מי המשתתפים: תומר (34) ונטלי (31) הורים לירין (4 וחצי), בגן עירייה ותהל (2), בגן פרטי. תומר עובד בדפוס ונטלי מזכירה במשרד עו"ד במרכז. תומר ונטלי נשואים 7 שנים ומתגוררים בבת ים.
דיור: "מתגוררים בדירת 3 חדרים ישנה בשכונה טובה במרכז בת ים. רכשנו את הדירה לפני חמש שנים. לפני כן, התגוררנו אצל אימא של תומר על מנת לחסוך לדירה משלנו. משלמים משכנתא כ3,200 שקלים לחודש".
שעות עבודה: תומר עובד בדפוס כ-14 שנה, כמפעיל מכונה ואחראי מחלקה. אל המפעל בחולון הגיע הישר מהשירות הצבאי. שעות העבודה שלו 07:00- 16:00. נטלי עובדת במשרד עורכי דין בתל אביב - מנהלת משרד ומזכירה משפטית כשמונה שנים. שעות עבודה 09:00-15:00, פעם בשבוע עד השעה 17:00.
בשעות הפנאי: "אין לנו חוגים או איזושהי פעילות שאנחנו מתמידים בה, בעיקר זה בית-עבודה-ילדים, אנחנו לא מאלה שיוצאים יותר מדי".
כמה מרוויחים? משתכרים יחד כ-17,000 שקלים בממוצע.
היסטוריה תעסוקתית: מיד לאחר הצבא נטלי עבדה במשרד עורכי דין במשך שלוש שנים, במקביל למדה לימודי ערב במכללה למינהל בתחום מדעי ההתנהגות וניהול משאבי אנוש. לאחר שלוש שנים עברה למשרד עורכי דין אחר שעוסק ברובו בנדל"ן, שם היא עובדת עד היום. עם סיום שירותו הצבאי, תומר התחיל לעבוד בבית דפוס ונשאר שם מאז.
השכלה: תומר- תיכונית, נטלי -אקדמאית, תואר ראשון במדעי ההתנהגות וניהול משאבי אנוש.
מצב חשבון: מנהלים חשבון משותף. בעו"ש כרגע במינוס 28 אלף שקלים. כאשר מסגרת החשבון היא 30 אלף. חסכונות: כרגע 25 אלף שקלים המיועדים לבניית מרפסת שמש.
איך הגענו לחובות? "המינוס הלך וגדל עם התרחבות המשפחה והולדת הילדים כשהוצאות המחייה גדלו (גנים, אוכל, טיטולים...) אבל ההכנסה נותרה אותו הדבר. הגענו למצב שחסר לנו כסף בעו"ש עבור המשכנתא ועל כן היינו מעבירים מידי חודש כסף מהחיסכון לעו"ש (כ-3,000- 4,000 שקלים כל פעם).
הוצאות קבועות לחודש: סך ההוצאות החודשיות שלנו כ- 15 אלף שקלים בממוצע. משכנתא – 3,200 שקלים, גן פרטי לתהל – 2,500 שקלים , צהרון לירין – 975 שקלים, ארנונה – 370 שקלים, מים – 85 שקלים, חשמל- 400 שקלים, ועד בית – 200 שקלים, דלק – 600 שקלים, קניות לבית – 2,500 שקלים, מכבי – 270 שקלים, ביטוח – 200 שקלים, טלוויזיה, אינטרנט, ונייד – 290 שקלים, בילויים עם הילדים 300-400 שקלים
רכב: רכב מסוג מזדה שנת 2008 במצב טוב, עלותו כ-20 אלף שקלים
הוצאות משתנות: ביגוד – 800-1000 שקלים לעונה, חגים, ימי הולדת ואירועים – 3,000 שקלים לשנה, נופש משתדלים פעם בשנה – 7,000 שקלים לשנה.
מערכת היחסים שלי עם הבנק: "אנחנו סביב המסגרת שלנו כל הזמן"
על מה מוותרים? "נאלצים לוותר על הנאות, בזבוזים, בילויים, מסעדות וטיולים".
איך מתמודדים עם המינוס וההוצאות? "לפני כחצי שנה נחשפנו לעמותת פעמונים אשר בעזרתה ובעזרת הליווי הצמוד של אבי, אנחנו מצליחים להוריד מידי חודש קצת מהמינוס. כבר לא נוגעים בכסף שבחסכון, וזאת באמצעות תקציב שקבענו לעצמנו על ידי שיקוף של ההוצאות וההכנסות. אנחנו משתדלים לעמוד בתקציב מידי חודש ולא לחרוג (ואף לצמצם אם ניתן) כמובן שבמאמץ רב ועל ידי הרבה ויתורים בדרך. התהליך לא פשוט לנו. היינו רגילים לקנות בלי לחשוב פעמיים, וכעת ההתנהלות הכלכלית שלנו השתנתה מהקצה לקצה - כל הוצאה נרשמת בטבלה מסודרת ונשקלת לפני, והכול תוך התאמצות להיצמד לתקציב.
"איך אנחנו מצמצמים הוצאות? מחפשים אחר מבצעים, רכישה מבוקרת של רק מה שבאמת נחוץ ולא מעבר, בילויים באמצעות הטבות או הנחות. משתדלים לא לאכול בחוץ ולהתארגן על אוכל מהבית כשיוצאים עם הילדים. תומר עבד משמרת ערב בחופשת הקיץ כשבבוקר הוא היה עם הילדים על מנת לחסוך בעלויות הקייטנה בקיץ. בכלל, מנסים לעשות שעות נוספות, מחזור משכנתא, ומחפשים אחר הכנסה נוספת. המטרה: להגיע למצב ששמים כסף בצד להוצאות צפויות, שאנחנו יודעים עליהם (ימי הולדת של הילדים, אירועים, חופשת הקיץ, נופש וגם לדברים בלתי צפויים אחרים), כך שאין הפתעות ולא צריך לשבור את הראש מאיפה לגייס את הכסף".
תוכנית לעתיד: "לצאת מהמינוס ואף להתחיל לחסוך כסף ולהתחיל דרך חדשה שיש בה מרווח כלכלי להתנהלות היומיומית. השאיפה לא להגיע למצב של ויתורים וליהנות כמה שיותר".
על מה חולמים? "טיול מסביב לעולם עם כל המשפחה".
טיפ מפעמונים: היכולת להתנהל נכון או לצאת ממינוס לחירות כלכלית, תלויה ביכולת לאזן בין ההכנסות לבין ההוצאות. התנהלות לפי תקציב מסייעת בבקרה על כך שההוצאות יצאו לפי הסכום שקבעתם בסעיפים שהגדרתם. בונים תקציב בשלושה צעדים:
1.פרטו את ההכנסות וההוצאות שלכם היום. בדקו מהו הפער בין ההוצאות להכנסות.
2. החליטו באילו סעיפים אתם יכולים לצמצם בכדי שתוכלו להגיע לאיזון בין ההכנסות להוצאות.
3.בסעיפים שבהם החלטתם שביכולתכם לצמצם, הגדירו סכום חדש (ממוצע חודשי), אשר לפיו תתנהלו. תוכלו להיעזר בכלי עזר לבניית תקציב