שוק ההון מצטייר כמעגל סגור למביני עניין בלבד, לבעלי תואר בכלכלה, סוחרים, אנליסטים - חליפות בגדול. אבל האמת היא ששוק ההון פתוח לכולם, ולאורך זמן יכול לאפשר לכסף שלך, גם אם יש לך ממש מעט ממנו, להפוך לעוד קצת כסף.
בשנים האחרונים, ישנה תופעה הולכת ומתגברת של סחר בשברי מניות. השיטה של מסחר בשברי מניה משנה לחלוטין את התפיסה של מסחר בשוק ההון ופותחת אותה למשקיעים שלא מחזיקים בהרבה מאוד כסף, אבל עדין רוצים לנסות למקסם את מה שיש. אז במקום לרכוש מניה פופולארית במחיר מסוים (והרבה פעמים גבוה), ניתן להשקיע סכום קטן של כסף ותמורתו לקבל חלק ממניה של חברה. בעל המניה מקבל את כל ההטבות הנלוות לאחזקת מניה, באופן יחסי להשקעה שלו, בין אם מדובר ברווח או הפסד מהתנודות של מחיר המניה בשווקים או דיווידנדים שמחלקת החברה בנקודות זמן מסוימות.
רק כדי לשים את הדברים בפרופורציות, כדי לקנות מניה של אמזון נדרשים כ-2,200 דולר שהם בערך 7,600 שקל , או לחילופין מניה שלמה של טסלה תעלה 800 דולר שהם כ-2,760 שקל. האפשרות לרכוש שבר מניה בסכום של 50 או 100 שקל אולי לא תביא רווחים גבוהים מאוד אך עדין הכסף שלך יעבוד בשבילך וזה בהחלט עדיף מאותו סכום בארנק, גם אם הוא דיגיטלי.
מה שמאפשר את הרכישה בסכומים קטנים הוא גם מודל העמלות, שלמעשה לא גובה תשלום על קנייה ומכירה של שברי מניות, בניגוד לעמלות שמגיעות גם ל 25 דולר בפלטפורמות מסחר רגילות שמן הסתם הופכות כל השקעה קטנה ללא כדאית.
מסחר בשברי מניות הוצע בעבר, בתקופות הדוט קום של שנות ה-90. אך עד לשנים האחרונות עמלות המסחר היו גבוהות מידי ולא משתלמות. בסוף שנות ה-90, החלו חלק מחברות המסחר בארה"ב להוריד את העמלות, וכיום אפשר למצוא אפשרויות למסחר ללא עמלות כלל.
רוב חברות המסחר הגדולות בארה"ב החלו להציע שברי מניות לראשונה ב-2020, בעקבות כך החלו גם חברות מסחר קטנות יותר. ככל הנראה אנשים רבים בעבר החזיקו בשברי מניות מבלי שידעו על כך, זה עלול לקרות למשל כאשר מפצלים או מאחדים מניות בחברה ולמשקיעים נותר לעיתים שברי מניות.
איך זה עובד?
מאחורי הקלעים, הבורסות בעולם לא מקבלות הוראות מסחר עבור שברי מניות ולכן פלטפורמות שרוצות לאפשר ללקוחותיהן לסחור בשברים, צריכות למצוא פתרונות יצירתיים בנושא.
דרך פעולה אחת למשל היא שחברת מסחר לא תחזיק בעצמה במניות, אלא תשלח את הוראות הקניה של לקוחותיה לבורסה. מאחר והבורסות לא מקבלות הוראות קניה של שברים, הוראות הקניה עבור אותה מניה מתאגדות אחת ליום לכדי הוראה אחת גדולה. אם כמות המניות עדיין לא שלמה, החברה "מצטרפת" להוראה ומבקש לקנות או למכור את הכמות המניות שחסרות כדי שההוראה תצא לבורסה כיחידות שלמות. כך שלמעשה לבורסה נשלחת הוראה אחת, ולאחר ביצוע העסקה כל הלקוחות מקבלים את החלק היחסי של המניות עבורן שילמו.
כיום יש חברות בארץ ובחו"ל שמציעות מסחר בשברי מניות, באופן ידידותי בשפה פשוטה ועם מידע נגיש של המלצות אנליסטים על מניות פופולאריות. בין החברות הישראליות ניתן למצוא את איטורו המבוססת על רשת חברתית בשוק ההון (ולא פועלת בישראל) ואת פלטפורמת ההשקעות הדיגיטלית "PEPPER INVEST" מקבוצת לאומי, בארה"ב ישנן חברות גדולות ומוכרות כמו רובין הוד, צ'ארלס וואב ועוד.
איך יודעים מה לקנות?
חברות המסחר הדיגיטליות בדרך כלל מציעות לרכישה את המניות הפופולאריות ביותר בבורסה בניו יורק. מדובר בחברות ומותגים שגם מי שאינו מקצוען מהתחום, שומע או קורא עליהן, לדוגמה - אלפבית (גוגל), מטא, טוויטר, אמזון, נטפליקס ועוד. בפלטפורמות הישראליות ניתן למצוא גם מניות "גאווה ישראלית" כמו צ'ק פוינט, צים, מאנדיי ועוד. היתרון הוא בכך שהמידע על החברות הללו מאוד נגיש ויש להן פרופיל תקשורתי גבוה גם במדיות פופולאריות ולא רק בעיתונות עסקית. בנוסף, באותן פלטפורמות דיגיטליות, אנליסטים מקצוענים ינתחו עבורך בשפה פשוטה את מצבה של החברה וכך תוכל לקבל החלטה האם לוותר על ארוחת צהרים ולקנות מניה.
כמה עולה לי למכור?
מודל התמחור משתנה מחברת מסחר אחת לאחרת. לרוב, מדובר בדמי ניהול קבועים שנגזרים מגודל (שווי) תיק ההשקעות שיצרת ועמלות קנייה ומכירה. בחלק מהפלטפורמות, כמו אלו הישראליות, אין עמלות קנייה ומכירה על שברי מניות – אותן ניתן לבצע בשעה קבועה ביום.
הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי ב-PEPPER