אתם עדיין לא יודעים את זה אבל אם תביטו במראה יש סיכוי גבוה מאוד שתגלו מולכם טאלנט. לא, לא מדובר בפילטר חדש, אנחנו מתכוונים אליכם - אנשים בעלי ידע וניסיון בתחומים כמו ראיית חשבון, פיתוח תוכנה, עורכי דין, אנשי שיווק, אנשי מכירות, מנהלי לקוחות, מהנדסים, כלכלנים ועוד (ועוד). הלימודים שלכם והניסיון שצברתם במקצועות קודמים הופכים אתכם למועמדים טובים יותר מאחרים בשוק העבודה התחרותי ואם תפעלו נכון, גם יבטיחו לכם משרות טובות יותר בחברות נחשבות יותר.

הכל טוב ויפה אבל איך הופכים את ההבטחה המפוצצת למשרה טובה יותר ומיישמים אותה במציאות, במיוחד בסביבה העכשווית של שוק העבודה שהולך ומצטמצם בזמן מגפת הקורונה הכלכלית? ריכזנו עבורכם 9 טיפים שיעזרו לכם.

להגיע לראיון בזמן (רצוי אף להקדים)

נכון, זה טיפ שהיינו נותנים גם למי שלא רואים את עצמם כטאלנטים בשוק העבודה, זאת בדיוק הסיבה שאתם צריכים להקפיד עליו שבעתיים. שימו בצד את ההמלצות וקורות החיים המרשימים שאנחנו בטוחים שיש לכם, הדבר הראשון שיזכרו לכם הוא הרושם הראשוני. איחור לראיון עבודה - בין אם הוא פנים אל פנים ובין אם בזום, הוא רושם רע שקשה יהיה להשכיח. שימו לעצמכם תזכורת יום לפני הריאיון וגם מספיק זמן לפניו. במידה ותיאמתם ראיון בזום בדקו מספיק זמן מראש שהמחשב שתכננתם לדבר דרכו תקין והלינק פעיל. תירוצים מסוג ״נפל לי האינטרנט״ לא יתקבלו בברכה. 

 שמרו על דיסקרטיות 

בשוק העבודה התחרותי טבעי שתחפשו תפקיד גם בזמן שאתם עובדים במקום אחר. אף אחד מאיתנו לא רוצה להישאר בין עבודות (למרות שגם זה יותר מלגיטימי). חפשו את התפקיד הבא שלכם בחכמה ובצורה אסטרטגית, כזו שתשאיר רושם טוב אצל מקום העבודה הנוכחי שלכם ולא תפגע בהמלצות שהבוס שלכם ייתן עליכם (עוד על זה בהמשך). חיפוש עבודה דרך Talink.me מאפשר לכם לפתוח פרופיל אנונימי באתר, להזין בו את כל הפרטים המקצועיים שלכם ולתת לאלגוריתם החכם לבצע עבורכם את ההתאמות אל המשרות שהכי מתאימות לכם. 

נא להתלבש בהתאם (למקצוע אליו אתם מייעדים את עצמכם)

חברות הייטק רבות לא דוגלות בקוד לבוש פורמלי, להפך - יש חברות בהן ״המדים״ הלא רשמיים הם ג'ינס קרועים וכפכפים, ובכל זאת, תשקיעו בלבוש שלכם לראיון הראשון. אנחנו לא מדברים על חליפת שלושה חלקים - בכל זאת, כולנו מודעים למזג האוויר - אבל הקפידו על חולצה ומכנסיים ארוכים (גופיות הן לא אופציה). בנוסף, במקצועת כמו עריכת דין, כלכלה ואנשי מכירות (בין היתר), ניתן דגש רב יותר על הלבוש, שימו לב לכך. אם החברה שאתם מתראיינים אליה יושבת בחו״ל, שם קוד הלבוש מוקפד אף יותר, התאימו את עצמכם. שימו לב: לבוש מוקפד לא אומר ״להתחפש״ למי שאינכם, לבשו בגדים שאתם מרגישים בהם בנוח. 

בגדים לראיון עבודה (צילום: shutterstock By Hung Chung Chih)
צילום: shutterstock By Hung Chung Chih

התכוננו לענות על שאלות קשות (הן ישאלו)

המפגש הראשון פנים אל פנים הוא ההזדמנות של המעסיק הפוטנציאלי שלכם להכיר את האישיות שלכם. בשביל להבין את היכולות המקצועיות שלכם מספיק לעבור על קורות החיים שלכם ו/או לתת לכם משימה מאתגרת, אך דברים כמו איך אתם עומדים במצבי לחץ, האם אתם קשובים ואיך תסתדרו עם עבודה בצוות, אפשר לגלות רק פנים אל פנים. קחו בחשבון שהמראיין שלכם יחפש את הנקודות היותר מאתגרות בקורות החיים שלכם וישאל אתכם עליהן: מקומות קודמים שעזבתם מהר, שינוי מקצועי שעשיתם, פערים מקצועיים וכל נקודה שתראה להם פחות ברורה. מה עושים? נסו לעבוד על הנקודות הפחות ״מוצלחות״ בקורות החיים שלכם וחשבו על תשובות טובות שאתם עומדים מאחוריהם. יתרה מכך - מומלץ להתכונן באמצעות סימולציות עם אדם שמכיר אתכם היטב. זה אולי נראה לכם כמו ״בזבוז זמן״ אך תופתעו כמה זה ישתלם לכם בהמשך.

נימוסים

לא, אנחנו לא נמצאים בבית המלוכה ואף אחד מכם לא מצפה לדעת באיזו יד מרימים את סכין הדגים, אך נימוסים הם חלק חשוב בראיון. הקפידו להתעניין במראיין שלכם במידה - אין צורך לראיין אותו/ה בחזרה - והציגו את עצמכם לפני שאתם מתחילים להשיב על השאלות המקצועיות. אם מדובר בראיון לחברה היושבת בחו״ל, הקפדה על נימוסים היא חשובה שבעתיים ולפעמים אפילו חשוב לפנות אל המראיין בתואר רשמי כמו ״מיסטר או מיסיז״. 

ראיון עבודה (צילום: shutterstock By Dean Drobot)
צילום: shutterstock By Dean Drobot

היו בטוחים בעצמכם (אך לא מדי)

ביטחון עצמי הוא דבר חשוב בראיון עבודה, במיוחד כאשר אתם מגיעים כמועמדים בעלי ניסיון שרואים בעצמם טאלנטים (ובצדק), אך חשוב לא להפריז. יש גבול דק אך ברור שנע בין ביטחון ביכולות שלכם לבין מה שעלול להיתפס על ידי המראיין שלכם כזלזול או שחצנות. הקפידו להבהיר שאתם עדיין רוצים להרחיב את הידע שלכם בתחום, הראו סקרנות במקום העבודה הפוטנציאלי ותנו מקום גם למראיין שלכם להתבטא. אל תדאגו, זה לא ייתפס כחולשה. 

הכירו את המעסיק הפוטנציאלי שלכם

לא משנה אם מדובר בפירמת עורכי דין ותיקה, חברת הייטק גלובאלית או סטארט-אפ בצמיחה - עשו שיעורי בית על המעסיק שלכם. חפשו מידע באתר שלהם על מי המנהלים הבכירים בחברה, במה הם מתמחים, איזה שלוחות יש להם בעולם ובאיזה פרויקטים מוכרים הם מעורבים. עשו חיפוש בגוגל ובדקו האם התפרסמה בימים האחרונים ידיעה מחמיאה על המקום, אף אחד לא נשאר אדיש בפני מחמאות (במידה כמובן). 

קשרים טובים שווים הון

אין כמו המלצות ממקור ראשון. עשיתם חיפוש בפייסבוק וגיליתם שאדם שאתם מכירים (ומעריך אתכם!) מכיר את מקום העבודה אליו אתם מתראיינים? שאלו בנימוס אם יוכל לומר עליכם מילה טובה, להעיד על האופי שלכם ועל הכישורים החברתיים שלכם. תופתעו, אפילו בחברות גדולות ונחשבות, לפעמים אין תחליף על המלצות מפה לאוזן. חשוב לזכור: זה לא יכול להיות תחליף לרושם שתותירו בעצמכם. 

השקיעו בחלק ״הממליצים״ בקורות החיים

מדובר באחד החלקים שמועמדים נוטים לשכוח מהם וחבל שכך. המראיין הפוטנציאלי שלכם ייתן חשיבות רבה לממליצים שתביאו אתכם - לא רק לדברים שיוכלו לומר עליכם אלא גם על הדרג שלהם בחברה הקודמת והעבודה המשותפת שלכם. שימו לב: שלב הממליצים משתנה ממקום למקום, יש מקומות שיתקשרו אל הממליצים עוד לפני שפגשו בכם לראשונה ואחרים יפנו אליהם רק כשלב האחרון בתהליך. בכל מקרה - שווה מאוד להשקיע.