אנשים קמצנים ואנשים חסכנים דומים בדבר אחד - שניהם שמים לב לכמה כסף יוצא להם מהכיס. אבל במעמד הרכישה הם מתנהגים באופן שונה, כך טוען לפחות תומס קורלי, שחקר במשך חמש שנים הרגלים של עשירים. בעוד שאנשים מהסוג הראשון יתרכזו אך ורק במחיר אותו הם משלמים, אנשים מן הסוג השני יבחנו קודם את איכות המוצר ויחליטו האם הוא שווה את המחיר.

תכונת אופי זו חשובה במיוחד אם יש לכם תוכנית מגירה להפוך למיליונרים בעתיד. החדשות הטובות- גם אם אינכם משתייכים לסוג החוסך, עדיין תוכלו לבנות תוכנית אשר תגביל את כמות הכסף אותו אתם מוציאים ותעזור לכם לבנות את עצמיכם כל הדרך אל הבנק בשלושה שלבים פשוטים. קורלי מכנה אותה "אסטרטגיית הכסף הבלתי נראה".


1. בדקו את ההוצאות שלכם

בראש ובראשונה עקבו אחרי ההוצאות שלכם במשך כמה חודשים על מנת לקבוע לכמה כסף אתם זקוקים כדי להתקיים וכמה כסף אתם מוצאים על מותרות.

הבחינו בין הדברים שאתם חייבים להוציא עליהם כסף כמו שכירות, משכנתא, מזון, הוצאות רכב, חשבונות חשמל ומיסים שונים לבין דברים שאתם יכולים לצמצם כמו מסעדות וברים, חופשות, רכישת ביגוד או תכשיטים  ועוד.

לאחר שחישבתם והבנתם איך תוכלו לחסוך, תוכלו לעבור לשלב הבא.

קונים בחנות בכיכר המדינה (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש 90)
קונים בחנות בכיכר המדינה | צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש 90

2. חשבו כמה אתם יכולים לחסוך

לאחר מכן הסתכלו על רשימת הדברים שאתם "חייבים" להוציא עליהם כסף. האם אתם גרים בשכונה מפוארת בה אתם משלמים דמי שכירות גבוהים או בבית עם מספר חדרים גדול? האם קניתם בית יקר ואתם לא עומדים בתשלומי המשכנתא? ומה בדבר המכונית בה אתם נוסעים? האם אתם מחליפים אותה כל שנה? קונים בגדים יקרים שאתם לא באמת לובשים? עומדים בתור כל פעם שיוצאת הגרסה החדשה של מכשיר הסלולרי?

לכל דבר אפשר למצוא חלופה זולה - תוכלו למצוא דיור זול יותר בשכונה סמוכה או להחליט לעבור לעיר אחרת בה עלויות המחיה זולות יותר. תוכלו להשכיר את הדירה שקניתם ולעבור לגור בדיור זול יותר שיעזור המקצת עם תשלומי המשכנתא. אולי תקבלו החלטה לא להחליף את המכונית כל שנה או תשקלו להישאר עם אותו מכשיר סלולרי יותר זמן מאשר עדכון הגרסה הבאה שלו.

גנב לוקח ארנק מתוך רכב (אילוסטרציה: thinkstock)
אם לקחתם מעצמכם, בכל זאת תרגישו כמו גנבים | אילוסטרציה: thinkstock

3. צרו העברה קבועה וחודשית לחשבון נפרד

פתחו חשבון חיסכון נפרד ודאגו להעביר לשם את הסכום שהחלטתם לחסוך באופן מידי בתחילת כל חודש. צעד זה יגרום לכם להצטמצם באופן טבעי לאחר שתראו את שהסכום שיש ברשותכם בעו"ש פוחת.

יש לכך שלוש השפעות פסיכולוגיות: ראשית, הפעולה הפשוטה של ​​העברת הכסף מחשבון עובר ושב חזרה לחשבון החיסכון שלכם תגרום לכם להרגיש טוב עם עצמכם מה שאוטומטית יעשה אתכם מאושרים. או לפחות, מעט מרוצים יותר.

שנית, תיאלצו להגביל את ההוצאות שלכם לסכום הזמין בחשבון העובר ושב. הדבר יאלץ אתכם למשמעת עצמית שאם תצליחו להתמיד בה, תוסיף לתחושה הטובה שלכם.

ההשפעה השלישית היא ההשפעה הפסיכולוגית המעניינת ביותר. מתברר שאם תתמידו בתהליך, בכל פעם שלא תעמדו במגבלות תקציב ההוצאות שהכתבתם לעצמיכם ותאלצו להעביר חזרה כסף מחשבון החיסכון לחשבון העובר ושב כדי להוציא כסף תרגישו את אותה הרגשה של אנשים שבוגדים. הרגשה שתגרום לכם אי נוחות ואומללות בנוסף לעובדה שלא באמת תיהנו מהדבר עליו הוצאתם את הכסף.

במשך הזמן, תוכלו לפתח את ההרגל של להוציא כסף רק על הצרכים שלכם כדי למנוע את האומללות שאתם מרגישים כתוצאה מהוצאות מיותרות שאתם נכנסים אליהם.

נסו זאת  במשך תקופה מסוימת. מחקרים הראו כי הטמעת הרגלי חיסכון טובים לוקחת ארבעה חודשים לפחות.