בימים האחרונים קיבלו ישראלים רבים בקשה למלא דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל (טופס 5329). שליחת בקשות אלו, היא עוד סיבוב במגמת רשות המיסים להרחבת מעגל המדווחים שהחלה, באופן הזה, בשנת 2014.
מניתוח שערכנו בקרב עשרות הלקוחות שפנו אלינו במסגרת גל הבקשות הנוכחי עולה כי בדרך כלל, מקבלי הבקשות הן אנשים ללא תיקים פעילים במס הכנסה אך מנגד הינם בעלי נכסים בישראל, פעילות פיננסית ונסיעות לחו"ל בתדירות גבוהה מהממוצע.
ישנה חשיבות רבה לאופן התגובה על בקשות אלו. שכן, תגובה נכונה יכולה להביא בנקל לסיום הסאגה בעוד פעולות שאינן נכונות יכולות להביא לסאגה ארוכה ומתמשכת ופעמים רבות אף לא יעילה.
רבים מבין מקבלי הבקשה הינם בגדר "תושבים חוזרים ותיקים" או "עולים חדשים" אשר מכוח החוק אינן מחויבים בדיווח ובתשלום מס על הכנסותיהם ממקורות בחו"ל. בעניין זה חשוב מאוד לענות בצורה כנה ואמתית על הדו"ח. מנגד, יש לשמור על הזכויות ה מוקנות בחוק ובהתאם לכך לא לדווח על הכנסות ו/או נכסים בחו"ל תוך, כמובן, פריסת העובדות המלאות המלמדות על היות האדם "תושב חוזר ותיק" או "עולה חדש". במקרים מסוימים כאשר יש חשש כי שאלת תושבותו החדשה של האדם הינה בגדר סוגיה פרשנית יש לבחון היטב לפני הגשת הדוח את סטטוס התושבות של האדם.
קבוצה נוספת של אנשים אליהם הופנו הבקשות הינם אנשים בעלי מספר נכסי נדל"ן, אשר לאור הנתונים העומדים לרשות רשויות המס נראה כי אינם מדווחים על הכנסות מנכסים אלו.
גם במקרה זה יש חשיבות רבה לאופן הפעולה שתסדיר את כשלי הדיווח. יודגש, כי במקרים מסוימים (כגון במקרה שההכנסה הלא מדווחת היחידה הינה הכנסה משכירות דירה) עם קבלת הבקשה יש לפעול להסדרת תשלום המס והסרת המחדל. במקרים אלו, פנייה להליך גילוי מרצון אינה הדבר הנכון ויש בה בכדי להכשיל ולסבך את ההליך.
על פי חוזר (די עלום, אפשר לומר) שפורסם על ידי מס הכנסה בשנת 2014, ככל שהכשל היחידי הינו אי דיווח על הכנסה מהשכרת דירת מגורים, ניתן להסיר את המחדל באופן עצמאי, ליהנות משיעור המס הנמוך של 10% ולמסגר את תקופת זמן הגילוי ל- 7 שנים. פעולה זו דורשת ליווי משפטי אך היא יעילה, מהירה ומסירה בדרך כלל את האיום הפלילי (באופן אפקטיבי ולא רשמי).
הליכה בדרך של גילוי מרצון במקרים אלו, אינה יעילה שכן הענקת החסינות מהליך פלילי אינה אפשרית. מחלקת החקירות במס הכנסה, אינה מעניקה חסינות מהליך פלילי במידה והאדם הפונה קיבל בקשה להצהרה על פי טופס 5329, שכן, כך לטענת מס הכנסה, במקרה כזה האדם אינו עומד בתנאי "נוהל הגילוי מרצון" שכן לכאורה מס הכנסה הוא זה שפנה ראשון.
במקרים אחרים כאשר ישנם מחדלים וכשלי דיווח נוספים, יש לבצע חשיבה נכונה ואסטרטגית בכדי להגיע למצב שבו מחד המחדל יוסר בהקדם האפשרי ומאידך זכויותיו של האדם אליו נשלחה הבקשה ישמרו וינוצלו בצורה הטובה ביותר.
כך או כך, כל אדם המקבל בקשה כאמור לתכנן את תגובתו ואת האסטרטגיה בה הוא צריך לפעול בצורה המיטבית על מנת שמנקודה זו מצבו לא ידרדר.
עו"ד מאיר נוסבאום ממשרד נוסבאום ושות המתמחה במיסוי ישראלי ובינלאומי