דבר אחד שאתם לא יכולים להסתדר בלעדיו וגם אם תשכנעו את עצמכם שבלי הבגד ים הירוק ששכחתם, הנסיעה הזאת לא שווה כלום, אתם יודעים שזה לא נכון. בשבוע שלפני הנסיעה פתחו רשימה של דברים שאתם ממש לא רוצים לשכוח, כמו מטען, כפכפים ושוקולד פרה שמישהו ביקש שתביאו, וביום האריזה תעברו קודם כל עליה. למרות האמור לעיל, אתם לא רוצים להיתקע בלי מתאם לחשמל, עזרה ראשונה בסיסית וחולצה טיפ-טיפה יותר יפה. רצוי גם להעלות למטוס סט רזרבי של תחתונים, גרביים וחולצה, רק למקרה שהמזוודות מתעכבות ביום או נעלמות. טיפ נוסף: קחו אתכם תיק ריק, בעדיפות תיק בד קליל עם רוכסן. אם הוא לא ישמש אתכם במהלך הטיול, הוא עשוי להציל אתכם בעלייה לטיסה ארצה.
#5 שוטרים וגנבים
נתחיל מהסוף המר – מעטים האנשים שחסינים לגמרי מפני גניבות וכייסים, אז אם חוויתם את זה על בשרכם, אל תכו את עצמכם ואל תמותו מבושה. השלב הבא בטרגדיה הוא להודיע למשטרה (או למפקח בתחנת הרכבת, הדיילת או הכרטיסן), תוך שאתם לא מפתחים ציפיות לגבי שיתוף פעולה מצדם. גם אם אבדה התקווה להשיב את שנגנב, אין להתמהמה עם הפנייה לרשויות כדי להניע תהליכי רישום שיעזרו מול חברת הביטוח. לרוב, שוטרים בחו"ל יתייחסו אליכם בכבוד ובמידה של חשדנות. היו גם אתם מכבדים, חשדנים ואדיבים, דעו לדרוש את השירות שמגיע לכם כאורחים במדינתם ואל תבדקו את הגבולות.
איך תדאגו שלא יגנבו לכם דברים מלכתחילה? פשוט מאוד - אל תהיו שאננים, אל תסמכו על טוב ליבם של המקומיים ואל תגידו לי זה לא יקרה. במקומות מועדים לפורענות נסו להחזיק את מה שיקר לכם קרוב לגוף, בטווח ראייה ומאחורי רוכסן.
#6 איפה ישנים?
בדרך כלל, ההחלטה הקשה ביותר שתעשו בנוגע לחופשה שלכם תהיה בחירה של מקום הלינה. לכן, רצוי לנשום לרגע ולוותר על הפנטזיה שתמצאו את המקום המושלם. אם כסף הוא משתנה משמעותי עבורכם (וסביר להניח שהוא כזה), כל יתרון יבוא עם חיסרון: מלונות מרכזיים מאוד עשויים להיות יקרים ולתת תמורה בינונית ודירות זולות ורחוקות מהמרכז יצריכו עלות נוספת של נסיעות ויעלו בזמן מבוזבז. לכן, נסו להבין מראש מה באמת תצטרכו וצמצמו את האפשרויות לפני שאתם מתפתים לתמונות ולביקורות מהללות.
עוד כמה טיפים לסיום
הטיפ הברור: גלשו באינקוגניטו כדי לצמצם כמה שאפשר את הטיית המחירים מצד האתרים שעוקבים אחריכם.
הטיפ שלא יזיק: אתרים כמו Priceline.com ו- hotwire.com מציעים חדרים בלי לפרסם את שמות המלונות וכך מאפשרים הורדה דרסטית של מחירים. בהתראה קצרה תוכלו למצוא שם מחירים מצחיקים לחדרים נפלאים.
הטיפ האנושי: התאימו את הנסיעה, כמה שאפשר, למי מהנוסעים שהכי רגיש/ה, איטי/ת, קטנוני/ת או נוטה להתלונן. אם הם לא יהיו מרוצים, גם אתם לא תהיו. אם אתם בעצמכם כאלה, תזכרו שזה אמור להיות כיף הדבר הזה שלקחתם בשבילו חופש והוצאתם עליו המון כסף.