בשנתיים האחרונות אנחנו שומעים בכל מקום על כמה חשוב להכניס חיית מחמד הביתה, וזה לא במקרה – אימוץ כלב או חתול מוכחים כתורמים משמעותית להפגת הבדידות, להתפתחות הילד ולרווחה הנפשית שלנו. אה וכמובן, ממלאים את הבית באור ושמחה. כי אין כמו מישהו ששמח שחזרת הביתה ללא תנאים.
אבל עם יד על הלב, אימוץ בעל חיים הוא לא תחביב אלא מחויבות. חיות מחמד דורשות מאיתנו השקעת זמן, תשומת לב, כסף ומשאבים והאימוץ מחייב הכנה של הבית ותקופת הסתגלות מסוימת. מנגד, חבר על ארבע הוא היחיד שיעניק לכם אהבה ונאמנות ללא תנאים. אז אם בדיוק עכשיו אתם שוקלים לאמץ כלב או חתול, כדאי שתיקחו בחשבון כמה דברים חשובים.
עלויות
נתחיל מהסוף: הוצאות החובה בממוצע לשנה הראשונה על כלב קטן הן כ-2,300 ש"ח ועל כלב גדול כ-4,700 ש"ח. חתול יעלה לכם בשנה הראשונה כ-1,300 ש"ח. לאחר מכן, ההוצאות החודשיות צונחות: מחיר המנוי השנתי לווטרינר למשל, כולל חיסונים שגרתיים, ביקורים במרפאה והנחות במקרה אישפוז, הוא 600-1,200 ש"ח, שזה 50-100 ש"ח לחודש בלבד.
ללא מינוי ההוצאות על טיפולים וחיסונים הן כמובן גבוהות יותר. בין היתר, תשלמו לדוגמא כ-140-200 ש"ח לחיסון משושה לכלב או לחיסון מרובע לחתול, 80-140 ש"ח לחיסון כלבת (גם חתולים צריכים אותו!), 50-100 ש"ח לחיסון תולעת הפארק ועוד כ-20-30 ש"ח לכל טיפול נגד תולעים בכלבים וחתולים במשקל עד 10 ק"ג. בנוסף, תצטרכו לשלם כ-190-250 ש"ח לכל בדיקה רפואית.
לצערנו, ישנן הוצאות בלתי צפויות בגלל פציעות, תאונות ומחלות. כאן, כל בדיקת דם פשוטה תעלה לכם כ-400 ש"ח, בדיקת שתן כ-120 ש"ח ובדיקת אולטרסאונד כ-250-500 ש"ח. אם חלילה תצטרכו לתאם לחיית המחמד ניתוח, הליך כירורגי פשוט רק יתחיל בטווח מחירים של 1,000-3,000 ש"ח ועבור הליכים מורכבים תשלמו כ-10 אלף ש"ח ומעלה.
ויש עוד. בשביל לאמץ כלב תצטרכו לשלם לעמותות האימוץ השונות "סל אימוץ" כ-700 ש"ח הכולל עיקור/סירוס, שבב, חיסון משושה, חיסון כלבת, חיסון נגד תולעת הפארק ותילוע. אם תעדיפו לאמץ חתול, המחירים ינועו מכ-350-450 ש"ח ולהבטיח תמורתם עיקור/סירוס, חיסון מרובע ותילוע.
ואם מצאתם כלב או חתול ברחוב? עיקור כלבה יעלה 750-950 ש"ח אצל וטרינר פרטי ובשביל לסרס כלב תצטרכו לשלם כ-650 ש"ח. עיקור חתולה יעלה כ-650 ש"ח בלי קשר לגודל וסירוס חתול כ-450 ש"ח.
עכשיו להוצאות מסביב: מזון לכלב יעלה לכם 100-300 ש"ח לחודש ועל טיפול נגד פרעושים וקרציות תוציאו עוד כ-100-400 ש"ח בממוצע לשנה. לכל זה תצטרכו להוסיף הוצאות על קולר/רתמה, חגורה, מיטה/כלוב הטסה, שמפו, משחקים, מסרק ועוד.
כמו כן, הרישיון השנתי לכלב עולה 53.5 ש"ח למי שמסורס או מעוקרת ו-380 ש"ח בשנה למי שאינו כלב מסורס/כלבה מעוקרת. גם סימון הכלב בשבב אלקטרוני יעלה עוד כ-76 ₪ נוספים. בשביל חתול לא צריך רישיון (חוץ מרישיון ליהנות!).
אם תשאלו אותנו, זה שווה כל שקל.
בית מתאים
אצל חתול זה פחות רלוונטי כי הוא יכול להסתגל פחות או יותר להכל, אבל אחד הדברים הכי חשובים שצריך לעשות לפני אימוץ כלב זה לוודא שהבית מתאים לו. למעשה, זה גם הדבר הראשון שישאלו אתכם כאשר תתחילו תהליך אימוץ: איפה אתם גרים ומה ההרכב המשפחתי?
התאמה של הבית לכלב באה לידי ביטוי בכמה נקודות. ראשית, חשוב שהבית יתאימו לגודל הפיזי של הכלב ולממדים שלו בתור בוגר. שנית, צריך לבחור איזה כלב מאמצים לפי הטמפרמנט הצפוי שמאפיין את הגזע. לברדור למשל הוא כלב בינוני עד גדול שלגמרי אפשר לגדל בדירה, אבל כלבי זאב בגודל דומה יהיו חייבים שטח וגינה לרוץ בה ולפרוק אנרגיה.
סגנון החיים, ההרכב המשפחתי (אם יש ילדים קטנים או לא למשל) חשובים לתכנון נכון של האימוץ, הסתכלות קדימה תאפשר לכם להתאים את הבית גם לגיל הכלב וגם לצרכים שלו. גורים לא מתנהגים כמו כלבים בוגרים, בלי קשר לשאלה לאיזה גזע הם שייכים. אז בשביל שלא תגלו מאוחר מדי שהכלב מטפס על הקירות – תרתי משמע – מומלץ שתתייחסו מוקדם לשיקולים האלה ותתייעצו עם וטרינר ובעלי מקצוע.
שירותי בריאות לחיות המחמד
דרך טובה לדאוג לבריאות של חיות המחמד שלנו היא באמצעות שירותי בריאות לחיות מחמד. חברת Marpet למשל מעניקה שירותים רפואיים לכלבים וחתולים, באמצעות וטרינרים ומרפאות ברחבי הארץ. השירות כולל חבילת שירותי בריאות רחבה ואפילו נספח לחיסונים וטיפולים מונעים ללא תשלום השתתפות עצמית במרפאות ההסדר.
החדשות הטובות שאם יש לכם ביטוח בריאות של חברת הראל אתם יכולים לרכוש את שירותי הבריאות של חברת Mapret בתנאים משתלמים והטבות בלעדיות.
מבוטחי הבריאות של הראל מקבלים בנוסף לשירותים הניתנים כיום בחברת Marpet גם שירות בהיקף מורחב, דמי שירות אטרקטיביים לתקופה של 5 שנים, תקרת הוצאות שנתית גבוהה יותר , הטבה בלעדית על עיקור וסירוס, השתתפות בהוצאות שהות בפנסיון בעת מחלת הבעלים, קיצור תקופת אכשרה לתאונה ושירות ייעודי במסלול מהיר להחזר הוצאות. באופן הזה, הראל דואגת לבריאות של כל בני המשפחה – כולל כאלה עם זנב.
אילוף
בישראל חיים כחצי מיליון כלבים וכ-260 אלף חתולים. לשם השוואה, נתונים שנאספו מ-22 מדינות גילו ב-2019 שמבין בעלי חיות המחמד, 33% גידלו כלבים, 23% גידלו חתולים וכל היתר בחרו לגדל דגים או ציפורים. מבחינת ממוצע עולמי, שיעור אימוץ בעלי החיים עומד על 57% ממשקי הבית והמדינות המובילות הן ארגנטינה עם 82%, מקסיקו עם 81% וברזיל עם 76%.
זה רלוונטי כמובן בעיקר לכלבים ופחות לחיות מחמד אחרות, אך מהנתונים אפשר גם להבין את הביקוש לשירותי אילוף. לצד כאלה שמעדיפים לחנך את הכלב לבד, יש אחרים שמלכתחילה פונים למאלפים שזו ההתמחות שלכם. לא משנה באיזה צד של המשוואה אתם נמצאים – כל סוג של אילוף דורש מכם סבלנות והתמדה ולא כדאי לוותר עליו.
עוד לפני שהאילוף משפר את איכות החיים שלכם ובלי קשר לכל הקטע המגניב הזה של תקשורת נעימה והדדית, הוא חשוב בגלל ההשפעה שלו על הכלב. הכלבים זקוקים לאילוף כדי לדעת מה גבולות הגזרה שלהם, האילוף מקנה להם ביטחון כי הם לומדים איך להתנהג בסביבה אנושית וחלקם מגיעים מוכנים גנטית לאילוף אפקטיבי. במובן מסוים, כלב מאולף הוא כלב בריא ומאושר יותר.
העניין הוא שיש גישות שונות לאילוף. ראשית, עליכם להגדיר את המטרה: האם אתם רוצים לאלף את הכלב ברמה בסיסית בלבד כדי שלא יעשה צרכים בבית, או שיש לכם תכניות בשבילו מבחינת ליווי בעלי מוגבלויות? באיזה גזע של כלב מדובר ועד כמה הוא בגיל המתאים? מהי שגרת החיים של הכלב ואיך היא תשתלב בתוצאות האילוף?
שנית, ניתן לבחור טכנית בין אילוף ביתי ועצמאי, פניה למאלף מקצועי או אילוף בפנסיון. התשובות מהסעיף הקודם יעזרו לכם לקבל כאן החלטה מושכלת יותר, אבל הסוד הוא להתחיל מוקדם ולהתמיד.
חוץ מזה, גם פה יש עניין של עלויות: אילוף כלבים בסיסי שיימשך 4-9 מפגשים בני שעה יעלה לכם כ-250-400 ש"ח למפגש. אם תחליטו לקחת את הכלב לפנסיון, האילוף יימשך בממוצע 3-4 שבועות ומחירו יהיה 4,000-6,000 ש"ח. בשביל לאלף את הכלב לבד תשלמו הרבה פחות ובעיקר על צעצועים וחטיפים, אבל זה ייקח זמן שעלול לבוא על חשבון עבודה ולימודים. והנה הגענו לסעיף האחרון.
זמן ופנאי
אל תביאו חיית מחמד אם אתם לא מתכננים להתייחס אליה. כלב וחתול צריכים את תשומת הלב שלכם, הם זקוקים לה כדי להתפתח והם בעיקר מחפשים כל הזמן איך להראות לכם אהבה. בשביל לספק להם ולכם תשתית למערכת יחסים טובה, כדאי שתקדישו לזה זמן.
לפי מאלפי כלבים, כל כלב צריך כ-3 טיולים ביום מינימום וכל טיול צריך להימשך לפחות חצי שעה. בימים עמוסים במיוחד, תוכלו לקצר את זמני הטיול של הבוקר או הלילה – אבל מומלץ בתמורה לפרגן לכלב עם שהיית ערב ארוכה יותר בגינה שבה הוא יכול להתרוצץ חופשי ולפרוק אנרגיה.
אצל חתולים זה פשוט יותר, כי הם בדרך כלל לא יוצאים לטיולים מחוץ לבית. מנגד, גם הם צריכים זמן איכות איתכם מבחינת משחק ופעילות. לכן, הסוד הוא לשלב את סדר היום שלכם יחד עם ההולכים על ארבע. מהר מאוד גם אתם וגם הם תתרגלו ללוח הזמנים החדש, כך שלא תזכרו איך הצלחתם להסתדר לפני זה.
בהצלחה!
לחצו כאן לפרטים נוספים