זוגות שתכננו להתחתן במהלך מרץ-אפריל 2020, עשו זאת במהדורה סופר מצומצמת, בטח לא באולם/גן אירועים, או שדחו ברוב המקרים את מועד החתונה.
חלק מהמתחתנים דחו את מועד הארוע ממרץ ליולי 2020, אלא שכעת הם לא בטוחים שיולי הוא מועד בטוח. חלק ממי שמבקשים לבטל מאוימים בקנסות מצד בעלי האולם, ואחרים פשוט מדוכאים מאי הוודאות, דווקא בתקופה הכי מרגשת שלפני החתונה.
ש', שאמור להינשא עם בחירת לבו ביולי הקרוב, משתתף בקבוצת ווטסאפ שהוקמה לכול מי שנמצא בבעיה דומה: "אנחנו קבוצה של זוגות שנקלעו לסיטואציה הזאת, של אי ודאות של אם תהיה חתונה או לא. הדבר היחיד שאומרים לנו זה - חכו עד שתהיה הודעה רשמית של הממשלה שהחתונות שלכם לא יכולות להתקיים ואז נראה מה עושים. מעבר לאי הוודאות שזו תחושה מאוד קשה, גם להתארגן על איפור, די ג'יי וכל המסביב גם כמעט בלתי אפשרי".
ש' מספר שקבע את מועד החתונה יותר משנה מראש. במקום להתרגש, הוא בעיקר עסוק במגעים עם בעלי האולם לשריון תאריך ביולי, אבל בעלי אולם האירועים לא מוכנים לעשות זאת, או לדחות את האירוע.
"כל ההתנהלות מול האולם זוועתית ומרגיש שאף אחד בכלל לא מוכן להתחשב בנו במצב הזה", הוא אומר. "אכפת להם נטו מהכיס שלהם וזה קצת מאכזב. אנחנו שילמנו 15 אלף שקלים מקדמה. בעלי האולם בכלל לא מוכן להתחשב במצב ולאורך כל הדרך ציין שמבחינתו האירוע מתקיים כרגיל עד שלא יודיעו אחרת. הם אף ציינו, אתם רוצים לבטל? תשלמו 75 אחוזים מהסכום המלא של האירוע שהתחייבתם אליו".
לא כל מארגני האירועים מתייחסים ללקוחותיהם באופן דומה. ל' מספרת שהיא ובן זוגה דחו את האירוע ממרץ ליולי, והם צופים שייאלצו לדחות פעם נוספת. "אבל אצלנו המפיק של האולם בא לקראתנו וביצע כל מה שביקשנו. עם זאת, יש ספקים שלא היו מוכנים להחזיר לנו מקדמות, לאחר שהזזנו את התאריך והם לא זמינים בתאריך החדש".
לפי עדויות אחרות, יש גם בעלי אולמות שכן מוכנים ללכת לקראת הזוגות המתחתנים, משריינים תאריכים במועדים מאוחרים יותר, ולא גובים דמי קדימה אלא רק כשהמצב יתבהר.
מצבם של אלה שאמורים להתחתן במאי הקרוב קשה עוד יותר. תקנות החירום האוסרות על קיום אירועים תקפות בינתיים על אפריל, והם אפילו לא יודעים אם לשלוח הזמנות וכמה להזמין.
ר', בעלים של גן אירועים באיזור השפלה, רואה את הדברים אחרת. "אני לא מבטל אירועים של חודש מאי גם אם מבקשים ממני. כל עוד אין הנחיות ברורות ממשרד הבריאות לגבי מאי וההמשך, הארועים מתקיימים מבחינתי. אם יהיה איסור, אני אבחן דחייה של המועד. אבל צריך להבין, שהמצב בלתי נסבל, ואני לא מדבר על ההפסדים הכספיים שלי – למתי דוחים? מישהו יודע? הרי אנחנו גם סגורים על רוב המועדים באוגוסט וספטמבר. לא נדחה זוג שרוצה להתחתן בספטמבר בגלל זוג שנדחתה לו החתונה מחודש מאי".
אין בשורות ממשרד הבריאות
רצינו לעשות קצת סדר בכאוס הקיים היום בתחום החתונות המיועדות לעתיד הקרוב. במשרד הבריאות לא מצאנו בשורות: "אנחנו פועלים לפי תקנות החירום של הממשלה. התקנות כרגע לא מאפשרות קיום אירועים. אם יהיו שינויים בתקנות, ייצאו הנחיות חדשות בהתאם," נמסר משם.
מה אומר החוק לגבי המצב אליו נקלעו זוגות המתחתנים?
"אם בחוזה יש תנאי של ביטול עקב כוח עליון, שמפרט גם איך כול צד מתנהל בעת כזאת (מי סופג את העלות, כמה ממנה וכד'), יש להעריך שבתי המשפט יפסקו לפי המפורט בחוזה," מציין ד"ר אורי בן אוליאל, מרצה ומומחה לדיני חוזים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים בר"ג. "אלא שלכלל זה יש חריג מאוד חשוב, הוא מוסיף: "אם מדובר בחוזה אחיד, על פי הגדרתו המשפטית, אז בית המשפט רשאי לכאורה להתערב בחוזה אם הוא סבור שמדובר בסעיף לא הוגן/מקפח".
מה קורה אם בני הזוג מבקשים לבטל את הארוע?
ד"ר בן אוליאל: "ככלל לא ניתן לבטל חוזה. אבל ייתכן מאוד שבעתיד, בית המשפט יראה בקורונה כאירוע מסכל שפוטר את הצדדים מלקיים את החוזה ופוטר את בני הזוג מלשלם פיצויים לאולם האירועים. הכל לכאורה.
ד"ר בן אוליאל חוזה שנראה הרבה סכסוכים משפטיים בנושא. "כך למשל קורה לאחר מבצעי לחימה; לאחר מבצע צוק איתן היו מספר פסקי דין בשאלה האם בני הזוג היו רשאים לבטל את האירוע בגלל המבצע. כך למשל צומת גן הוורדים נגד זוג, באותו חוה היה סעיף ביטול מוסכם, שאם בני הזוג מבטלים את החוזה הם חייבים לפצות את בעלי האולם בסכום מסוים. בית המשפט נטה לקבוע שמבצע צוק איתן אינו נחשב לאירוע מסכל, וזאת מתוך הגישה הכללית של בתי המשפט שבישראל הכל צפוי. עם זאת, עקב הנסיבות, בית המשפט הפחית במידת מה את סכום הפיצויים".
ומה קורה אם אחד הצדדים מבקש לדחות את מועד הארוע?
ד"ר בן אוליאל: "החוק לא מתייחס לסיטואציה שבה מצב הכוח העליון הוא זמני, שזה המצב אליו נקלענו כרגע. אז תיתכן טענה, שהספרות המשפטית מכירה בה, שעיקרון תום הלב יוביל לכך שהחוזה יושהה ויידחה - אנחנו כצדדים לחוזה חייבים על פי עיקרון תום הלב לדחות את קיום החוזה. זו ציפייה שיכולה להיחשב כסבירה ולגיטימית שקיום החוזה יידחה, להבדיל מכך שהוא יתבטל ".
מה הדין להחזר מקדמות כספיות שנתנו לבעלי האולם?
ד"ר בן אוליאל: "אם הארוע מתוכנן לעוד חודשיים, ובני הזוג רוצים לבטל אותו ולקבל חזרה את המקדמה שנתנו - את זה לא ניתן לבצע, כי לא ניתן לבטל חוזה באופן חד-צדדי.
"אם מדובר בחתונה שלא התקיימה בדיעבד, עקב נסיבות הקורונה, במקרה כזה החוק קובע, שבית המשפט יכול לחייב כל צד להחזיר לצד השני את מה שהוא קיבל על פי החוזה, וזאת אם בית המשפט סבור שזה מה שיש לעשות בנסיבות העניין, כאשר האירוע לא התקיים בפועל".
יש תנאי הפרה בחוזה? תבדקו
עו"ד אלמוג דורון, ראש המחלקה המסחרית במשרד סלומון, ליפשיץ ושות', מדגיש, כי על פי חוק החוזים, חובה על שני הצדדים שחתמו על חוזה לקיים אותו. "צריך לראות מה כתוב בחוזה – האם אפשר לסיים אותו, באיזה תנאים, כמה זמן התראה מראש וכעוד.
ויש גם את החוק עצמו. אלמוג מפנה אל סעיף 18 בחוק החוזים, תרופות, המתייחס גם לסיכול חוזה, שהוא אפשרי במידה שיש אירוע שאי אפשר היה לצפות אותו ואי אפשר היה למנוע אותו, לדבריו.
"התפרצות נגיף הקורונה עונה לכאורה על תנאים אלה – לא צפו אותה ואי אפשר היה למנוע אותה," מסביר עו"ד דורון.
נקודה מעניינת שהוא מעלה נוגעת לתקנות לשעת חירום. "תקנות שעת חירום הקיימות מטילות את איסור קיום האירוע על בעלי האולמות, וזאת על פי סעיף 5 בתקנות, שמפרט אלו עסקים אסור להפעיל ובהם אולמות אירועים.
"כלומר, מי שמסכל את קיום החוזה כרגע, עקב התקנות זה לכאורה בעלי האולם. מאידך, בעלי האולם מצדם יכולים להגן על עצמם עם סעיף 18 בחוק החוזים, שמדובר באפשרות לסיכול חוזה, כך שלא הפר את החוזה. יש לציין, כי היו הרבה פסיקות נגד השימוש בסיכול חוזה, וכי בתי המשפט נוקטים בגישה שאין כמעט אירוע שלא ניתן למנוע או לצפות".
במילים אחרות – כל עוד יש תקנות חירום, ומועד החתונה חל כשהן תקפות, האופציות לגבי החזר ופיצוי של צד אחד לשני, פתוחות ותלויות ברצון הטוב של הצדדים או בהחלטה של בית משפט שמוסמך לפסוק גם החזר של המקדמה או הפיצוי. אם מועד האירוע חל מחוץ לטווח התקנות, למשל בחודש יולי, בעלי האולם לא חייב להחזיר מקדמות שנתנו לו.
"אני סבור, שהסכם בין בעלי אולם לזוג שמתחתן זו לא חתונה קתולית, ולכן בעת הזו מי שצריך להתגמש וללכת לקראת הצד השני זה בעלי האולם", אומר דורון.
אז מה האפשרויות של הזוגות הנישאים מבחינת דחיית/ביטול הארוע?
עו"ד דורון מתייחס לסעיף בחוק החוזים, סעיף 17, של "הפרה צפויה", שקובע שאם צד אחד מאמין שלא יוכל או לא ירצה לקיים את החוזה, הוא זכאי לתרופות. "זה יכול להיות תקף לכל צד בחוזה שמאמין שגם בעוד חודש אין מצב לקיום אירועים. אם יהיו תקנות חדשות שתקפות לחודשיים, אז אפשר יהיה לבטל. אבל כל עוד התקנות מתעדכנות בקצב של פעם בשבוע, אתה לא יכול לבטל היום חתונה שמתוכננת לעוד חודשיים.
מה הדין לגבי ספקים לאירוע כמו די.ג'יי, מספרות ועוד?
עו"ד דורון: "אם מדובר בספק של מוצרים מוחשיים כמו פטישי רעש, אז הספק יכול לומר – הסחורה נמצאת, קחו אותה. אבל אם מדובר בתאורן, או די ג'יי, עליהם חל איסור עיסוק בימי הקורונה, כמו על בעלי האולמות, זה דומה להתנהלות מול בעלי האולמות. בכול מקרה, איפה שיש איסור קיום האירוע תחת תקנות החירום, הספק חשוף יותר להחזר מקדמות, במיוחד אם זה יגיע לבית המשפט".