ישראל היא המדינה עם מערכת הפנסיה השלישית בטיבה בעולם נכון ל-2020. הולנד מדורגת במקום הראשון, כך על פי מדד הפנסיה הגלובלי של מכון CFA וחברת הייעוץ מרסר.
המדד מתפרסם בשיתוף פעולה עם מרכז מונש ללימודים פיננסים במלבורן. הוא משווה בין מערכות חיסכון לפנסיה ב-39 מדינות, המייצגות יותר משני שליש מאוכלוסיית העולם, נכון לאוקטובר 2020. בנוסף, מציע הדוח המקיף דרכים לשפר כל מערכת כדי לספק הטבות פרישה נאותות יותר לעובדים.
מרבית המדינות מתמודדות עם אתגרי פרישה דומים: העלאת גיל הפרישה הממוצע עקב עלייה בתוחלת החיים, עידוד חיסכון רב יותר והגבלת הגישה לקרנות הפנסיה לפני פרישה לגמלאות.
התפרצות מגיפת הקורונה גרמה לכך שמעל מחצית מהמדינות ירדו השנה בדירוג. המיתון העולמי כתוצאה מהצעדים שננקטו לבלימת המגיפה הפחית את ההפרשות לפנסיה, הוביל לירידה בהחזרים על השקעות ולעלייה בחובות הממשלתיים במרבית המדינות.
המדד משווה בין מערכות הכנסה לפנסיה ושיעורה של כל אחת מהן בהתבסס על מידת ההתאמה שלה לעובדים, עד כמה היא מסוגלת להמשיך ולפעול לאורך זמן והאמינות שלה. החוקרים דירגו את מערכות הפנסיה בציונים בין 0 ל-100, כאשר ציון גבוה יותר מסמן פנסיה נוחה יותר.
שלוש המדינות המובילות עם ציון המדד הכולל הגבוה ביותר היו:
-
הולנד
עם ציון של 82.6, הולנד קיבלה את הציון הגבוה ביותר לשנת 2020, והיא דורגה ראשונה זו השנה השלישית.
מרבית העובדים במדינה נהנים מתוכניות פנסיה מוגדרות היטב המתבססות על ממוצע ההכנסה שלהם וכן מקרן פנסיה ממשלתית. פירוש הדבר שעובד מרוויח בפנסיה בסביבות 80% מההכנסות שלו לפני הפרישה, -
דנמרק
דנמרק הגיעה לשנייה צמודה עם ציון כולל של 81.4.
בדנמרק יש תוכנית פנסיה בסיסית ציבורית, השלמה כספית לפנסיה הקשורה להכנסה ותכניות חובה תעסוקתיות שדואגות לעובדים גם לאחר הפרישה. -
ישראל
ישראל דורגה במקום השלישי עם ציון של 74.7 בשנת 2020. מערכת הפנסיה בישראל מורכבת משני רבדים. הרובד הפנסיוני הראשון של הביטוח הלאומי נועד, נועד להבטיח הכנסה בסיסית לקשישים, עם קצבת השלמת ההכנסה ונועד להבטיח רמת קיום מינימלית וצמצום העוני בקרב הקשישים.
הרובד הפנסיוני השני, הפנסיה התעסוקתית, נועד לשמור על רמת החיים של המבוטחים לאחר צאתם לגמלאות. רובד זה מורכב ממגוון ערוצי חיסכון פנסיוני: תוכניות פנסיה מקיפה בקרנות הישנות והחדשות, תוכניות ביטוח מנהלים ותוכניות עם רכיב חיסכון בחברות ביטוח, וחיסכון בקופות גמל.
על פי המכון, הערבות הממשלתית לחיסכון זה מצומצמת למדי, אף על פי שמשנת 2008 חובה על כל עובד, להיות מבוטח בפנסיה מקיפה באחד מערוצי החיסכון שתוארו. ישראל צריכה להגדיל את מספר הנכסים המוחזקים בהסדרים פנסיוניים פרטיים, להוריד את התלות במערכת הציבורית ולהעניק הגנות לעמיתים בתכניות פנסיה פרטיות במקרה של ניהול כושל או הונאה.
דירוג מערכת הפנסיה הגלובלית לפי מדינה
בתחתית ניתן למצוא את תאילנד, שדורגה במקום האחרון עם ניקוד של 40.8, ולפניה מדורגות ארגנטינה במקום ה-38, טורקיה, הפיליפינים ומקסיקו, במקומות 37 עד 35, בהתאמה. ארה"ב מדורגת במקום ה-18, ולפי הדו"ח למערכת הפנסיה שלה יש מאפיינים טובים "אך היא כוללת גם סיכונים גדולים".