"בשנת 2015 הניבו אקזיטים ישראליים 9 מיליארד דולר והציבור בישראל כמעט ולא נהנה מההצלחה, היות ורוב בעלי המניות אינם תושבי ישראל", כך נמסר בהודעת משרד האוצר ורשות ניירות ערך לפני כשנה וחצי אז יצא מיזם קרנות השקעה בחברות היי-טק לדרך.
"הקרנות החדשות משלבות בין שני יעדים חשובים של משרד האוצר - פתיחת אפיק השקעה חדש לחוסכים לפנסיה, לצד מקור הון חדש לתעשיית ההיי-טק הישראלית", אמר שר האוצר משה כחלון.
ביולי האחרון התקיים מכרז של החשב הכללי ורשות ניירות ערך. במכרז נבחרו חמש קרנות, בהן קרן אקליפטוס של בית ההשקעות הוותיק והגדול תמיר פישמן. הקרנות ייסחרו בבורסה הישראלית ויקבלו את הגנת המדינה מפני הפסדים של המשקיעים בקרנות וכן ערבויות לגיוס אשראי.
איך זה עובד?
הקרנות פועלות תחת המנגנון של קרנות נאמנות, שיחידותיהן ייסחרו בבורסה. לקרנות אלו יש את האפשרות להשקיע בחברות היי-טק שאינן נסחרות בבורסה לצד ניירות ערך סחירים, וזאת בניגוד לסוגי הנכסים המותרים להחזקה בידי קרנות כיום. הקרנות ירשמו בבורסה לניירות ערך בתל-אביב את יחידות ההשתתפות של הקרן בהיקף מינימלי של 400 מיליון שקל לקרן.
מה היתרון למשקיעים בקרנות אלו?
אם עד עכשיו רק "מקורבים" או בעלי הון רב יכלו להשקיע בסטארט אפים ובהייטק בכלל, היום, באמצעות הקרנות, כל אחד יכול להשקיע בהייטק ישראלי לפי יכולתו, בכל סכום, וגם להרוויח מכך.
כמה זה בטוח?
בקרן אקליפטוס מדגישים, שכל התהליך הוא שקוף ומפוקח על ידי הרשות לניירות ערך, והפרויקט מקבל הגנה ממשלתית של עד 50 מיליון שקלים. זה כמובן מתגלגל למשקיעים בקרן ושווי היחידות שלהם צפוי לעלות בהתאם. מכיוון שהמדינה עצמה מעודדת את הקרן - היא גם מקבלת מינוף של כ 100 מיליון שקל בערבות מדינה. הקרן זכאית להלוואה בריבית יחסית מאד נמוכה - כי המדינה ערבה, וגם את ההלוואה הזאת הקרן יכולה להשקיע בהייטק. זה אומר שבפועל כל הרווחים שייוצרו כתוצאה מההלוואה יישארו בקרן.
ואיך זה משתלם למשקיע?
הקרן תחלק 90% מהרווח השנתי הממומש. מה זה אומר? למשל, אם הקרן תשקיע בסטארטאפ 100 שקל ותקבל 200 שקל כאשר יהיה אקזיט, אז באותה שנה היא תחלק למשקיעים 90 שקל במזומן שהם 90% מהרווח של 100 שקלים שנוצרו כאן. בנוסף, אם פתאום תזדקקו לכסף שהשקעתם - הרי שאחרי ההנפקה, יהיה אפשר למכור את המניה בכל שלב.
האם תהליך ההשקעה של המשקיע הקטן מסובך?
"זה ממש לא מסובך", מסבירים בקרן אקליפטוס, "אפשר לקנות את המניה, או 'היחידה', אונליין - דרך חשבון הבנק באינטרנט וגם דרך המובייל, וכאמור בכל סכום. גם אם מדובר בכמה מאות שקלים. אפילו לא צריך לעבור דרך יועץ השקעות. ומי שכבר מנהל תיק השקעות יכול פשוט לבקש לקנות את המניה מהיועץ שלו בבנק".
בשורה תחתונה - מדובר למעשה במוצר יוצא דופן וחד פעמי המאפשר לראשונה לכל אחד ואחת להשקיע כל סכום, מקטן לגדול, בחברות הזנק, וזאת תחת ניהול איכותי (הקרנות נבחרו בקפידה לאחר שעמדו בתנאי המכרז), הגנת תשואה ממשלתית (חלקית) וכן מינוף בערבות מדינה (בדומה לקרנות מנוף). אקליפטוס, למשל, מנוהלת כחלק מחברת קרנות הנאמנות של תמיר פישמן יחד עם חברת ניהול ייעודית. היא חלק מבית ההשקעות תמיר פישמן שהנו מבתי ההשקעות המובילים בשוק ההון הישראלי המעניק מגוון של שירותים פיננסיים ייחודיים. בית ההשקעות, על כלל תחומי פעילותו, מנהל נכסים בהיקף כולל של כ-10 מיליארד שקלים.