האתגרים הפיננסיים שאיתם אתם מתמודדים בשנות ה-20 וה-30 שלכם הם שונים מאוד מאלה שיהיו לכם כשתגיעו לגיל 40. במקום להבין מי נגד מה בעבודות הראשונות שלכם, למצוא את הדרך בין ההלוואות שאתם לוקחים עבור לימודים במוסדות להשכלה גבוהה או אפילו לחתונה, בשנות ה-40 שלכם אתם אמורים להכין את הקרקע לפרישה, לשחק בשוק ההון בזהירות ובחוכמה, להשקיע בילדים ולתמוך בהורים המתבגרים שלכם.
בעשורים שנותרו לכם עד הפרישה, יש לכם עדיין חלון הזדמנויות שבו תוכלו להשפיע על העתיד הפיננסי שלכם. אז מהם הדברים שכל בני ה-40 צריכים לדעת על כסף?
1. אל תתמהמהו
"בשנות ה-40 שלכם יש לכם הרבה יותר אחריות כספית מאשר בשנות ה-20 וה-30 שלכם", אומר ג'ף רוז, מחבר הספר "חייל האוצר" ומנכ"ל ומייסד Alliance Wealth Management ל-' MSN, "דחיינות היא כבר לא אופציה, ויש צורך חיוני בהבנה מוצקה של איפה אני מבחינה כלכלית". רוז אומר שהשהייה של החלטות והתמודדות עם האחריות הפיננסית שלכם משולה למסע שבו נכנסים למכונית, מתניעים אותה ונוסעים ללא יעד, תוכנית או ידיעה היכן אתם הולכים לישון הלילה. "חופשה כזו תסתיים, קרוב לוודאי, באסון. אתם חיים בהכחשה אם אתם חושבים שתוכנית פיננסית היא בזבוז של זמן".
2. אל תלוו כסף לחברים או למשפחה
ראיין אינמן, מתכנן פיננסי, אומר שהשאלת כסף לחברים או למשפחה היא אחת הטעויות הפיננסיות הגדולות שאדם בשנות ה -40 לחייו יכול לעשות. "בשנות ה-40 שלכם, אתם מתקרבים לשנים הכי טובות שיהיו לכם, אם אתם מתכננים נכון ויש לכם נכסים שנצברו, צריך להיות לכם שווי של שש ספרות נטו. השאלת כסף למשפחה וחברים מכניסה את הערך הנקי שהרווחתם לסכנה, דבר אשר יכול לאיים על המטרות שלכם לטווח הארוך כמו פנסיה או תשלומי משכנתא. אם אתם באמת רוצים לתת למישהו הלוואה, לפחות אל תלוו יותר כסף ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד".
3. הפחיתו את סיכוני ההשקעה שלכם
אינמן סיפר שהוא רואה יותר מדי בני 40 ומשהו "משקיעים באגרסיביות הרבה יותר ממה שהם צריכים ומנסים לעשות מכה". זה יכול להיות מפתה לקפוץ על מניות חמות חדשות או להשקיע ברעיון חדשני, אבל על פי אינמן, "הניסיון למצוא את ההשקעה החמה הבאה לרוב מסתיים בהפסדים גדולים. הרבה יותר חכם להישאר על המסלול, במקום לנסות להשיג תשואות מוגזמות בלי לחשוב כראוי ולהבין את הסיכונים שכרוכים בכך". עם זאת, שנות ה -40 שלכם הן זמן טוב להעריך את הקצאת הנכסים הנוכחית, ולוודא שהיא תואמת את השלב שבו אתם נמצאים בחיים ואת היעדים העתידיים שלך. משמעות הדבר היא להבטיח כי התיק שלכם הוא מגוון והגיוני לפרופיל הסיכון שלכם.
4. הוציאו כסף על נסיעות
חולמים לנסוע מסביב לעולם כשתפרשו לפנסיה? יש לא מעט טיעונים טובים מדוע כדאי לכם לטייל עכשיו במקום לחכות לזמן הפרישה. אחד מהם הוא שכרגע אתם עדיין צעירים ובריאים, ואין ערובה לכך שתוכלו לצאת לטיולים הרפתקניים כשתהיו מבוגרים. כמו כן, חשוב שתתגמלו את עצמכם גם בתקופת השיא שלכם ונסיעה היא פרס גדול על כל העבודה הקשה שאתם עושים. חוץ מזה, זה זמן נהדר לצבור חוויות משותפות עם הילדים שלכם. "נסיעות הן בראש סדר העדיפויות של אנשים בשנות ה-40 לחייהם, הם רוצים לחוות את החיים לפני שהם מתבגרים והופכים להיות אנשים יותר 'מיושבים', הם גם רוצים ליצור זיכרונות נעימים עם הילדים שלהם", אמר אינמן. לדבריו, הנסיעה עשויה גם להגדיר לכם עתיד פיננסי טוב יותר. "המטרה הזו נעה סביב הרעיון של חיסכון, שהוא המנוע העיקרי של הצלחה כלכלית ומיצוי כל האפשרויות שאפשר לרצות מהחיים".
5. כדאי שתהיה לכם (לפחות בראש) מטרה פיננסית
"אם הגישה שלכם היא פרישה ללא תוכנית פיננסית ברורה מראש זו הזמנה לאסון", אומר רוז, "בשנות ה-40 שלכם הפרישה כבר לא מרגישה במרחק שנות אור, ועלויות ההשכלה הגבוהה של ילדיכם ישפיעו בקרוב על חשבונות החיסכון שלכם". רוז המליץ לבלות קצת זמן במחשבה על איך שאתם רוצים שהחיים שלכם ייראו במהלך הפרישה - מה תעשו בכל יום, המטרות והתחביבים שאתם עשויים להיות מעוניינים בהם, או אפילו עבודה במשרה חלקית. ככל שהיעד שלכם יהיה יותר מדויק, כך התוכנית הפיננסית שלכם תהיה יותר ממוקדת, וסביר להניח שתוכלו לממש אותה.
6. פרישה חשובה יותר מחסכונות לילדים
הורים בשנות ה-40 שלהם לעתים קרובות עושים את הטעות הפיננסית של הצבת החסכונות לחתונה וללימודי הילדים שלהם במקום ראשון. "חיסכון עבור הילדים לא צריך לבוא לפני תשלומי החוב או החסכונות לפרישה", אמר ויקי קוק, מייסד הבלוג Make Smarter Decisions, "אתם יכולים לשים אחוז קטן של חיסכון כדי לעזור לילדים שלכם לרכוש השכלה גבוהה, אבל אתם גם יכולים לעזור להם בדרכים לא פיננסיות על ידי בניית תוכנית חכמה לעתיד".
ריאן אינמן הסכים. "העצה הטובה ביותר שאני יכול לתת היא לוודא שכספי הפרישה שלכם יטופלו ראשונים. ברגע שהמצב הפיננסי שלכם בסדר, רק אז אתם יכולים לדאוג לילדים שלכם ולעתיד שלהם. ילדים יכולים תמיד לקבל הלוואות לסטודנטים כדי לכסות את הוצאות החינוך שלהם, ואתם יכולים לעזור לשלם את החוב שלהם בחלקו או במלואו רק לאחר שעניין כספי הפנסיה שלכם טופל".
7. למדו את הילדים על כסף
ילדים מחקים את המודל שלהם, בין אם מדובר בהתנהגות טובה או החלטות פיננסיות חכמות. עכשיו זה הזמן המושלם להעביר את המהלכים הפיננסים החכמים שלכם לדור הבא, ואף פעם לא מאוחר מדי ללמד אותם את העקרונות הללו. נסו לתת להם תקציב שבועי או ללמד אותם איך תשלומי ריבית עובדים. ילדים מבוגרים יותר יכולים לעבוד במשרה חלקית כדי לשלם עבור ההוצאות הגבוהות שלהם. אפשר לכלול את הילדים בדיון על החלטות פיננסיות שלכם. לא רק שזה ילמד אותם איך לעשות בחירות חכמות,זה יכין אותם לעצמאות כלכלית כאשר הם יתבגרו, וכך קרנות הפרישה שלכם יוכלו להיות מוגנים.
8. תכננו שינוי אפשרי בקריירה המקצועית
לדברי אינמן, אדם בשנות ה -40 שלו בהחלט יכול לעשות שינוי בקריירה. "עם תכנון נכון ותחזית פיננסית ארוכת טווח, כמעט כל דבר אפשרי". אינמן שעובד על שינוי בקריירה עם רופאים, עוזר להם לתכנן מעבר פיננסי חלק. "הם צריכים לבנות עתודות גבוהות יותר מאשר בדרך כלל מומלץ, כי הם מרוויחים פחות ויש תקופות עם מעט הכנסה או כלל ללא הכנסה. הטיפ הטוב ביותר שלי הוא לנסות ולחזות את הרצון להחליף קריירה מוקדם ככל האפשר, כדי להפריש עתודות נוספות לפני ביצוע המעבר".
9. ערכו מחקר על חברות הביטוח
אם נפגעתם או חליתם ואתם לא יכולים לעבוד באופן זמני, ייתכן שאין לכם מספיק הכנסה או חיסכון כדי לכלכל את עצמכם. במקרה כזה, יהיה עליכם למשוך מחשבונות פרישה או לרוקן את החסכונות הזמינים שלכם. זה יכול להוות מכשול בעיקר אם אתם מתחילים להרוויח מריביות בחשבונות הפרישה שלכם. ביטוח פרטי או ביטוח חיים יכול לעזור להגן עליכם במהלך תקופה זו על ידי הפרשת חלק או כל ההכנסה בזמן שאתם מחלימים. אתם יכולים לקבל ביטוח דרך המעסיק או לתפור תוכנית כזו בעצמכם. אפשר להשתמש בשירותיו של סוכן ביטוח כדי שיעזור לכם לבחור את התוכנית הנכונה.
10. בדקו את ההשקעה שלכם
מתי בפעם האחרונה בדקתם את אסטרטגיית ההשקעה שלכם? האם אתם יודעים כמה יש לכם במניות לעומת איגרות החוב? האם אתם על המסלול מבחינה כלכלית כדי להגיע למטרות שלכם? בדיוק כמו שהמכונית שלכם צריכה טסט שנתי, כך תיק ההשקעות שלכם יכול ליהנות מאותה התייחסות. גם אם אתם לא מנהלים ישירות את הכסף שלכם, עדיין זה לא אומר שאתם צריכים רק למסור את החשבונות שלכם ליועצים פיננסיים. רבים מהם יכולים לשבת אתכם, להעריך את המצב הנוכחי, ולעזור לכם למפות את האסטרטגיה שתאפשר לכם לפרוש בנעימים.
11. הכנה לקראת שנות השיא שלכם בקריירה
על פי מחקר של הבנק הפדרלי בניו יורק, שנות השיא של העובדים הן דווקא בתחילת שנות ה -50 שלהם. כדי להפיק את המרב משנים אלו, אתם צריכים להשקיע את שנות ה-40 שלכם בחיזוק היכולות שלכם, כך שתוכלו למקסם את המשכורת שלכם עוד לפני שהגעתם לגיל 50. התחילו על ידי יצירת תוכנית למינוף הכישורים שלכם לרווחים גבוהים יותר. "כתבו את חמש החוזקות הראשונות שלכם בצד אחד של הנייר", אומר אינמן, "בצד השני, רשמו חמישה או יותר דברים חסרי יעילות בתחום שלכם שאתם מומחים בו. נסו למצוא דרך למזג את נקודות החוזק שלכם עם חוסר היעילות או בדקו את הצרכים שאמורים לקבל מענה בתחום שלכם".
12. חסכו עבור הפנסיה
אם הבדיקה הפיננסית שלכם אינה עולה בקנה אחד עם מטרות הפרישה, זה עדיין לא מאוחר מדי לעלות בחזרה על המסלול. יש גבול עד כמה אתם יכולים לתרום לחסכונות חשבונות הפרישה שלכם, אבל ברגע ששנות ה-40 שלכם מסתיימות, הכללים האלה משתנים. החל מגיל 50, אתם יכולים לנסות ולהדביק את הקצב עם הפרשות סכומים בגובה של 4,000 – 25,000 שקלים בשנה. אם יש לכם הכנסה פנויה, כדאי לשקול לשים בצד את הכסף לעתיד.
13. בחרו את צוות החלומות שלכם
הצלחה פיננסית לא נבנית לבד, אתם צריכים צוות של אנשים כמו יועץ פיננסי, רואה חשבון וסוכן ביטוח. "רואה חשבון מוסמך היטב יוכל לעזור לכם להפחית את חבות המס שלכם, קבלו המלצות מבני משפחה וחברים, שוחחו עם מספר אנשים עד שתמצאו את האדם הנכון למלא את המקום הזה", אומר אינמן, "שכרו יועץ פיננסי המתמחה בתחום העבודה שלכם".
14. העריכו נכונה את היכולת שלכם לעזור לילדים
ישנם הורים שמנסים לכסות את כל הוצאותיהם של הילדים, בין אם מדובר בחתונה מפוארת, סיוע ברכישת דירה או לימודים גבוהים. חשוב שתוכניות הסיוע שלהם לילדים יהיו קשורות למציאות.
15. הפחיתו את גובה המיסים
תכנון מס יכול לחסוך לכם הרבה כסף עכשיו ומאוחר יותר. רואה חשבון יכול לעזור לכם אסטרטגית להפחית את נטל המס שלך ולוודא שאתם לא משלמים יותר מהנדרש. מהורדת מס ההכנסה ועד למיקסום הניכויים לתכנון השקעה, רואה חשבון (או יועץ מס) ידאג שתשמרו על חלק ניכר מהכסף שהרווחתם בעמל רב.
16. בחנו את החובות בזהירות
"חלק מהמומחים הפיננסיים לא מסכימים איתי, אבל אני חושב שיש דבר כזה- חוב טוב", אומר רוז. "חוב טוב יכול להיות השקעות שאתם יכולים להרשות לעצמכם כמו משכנתא, או תשלומים עבור דברים הכרחיים, אם אין לכם מספיק חסכונות, בעזרת הלוואה שאתם יכולים להחזיר. תשלום חובות שצוברים ריבית גבוהה בעזרת הלוואה עם ריבית נמוכה יותר יכול להיות צעד חכם". לפני שאתה נכנסים לחובות בשנות ה-40 שלכם, עשו לפחות שיעורי בית על מגוון אפשרויות ההלוואה, כמו לדוגמא השוואות בין הלוואות עם ריביות קבועות או משתנות.
17. עשו ביטוח חיים
זה יכול להיות מפתה לכסות כל אסון פוטנציאלי שעשוי להתרחש בעתיד, אבל זה בזבוז של כסף אם אתם משקיעים בפוליסת ביטוח חיים שלא מתאימה לצרכים הספציפיים שלכם. "יש רק סוג אחד של ביטוח חיים שכל אדם על כדור הארץ היה צריך אי פעם וזהו ביטוח למקרה מוות", אמר אינמן.
18. קחו בחשבון את ההורים
התוכנית הפיננסית שלכם אינה כוללת את ההורים שלכם? אז כדאי שהיא כן תכלול אותם. ייתכן שיהיה עליכם לפחות לעזור להם לשמור על הכספים שלהם. אם אין להם משאבים פיננסים או תוכנית משלהם, ייתכן שיהיה עליכם לסייע להם עם עלות הטיפול הרפואי או הדיור. "ככל שתקדימו לשוחח עם ההורים שלכם על תוכניות הפרישה שלהם, כן ייטב. כדאי שתדעו עד כמה הם יהיו יציבים כלכלית במהלך הפרישה ועד כמה הם יצטרכו סיוע".
19. תכננו השקעות
זה זמן טוב לתכנן נכון את השקעות הנדל"ן שלכם. אם יש לכם חסכונות משמעותיים, השקעות או רכוש, קרנות נאמנות יכולות להיות בחירה טובה בשבילכם. אם אתם מתכננים להוריש את הנכסים והעושר שלכם כאשר תעברו מן העולם, נסו לברר עם יועץ משפטי באיזו דרך תוכלו לזכות בהטבות מס.
20. מתנות או ירושה
אם אתם צפויים לקבל ירושה מהוריכם או קרובי משפחה אחרים, אולי יהיה יעיל יותר לקבל את הכסף כמו "מתנה". זה עשוי לעזור לכם להימנע מתשלום מסים מאוחר יותר. אם אתם לא צריכים את הכסף עכשיו, הכסף יכול לשמש גם כדי לסייע לשלם עבור הטיפול בהורים המזדקנים שלכם. הם נתנו לכם את הכסף במתנה, ראוי שתשתמשו בו לטפל בהם.
21 .תכנון תקציב מאפס
קוק מציע לאנשים בשנות ה-40 שלהם שנמצאים בפיגור בתכנון כספי הפרישה שלהם להתחיל עם תקציב אפס. שיטה זו כוללת מעקב אחר כל הוצאה, על מנת לעשות את השימוש הטוב ביותר של כל שקל, וכדי להבטיח שההוצאות המקסימליות עבור החודש אף פעם לא יעלו על ההכנסה שלכם, כך שהמאזן שלכם יעמוד לכל הפחות על אפס.
22. הימנעו מתשלומי משכנתא ל-30 שנה
גם אם הריביות על המשכנתאות לא גבוהים, אנשים בשנות ה -40 שלהם צריכים להימנע מלקחת הלוואות ל-30 שנה, מה שיבטיח את תשלומי המשכנתא כשהם יהיו בני 70. "גיל 40 הוא לא מאוחר מדי כדי לרכוש דירה, הלוואה של 30 שנה תהיה עם תשלומים נמוכים יותר, אבל אם תמשיכו לשלם לאחר שפרשתם זה רחוק מלהיות אידיאלי. עדיף לקחת הלוואה ל- 15 שנה, כלומר תשלומים חודשיים גבוהים יותר. זהו מהלך קריטי למעבר מוצלח לפרישה".
23. בדקו את המוטבים שלכם
סקרו ביטוחי חיים, קצבאות וכל תוכניות אחרות עם המוטבים המיועדים. זה קריטי במיוחד, כי גם אם יש לכם צוואה, רשומים שם מוטבים, לכן כדאי לוודא שהאקס עדיין לא רשום בטעות כמוטב. אם לא ציינתם מוטב שאליו ילך כספכם, כדאי לעשות זאת, כדי שהכסף לא יגיע לאדם הלא נכון.
24. שמרו על תחזוקה שוטפת של הבית
דחייה של תחזוקת הבית, יכולה להשפיע על הכספים שלכם בהמשך הדרך. בדיוק כמו בטיפולי שיניים או רכב, טיפול שוטף בבית הוא קל וזול יותר מאשר לחכות 15 שנים, אז יצטברו הוצאות גדולות מדי שיכרסמו לכם מהחסכונות וכספי הפרישה. תחזוקה נדחית גם מורידה את הערך של הבית שלכם, וצריך לקחת זאת בחשבון אם אתם מתכננים למכור אותו.
25. בנו אסטרטגיה להכנסה פסיבית
השקעה פסיבית לא אומר בהכרח לעשות מכה ולהתעשר, אלא יותר מיקסום של הביצועים על פני תקופה ארוכה. בהשקעה פסיבית, התשואות מוגדלות על ידי פעילות נמוכה של קנייה ומכירה. משקיעים פסיביים מחזיקים בניירות ערך במשך שנים רבות ומתעלמים מתנודות מחירים קצרות טווח.
26. השוו בין מחירי עלויות טיפול
יום אחד זה יקרה, וגם אתם תזדקקו לטיפול ארוך טווח כשתתבגרו. בין אם זה יהיה מטפל סיעודי צמוד או בית אבות, העלויות יכולות להיות גבוהות, וכדאי להיערך אליהם מבעוד מועד.
27. הגדילו את שיעורי החיסכון שלכם
ההנחה היא שמשום שהגעתם לגיל 40 הבנתם שכדאי לשים כסף בצד לימים גשומים, לפחות לתקופה של חצי שנה. כשאתם חוצים את גיל 40 רצוי להגדיל את החיסכון שלכם לעיתות חירום כדי שתוכלו לכסות את החתונה של הילדים, חופשה חלומית או מכונית חדשה. אם קרן החירום שלכם גדלה באופן משמעותי, כדאי לשקול להעביר חלק מהכסף לחשבון השקעות. זה יאפשר לכסף שלכם לעבוד בשבילכם ולגדול, כל עוד יש לכם מספיק מזומנים זמינים עבור מצבי חירום אמיתיים, ואתם לא לוקחים יותר מדי סיכון.
28. אל תנסו להתחכם
זה הזמן לבנות על היסודות המוצקים שהתחלתם במהלך שנות ה -20 וה -30 שלכם. זה לא הזמן לעשות מהלכים דרסטיים או השקעות מסוכנות. "אל תהיו מוסחים או תזרקו את הכספים שלכם על ידי כך שתנסו להיות יצירתיים ולהערים על המערכת," אמר אינמן, "אם אתם אוהבים את האקשן שמלווה בשוק ההון, עשו זאת ממרחק. זכרו שלאנליסטים תמיד יש נקודות מבט סותרות, והתנהגות של שוק המניות לא ניתן לחזות".
29. שמרו על אורח חיים פשוט
מהלכים פיננסים חכמים פירושם תשלומי חוב שטרם נפרעו, והגדלת החסכונות שלכם. אם זה מפתה מדי לבזבז את העלאת השכר שהרווחתם, נסו להעביר את החלק הזה של המשכורת שלכם לחשבון אחר באופן אוטומטי. בדרך זו, השלם שלכם נשאר אותו דבר, ואתם לא צריכים לעשות כל קיצוצים להגדיל את שיעור החיסכון שלכם.
30. שמרו על הנכסים שלכם
ברגע שניהול הכספים שלכם יציב, ואתם מתחילים לחיות ברווחה יחסית, חשוב להגן על הנכסים שלכם. מעבר לתוכניות ביטוח חובה כמו ביטוח בריאות, רכב ובית, חשוב שיהיה לכם ביטוח חיים, שיבטיח הכנסה למשפחתכם, אם יקרה לכם משהו. אל תגזימו עם הרחבות הביטוח, זהו היכן אתם צריכים כיסוי, והתאימו את התוכנית הטובה ביותר להגן על הנכסים שלכם.
31. אל תגזימו עם הוצאות על הילדים שלכם
"האתגרים הפיננסיים בשנות ה-40 שלכם הם שונים כי אתם עשויים להרוויח שכר גבוה יותר והילדים שלכם עשויים להיות מבוגרים יותר," אומר קוק. "שכר גבוה יותר יכול להוביל לסגנון חיים בזבזני, וילדים מבוגרים יכולים להביא לעלויות גבוהות יותר (מחשבים, פעילויות, מכוניות וכו'), וזאת בנוסף לניסיון להגדיל את הסכומים שאתם חוסכים לפרישה. אל תנכו מחשבונות הפרישה שלכם עבור תשלומי עלויות של הילדים שלכם, כמו חתונות, מכוניות, הלוואות לרכישת דירה, או השכלה אקדמית. אמנם יש לחץ חברתי, אבל אי אפשר לתמוך כלכלית בילדים שלכם דרך כל שלבי החיים שלהם, וצריך לתת להם לעוף מהקן עם כל המשמעויות הנלוות. תדאגו לעצמכם".
32. תתקדמו
בגיל 40 סביר להניח שצברתם ניסיון בעבודה. אתם מהווים נכס לחברה שבה אתם עובדים, אז זה הזמן לקחת את הדברים לשלב הבא. הילדים שלכם התבגרו, וזה הזמן להקדיש תשומת לב לקריירה שלכם. תזוזה שלכם בהיררכיה תסייע להכנסה העתידית שלכם. לפני השיחה עם הבוס על קידום, רשמו את ההישגים שלכם במהלך השנה החולפת, בקשו מקולגות לקבל משוב על הביצועים שלכם. זה יעזור לכם להגדיל את הסיכויים שלכם לתגמול נוסף. אם אתם נענים בשלילה, נסו לברר עם הממונים עליכם איך תוכלו להתקדם.
>> 100 משפטים לחיים שייתנו לכם זריקת מוטיבציה בדרך להצלחה
33. עקבו אחרי העמלות שלכם
עמלות יכולות לכרסם לאט בהשקעות שלכם, מבלי שתשימו לב. כדאי שתנסו להבין עבור מה אתם משלמים וכך תוכלו לבחור נכון יותר עבורכם. יש עמלות שתוכלו לחסוך לעצמכם, נסו לקבל ייעוץ או לערוך מחקר בעצמכם כדי לחסוך לעצמכם הרבה כסף.
34. שמרו על ההון העצמי שלכם
עד כמה שזה מפתה לקבל הלוואה ולהשתמש בכסף עבור תשלומי חוב או עזרה לילדים, זו לא יכולה להיות ההשקעה הטובה ביותר. אם תחליטו להשתמש בכסף מההון העצמי שצברתם, חשבו היטב מה אתם הולכים לעשות עם זה. השוו את העלויות של הלוואה להון העצמי כדי לראות מה העסקה הטובה ביותר.
35. כתבו צוואה
כתיבת צוואה תבטיח שלא תהיה דרמה משפחתית בעתיד לאחר שכבר לא תהיו כאן. בנוסף, יהיה לכם שקט נפשי בידיעה שהפרות של עבודתכם הקשה יעברו לאדם שאתם בוחרים בו. רצוי להיוועץ בעורך דין מנוסה על ירושה לילדים ולמשפחה הקרובה, ותוכלו גם למצוא לא מעט מידע באינטרנט.
36. שמרו על הבריאות
חלק מתוכנית הפרישה שלכם קשורה גם לבריאותכם. שמרו על תפריט מאוזן, היפטרו מהרגלים רעים שצברתם בשנות ה-20-30 שלכם, וודאו שאתם גם דואגים לרווחת נפשכם. לימדו לנהל את המתחים, לאתגר את הדעת, וכך תוכלו ליהנות יותר בעת הפרישה.
37. פתחו מיומנויות חדשות
עשו לכם הרגל ללמוד משהו חדש בכל כמה שנים, במיוחד כשמדובר בטכנולוגיה. אם אתם יכולים להישאר מעודכנים במה שקורה, יהיה קל יותר להסתגל לשינויים נוספים ככל שתתבגרו. לימוד מיומנויות חדשות גם מגדיל את פוטנציאל הרווחים שלכם, שומר על המוח שלכם חד ופעיל, ואולי אפילו יעודד שינוי קריירה או הכנסה נוספת מהצד.
38. אל תיבהלו
בשנות ה-40 שלכם, הפרישה כבר לא רחוקה ובלתי מוחשית, היא ממש מעבר לפינה. כאשר אתם מתמודדים עם קשיים כלכליים, או שאתם לא הספקתם עדיין לחסוך, קשה שלא להיכנס לפאניקה. אבל חשוב לשמור על קור רוח בניהול כלכלי, אל תרוצו לפדות את ההשקעות שלכם ואל תאבדו שליטה כי זה רק יוביל לבעיות גדולות יותר בהמשך. אפשר תמיד להעריך מחדש את התוכנית שלכם, למצוא פתרונות חדשים אשר יביאו אתכם היכן שאתם רוצים להיות.