המקום: דוכן פלאפל קטן יחסית בעיר חיפה. הזמן: לפני מספר חודשים. עובדי רשות המיסים קיבלו מידע לפיו המקום מגלגל עשרות מיליוני שקלים בשנה. בשנה האחרונה בעל הדוכן דיווח על הכנסות נמוכות משנים קודמות. משהו לא הסתדר לפקיד השומה. התורים הארוכים לדוכן הציגו תמונה שונה בתכלית מהדו"חות שהציג בעל המקום.
העובדים תצפתו על המקום פעמים רבות וגילו שאת הכסף שמקבל בעל הדוכן מלקוחות הוא נוהג להכניס לתוך קופסאות אבקת שוקו (שוקולית), ולא לקופה הרושמת. הוא גם כמעט ולא הדפיס חשבוניות על כל מכירה של מנת פלאפל ושתייה.
ברשות המיסים העריכו שבעל הדוכן הקטן העלים מיסים בסכום דמיוני של 3.5 מיליון שקל בפחות משנה. הם חישבו את מספר הלקוחות היומיים שלו לדו"ח ההכנסות הנמוך שהגיש והפערים היו בלתי נתפסים. בביקורת פתע שערכו במקום מצאו עשרות אלפי שקלים במזומן שהוחבאו בתוך הקופסה ולא דווחו בקופה.
לבעל הדוכן, כמובן, היו הסברים: "הקופה עשתה לי בעיות אז הכנסתי את המזומנים לתוך קופסה". בחודשים הקרובים יוגש נגדו כתב אישום.
"המקרה של בעל דוכן הפלאפל הוא דוגמה למה שקורה. בתקופת הקורונה, וגם כיום להערכתי, אנשים התרגלו לעבוד בשחור. להעלים כמה שיותר מיסים לכסות על הפסדי הסגרים. זה בא לידי ביטוי בביקורות שאנחנו עורכים בעסקים בכל ברחבי הארץ", מגלה בכיר ברשות המיסים, "מדובר בהעלמות בסדר גודל של מיליארדי שקלים. אנשים התרגלו שלא לדווח על הכנסות מתוך מחשבה שנתחשב בהם בגלל הקורונה הם לא מבינים שהם מסבכים את עצמם".
"זה כולה ביט"
אנשי האלפיון העליון משתמשים ברואי חשבון ובתכנוני מס מורכבים כדי לחמוק מתשלום מיסים. בפיצוציות, האמצעים הם פשוטים בהרבה. עובדי הרשות גילו שבעלים של עשרות פיצוציות מחביאים את המזומנים שהם מקבלים בתוך שקיות ניילון, ולא מדפיסים כלל חשבוניות. בכמה מקרים העובדים תפסו עשרות אלפי שקלים במזומן שלא הוצהר עליהם בקופה. במספר מכולות שכונתיות התגלו פחי זיתים גדולים ריקים שלתוכם הבעלים הכניסו מטבעות באלפי שקלים ולא דיווחו עליהם כעל הכנסות.
"מה אתם רוצים ממני בכלל? ככה אני נותן עודף ללקוחות שלי", הסביר בעל מכולת באחד הישובים במרכז הארץ, "במקום שזה יהיה בקופה ויעשה בלגן אני מכניס את המטבעות לפחים. יותר נוח לי לעבוד ככה. אני לא מבין מה הבעיה בכלל".
לבעל פיצוציה באשדוד, שהכניס עשרות אלפי שקלים שהרוויח ביום אחד לתוך שקית זבל, היה תירוץ הרבה יותר מעניין על אי דיווח כהכנסה. "זה כסף שהאורחים של הבת שלי הביאו לחתונה שלה. שמרתי לה את זה עד שהיא ובעלה יפקידו אוֹתו בבנק. פחדתי שישדדו להם את הכסף".
גם המהפכה של הארנק הדיגיטלי לא עוצרת את הניסיונות להעלים מס. ברשות מספרים על בעלי מסעדות ודוכני שווארמה שקיבלו אלפי שקלים בחודש בביט, ולא טרחו לדווח עליהם לרשות המיסים. "לא ידעתי שאני צריך לדווח לכם על זה. זה כולה ביט. זה לא קופה רושמת", טען בעל דוכן שווארמה גדול באזור השפלה.
"חשבתי שתתחשבו"
אל תמהרו להאשים בהעלמות מיסים רק בעלי דוכני שווארמה. חוקרי מס הכנסה הגיעו לביקורת גם באחת הערים הגדולות בשרון. הם קיבלו מידע שבעלת דוכני קוסמטיקה, כלי בית ומוצרי יוקרה בעיר מעלימה מס מעל לשנה וחצי. מדווחת על הכנסות נמוכות כשבפועל היא מגלגלת מחזורים של מעל מיליון שקל בחודש.
בעלת המקום דיווחה על הכנסות של שנתיות שנעו בין 55 ל-160 אלף שקל כשבפועל היא הפקידה בחשבונה כ-2.3 מיליון שקל. "המצב בקורונה היה קשה מאוד אז לא דיווחתי על כל ההכנסות", הסבירה בעלת הדוכנים, "חשבתי שתתחשבו בי".
אבל כל אלה לא משתווים לספרים ולקוסמטיקאיות שכלל לא טרחו לפתוח תיקים במס הכנסה במהלך ימי הסגרים. הם קיבלו מאות לקוחות, הרוויחו עשרות אלפי שקלים בחודש, והכל בשחור.
"פתחתי את העסק לתקופה ניסיון של חצי שנה לא חשבתי שצריך לדווח לכם על כך", הסביר בעל המספרה לחוקרי רשות המיסים. "לא ידעתי שצריך לפתוח תיק במס הכנסה מהרגע שפתחתי את העסק. עכשיו אני יודע על זה בפעם הראשונה".
גם חשמלאים שנתפסו על ידי חוקרי מס ההכנסה וגלגלו מאות אלפי שקלים בשנה סיפרו כי לא ידעו שצריך לפתוח תיק במס ההכנסה.
גם כמה בעלי צימרים וחדרי אירוח (כולל צימרים לפי שעה), שגלגלו מיליוני שקלים, העלימו מיסים במשך תקופה ארוכה. "אני בסוף השבוע מעדכן את ההכנסות", הסבירה בעל צימרים יוקרתיים בצפון, "אני כותבת בכתב יד את שמות הלקוחות ואחר כך מעבירה לספרי העסק".
בעל צימר יוקרתי אחר הסביר לחוקרים: "אני בשיא העובדה. אחרי הקורונה יש פה עומס מטורף אז לא היה לי זמן לרשום את ההכנסות".
אחד המקרים המפחידים שבהם נתקלו חוקרי מס ההכנסה היה כאשר הגיעו לאיטליז בדרום הארץ. החוקרים מצאו שם העלמות מס של מאות אלפי שקלים. בעל המקום זעם על הביקורת והחל להשחיז סכין ארוכה סמוך לאחד החוקרים, שנבהל.
"אנשים התרגלו בתקופת הקורונה להעלים מס. נכון שלא אכפנו כל כך כי היו סגרים והתחשבנו באנשים אבל לצערי רבים מהם עברו לעבוד בשחור, לא מדווחים על הכנסות. החלטנו לבצע אכיפה מוגברת בעשרות אלפי עסקים ברחבי הארץ כדי שאנשים יבינו שעליהם להצהיר על ההכנסות שלהם ולא לרמות", הסביר גורם ברשות המיסים.