אם גם אתם התלבטתם בשאלה: "איפה הכי כדי לחסוך כספים לילד שלנו" והאם החיסכון שיזמה המדינה בשם: "חיסכון לכל ילד", מספיקה - אתם לא לבד. היוזמה הממשלתית שיצאה לדרך לפני כשנתיים היא אומנם יוזמה נכונה, מבורכת וראויה למחמאות אבל הדרך בינה לבין חיסכון ראוי לשמו שיעזור לילדים שלכם בהוצאות משמעותיות בעתיד רחוקה מאוד.
היוזמה, שבמסגרתה מפקיד המוסד לביטוח לאומי 50 שקלים (או 100 שקלים לפי החלטת ההורים), מדי חודש לכל ילד בישראל בקופת גמל בבתי ההשקעות או בפיקדון בבנקים , נועדה לאפשר לילדים להתחיל את חייהם הבוגרים עם סכום כסף מסוים, שייצבר החל מיום לידתם וישתחרר לאחר שיגיעו לגיל 18 או 21, על פי בחירתם.
אלא שעל אף כל הכוונות הטובות, הסכום ש"חיסכון לכל ילד" חוסכת עלול לא להספיק. אם נדבר במספרים נבין שחיסכון המתבסס על תשואה שנתית של 4%, עם הפקדה חודשית של 100 שקלים, יניב לאחר 21 שנים כ-40,255 שקלים וזה במקרה שבחרתם להשקיע את הכסף בסיכון גבוה בבתי ההשקעות. אלו שבחרו לעומתם להשקיע את כספם בבנקים עלולים לסבול מריבית כמעט אפסית בגלל הריבית הכללית הנמוכה במשק.
במילים אחרות - גם במסלול השקעה אופטימלי, בתקרת ההשקעה החודשית מקסימלית של 100 שקלים, בהנחת שהתשואה תהיה מרבית ובהמתנה סבלנית עד גיל 21, ילדכם יזכה למשוך סכום בהחלט יפה, אבל עדיין לא סכום שיספיק לו למימון תואר ראשון באוניברסיטה למשל שעולה בין 35 ל-45 אלף שקלים לא כולל תשלומים נלווים.
ביקשנו מעו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי השקעות להבין אילו מסלולי השקעות קיימים היום בשוק ומה הכי יניב את החיסכון הגבוה ביותר.
קופת גמל להשקעה
"לא במקרה מופיע אפיק זה בראש הרשימה", אומר ספיר, "קופת הגמל להשקעה, מוצר פיננסי חדש יחסית שקיים בשוק כשנתיים בלבד, מציעה שילוב יתרונות שלא קיים בשום מוצר אחר: נזילות מיידית של כספי החיסכון, בכל רגע נתון, דמי ניהול נמוכים יחסית, בהשוואה לאפיקים מתחרים, ניהול השקעות בידי מומחים, המצוידים בידע וניסיון רב בכל מצבי הקיצון והשגרה בשוק ההון".
יתרונות: המשקיעים בקופת הגמל להשקעה נהנים משני יתרונות מס עיקריים - דחיית מס ואפשרות לפטור מלא ממס בגיל פרישה. "דחיית המס מאפשרת לעבור ממסלול השקעה למסלול אחר כפי שמציעות קופות הגמל להשקעה בהתאם לרמת הסיכון שבה מעוניין החוסך מבלי לשלם מס רווחי הון (25%) בעת המעבר, ולמעשה לדחות את התשלום למועד המשיכה מה שעשוי להימשך גם שנים" מסביר ספיר.
כלומר אם החלטתם לפתוח חיסכון בקופת גמל אחת אבל לאחר מספר שנים החלטתם שאתם לא מרוצים ממנה בגלל שיקולי תשואה או דמי ניהול, באפשרותכם לעבור לקופה אחרת מבלי שתצטרכו לשלם מס ומבלי שהדבר יפגע בחיסכון שלכם.
הפטור ממס, לעומת זאת, ניתן לחוסכים שישאירו את החיסכון בקופת הגמל להשקעה עד לגיל הפרישה. "במקרה כזה", מבהיר ספיר, "יוכלו החוסכים להתחיל למשוך את כספי החיסכון כקצבה חודשית, מבלי לשלם מיסים כלל. זוהי 'סוכרייה' ענקית'" .
יתרון נוסף הוא האפשרות לקחת הלוואה מול החיסכון בתנאים משופרים מאלו המוצעים בהלוואות בבנקים.
עמלות: דמי ניהול נמוכים יחסית 0.6%-0.8% בהשוואה לאפיקים מתחרים.
כמה אפשר להפקיד? "לקופות הגמל להשקעה נקבעה בהקמתן תקרה של 70 אלף שקלים בשנה לחוסך (התקרה צמודה למדד ולכן הסכום כיום מעט גבוה יותר)", מסביר ספיר. "אם ברצונכם להפקיד יותר תוכלו לפתוח קופת גמל נוספת לכל אחד מבני הזוג ולהפקיד יחד עד 140 אלף שקלים. בנוסף אפשר להשקיע בנכסים לא סחירים: המאפשרת דרך נוספת להשגת תשואה משופרת, בהתאם לתנאי השוק המשתנים".
>> 8 דברים שאתם חייבים לדעת על קופות גמל להשקעה
קרן השתלמות
קרן השתלמות משמשת כיום כאפיק חיסכון כללי לטווח בינוני. למעט מקרים יוצאי דופן, ניתן למשוך את הכספים מהקרן לאחר שש שנים.
את הקרן ניתן לפתוח עצמאית או להגיע להסדר עם מקום העבודה בהתאם להסכמתו של המעסיק להפריש חלק מהשכר שאתם מרוויחים ישירות אליה. "מדובר בהטבה שבמסגרתה מפריש המעסיק לעובד כ-7.5% משכרו לקרן ההשתלמות, בעוד העובד מפריש כ-2.5% משכרו (כל הסכומים פטורים ממס עד לתקרת הפטור ממס)", מסביר ספיר. הזכות לפתוח קרן השתלמות פתוחה גם בפני עצמאים, גם במקרה זה "הגזר" הוא הטבות מס משמעותיות.
"קרן ההשתלמות היא כיום האפיק היחיד שאינו לטווח ארוך ושנותר פטור ממס וזו הסיבה שהיא גם אפיק חיסכון פופולרי לילדים", מבהיר ספיר. "לאחר תום שש שנים תהיו זכאים למשוך את הכספים שהצטברו בפטור על מס רווחי הון בגין הרווחים שצברתם בנוסף לפטור המס שניתן בעת ההפקדה מתוך שכר העובד השכיר או העצמאי".
גם אם החלטתם לא למשוך את הכסף ולהשאירו בקרן ההשתלמות בתום שש השנים. הכסף יישאר בקרן ההשתלמות וימשיך לצבור רווחים, שגם הם יהיו פטורים ממס בעת המשיכה. לעומת זאת אם החלטתם למשוך את הכספים לפני טרום התקופה המותרת (שלוש שנים למטרת השתלמות מאושרת או שש שנים לכל מטרה אחרת), תחויבו בתשלום מס.
בדומה לקופת הגמל להשקעה, קרנות ההשתלמות מציעות לחוסכים בהן הלוואות בריביות נמוכות ובתנאי החזר נוחים יותר מאשר הבנקים.
עמלות: דמי הניהול משתנים בין 0.1% ל-1%, בהתאם לסוג הקרן והגוף המנהל אותה.
כמה אפשר להפקיד? בבתי ההשקעות פועלות קרנות השתלמות רבות, באפיקים שונים וברמות סיכון שונות. "העובד או העצמאי יכולים לבחור את בית ההשקעות בו יבחרו לפתוח את הקרן, את מסלול ההשקעה של הקרן ואת אופייה. ההפקדות יכולות להתבצע מדי חודש מהשכר החודשי וגם פעם בשנה.
קרן נאמנות
קרן נאמנות היא מכשיר השקעה המנוהל על ידי בתי ההשקעות ושמטרתו השקעה משותפת בניירות ערך והפקת רווחים משותפת מהחזקתם וביצוע עסקאות בהם. לכל קרן נאמנות יש מנהל קרן, נאמן לקרן ותשקיף שבמסגרתו נקבעים תנאי הקרן כמו דמי ניהול, מדיניות ההשקעה ועוד.
אם אתם שואלים את עצמיכם מדוע לרכוש קרן נאמנות ולא להשקיע ישירות במניות באופן עצמאי, במידה ואתם מבינים בתחום, כדאי שתיקחו בחשבון שני דברים עיקריים: פיזור סיכונים וניהול שוטף.
יתרונות: "פיזור פירושו הפחתת סיכון", מבהיר ספיר. "עדיף לא להיות תלויים בכמה מניות בודדות אלא בקרן נאמנות שמציעה פיזור רחב של השקעה בניירות ערך, בהתאם למדיניות ההשקעה שלה".
אם לדוגמה רכשתם ב-500 שקלים קרן שמאגדת את כל המניות שרשומות תחת מדד ת"א 125 תהיו חשופים לביצועי כל המניות המרכיבות את המדד ת"א 125. לעומת זאת רכישה עצמאית של כל מניות מדד ת"א 125 תעלה הרבה יותר, בגלל העמלות, המאמץ, הזמן והמומחיות הנדרשת לניהולה. בנוסף, הפיזור של הקרנות בא לידי ביטוי גם בכך שקיימות קרנות נאמנות המשקיעות במגוון רחב של תחומים כגון ניירות ערך בחו"ל, אגרות חוב, נגזרים ועוד.
הסיבה השנייה שכדאי לרכוש קרן נאמנות בתור כלי חיסכון לילדים היא הניהול השוטף של הקרנות שנעשה בידי מישהו אחר - כלומר מנהל הקרן. "מאחורי כל קרן נאמנות פועלים מנהלי השקעות מקצועיים, ומחלקת מחקר מקצועית שסוקרת ומנתחת את החברות הנסחרות ובוחנת את כדאיות ההשקעה באופן שוטף. מטרת הניהול הדינמי היא להניב תשואה גבוהה, ולהתאים את השקעות ומדיניות הקרן למצב בשווקים", אומר ספיר.
עמלות: בין 0.1% לקרן נאמנות כספית, שבעיקר "שומרת" על הכסף ולכן התשואה בהן נמוכה יותר, לכ-2.5% לקרן נאמנות דינמית מנייתית, שהסיכון בה גבוה, אך כך גם התשואה הפוטנציאלית.
כמה אפשר להפקיד? "מי שחוסך לילד מיום הלידה יוכל ככל הנראה להשיג תשואות נאות בקרנות הנאמנות, אם יבחר נכון במה ואיפה להשקיע ואם יתעקש על השקעה לאורך זמן", אומר ספיר. "ניתן לרכוש את קרן הנאמנות בהוראת קבע שוטפת/חודשית או באופן חד פעמי ללא הגבלה אך עם זאת, מומלץ לנהל את מדיניות הקנייה והמכירה של הקרנות בחוכמה או בליווי איש מקצוע, כדי להימנע מתשלום עמלות מיותרות".
חיסכון בבנק
אפשר לבחור בין פק''מ (פיקדון קצר מועד), או על תכנית חיסכון מובנית שנושאת ריבית קבועה או משתנה אך קחו בחשבון שלאור הריבית הנמוכה בשוק, הריבית שתקבלו עליהם כמעט אפסית, מה שיפגע באופן משמעותי גם ברווח. "אם תוסיפו לכך מיסוי על ההכנסות הזעומות מריבית, כמו גם עמלות שאותן תשלמו על ניהול החיסכון – קיבלתם חבילה פחות אטרקטיבית", אומר ספיר.
יתרונות: ההפקדה בחיסכון בבנק משיאה תשואה מובטחת (גם אם נמוכה מאוד) ונחשבת בטוחה יותר מחיסכון דרך השקעות בבורסה. ההפקדה בתוכניות הבנקים גם מוכרת יותר לרבים, שמתקשים לשנות הרגלים ומרגישים נוח יותר להגיע לסניף.
"החסכונות בבנקים מאפשרים בחירה ברמת הסיכון הרצויה", מוסיף ספיר, "בתוכניות הסולידיות אמנם אין סיכוי להפסיד כסף, אבל כדאי לדעת שהם משיאים תשואה נמוכה מאוד כיום, מעט מעל 0% - בגלל הריבית הנמוכה במשק. אם בוחרים בתוכנית שיש בה ממד מסוים של סיכון, למשל תכנית צמודה למדד, ניתן להגדיל מעט את התשואה, אך לאור האינפלציה הנמוכה בשנים האחרונות – קיים בכך גם סיכון להפסד כספים".
עמלות: משתנות בהתאם לבנק ובהתאם לגודל יכולת ההתמקחות שלכם.
כמה אפשר להפקיד? הבנקים מציעים, לדוגמא, חיסכון להשכלה גבוהה לילד לתקופה של 15 שנים, עם סכום הפקדה הנע בין 10-15 אלף שקלים. הריבית בתוכנית קבועה וצמודה למדד. אופציה אחרת שהם מציעים היא חיסכון ל-18 שנים, בהפקדת 30-50 אלף שקלים ובריבית משתנה, הצמודה לריבית הפריים.
פוליסת חיסכון בחברת ביטוח
נקראות גם "פוליסות פיננסיות" - מכשיר השקעה בעיקר לטווח קצר עד בינוני, שיכול לשמש גם כחיסכון לילדים. הכספים בפוליסות מנוהלים על ידי מנהלי ההשקעות של חברות הביטוח, שבמקביל מנהלים גם מכשירים נוספים.
"פוליסות החיסכון לא מגלמות הטבות מס לחיסכון לטווח ארוך – וזה חיסרון בולט שלהן", מזהיר ספיר. "חיסרון נוסף הוא חוסר שקיפות ביחס למוצרים מתחרים: אתם לא רואים את שער הפוליסה וגם לא יודעים מה יש 'בפנים'. חלק משמעותי מהכספים בפוליסות מושקעים לעיתים בנכסים לא סחירים כמו נדל"ן, השקעות בחו"ל, קרנות גידור למרות שההשקעות הלא סחירות עשויות לפעמים להניב תוצאות טובות יותר מההשקעות הסחירות. וכשזה קורה, גם החוסכים מרוויחים".
לכן, מי שמתעקש על שקיפות, שרוצה לדעת במה הוא משקיע, שרוצה למדוד תשואות ביחס למוצרים אחרים – זה כנראה לא הפתרון המתאים לו. עם זאת יש לציין כי חלק מחברות הביטוח מאפשרות צפייה בנתונים יומיים.
יתרונות: מעבר ממסלול למסלול (לדוגמא, מסולידי למנייתי) באותה חברה לא מחויבת במס. לעומת זאת, אם תרצו לדלג בין חברות הביטוח – כאן כבר תהיו חייבים במס. בנוסף, בדומה למצב הקיים בקופת הגמל להשקעה, המס על רווח ההון ישולם רק בתום תקופת החיסכון.
דמי הניהול: נעים בין 0.8% ל-1.2%, כאשר המקסימום 2%. "בפוליסות אין דמי ניהול קבועים כמו בקרנות נאמנות או נמוכים כמו בקופות הגמל להשקעה, אך ניתן ואף מומלץ להתמקח עליהם. זכרו: ככל שהיקף ההשקעה שלכם גדול יותר, כך גדל גם הכוח שלכם מול חברת הביטוח", ממליץ ספיר.
כמה אפשר להפקיד? ניתן להשקיע כל סכום בפוליסות. הכספים מועברים לחיסכון בהוראת קבע שוטפת/חודשית, או בהפקדה חד-פעמית גדולה. המשקיעים בפוליסות יכולים להנזיל את הכסף יחסית מהר ולמשוך אותו בתוך כמה ימים, ללא קנס.