אתמול (א') התקיימה ועידת המשפיעים 2021, שכינסה על במה אחת את ראשי המפלגות, מיטב העיתונאים, אנשי התקשורת והאמנים. שניים מהראיונות המעניינים ביותר שנערכו בוועידה עסקו בנושא שמעסיק את כולנו - כסף. מה הולך לקרות בשוק ההון, שחווה טלטלות אינספור בשנה האחרונה? האם יש סיבה לאופטימיות, עם סימני היציאה הראשונים מהמשבר? ומה כדאי לכם לעשות עם הכסף שלכם עכשיו? המומחים ששפכו אור על הנושא הם יוסי לוי, מנכ״ל מור השקעות, ואורי קרן, מנהל השקעות ראשי ושותף במור גמל.
"כמו אחרי כל משבר, גם הפעם אנחנו נחזור לחיות״
הקושי העיקרי בהתמודדות הוא לא המצב כפי שהוא כרגע- אלא חוסר הוודאות לגבי העתיד הקרוב. ״אי ודאות היא דבר הרסני, גם בבורסה וגם בחיים״, אומר לוי. ״אם אין לך תוכנית מסודרת, אתה בבעיה - ואנחנו אכן בבעיה. כל הזמן מבלבלים את האנשים: מחר פותחים עסקים, ואז בעצם לא; מחר יהיה אפשר לטוס, ואז בעצם לא. זה לא ככה בכל העולם: באנגליה, למשל, הכול מאורגן לפי שלבים. אנשים שם כבר יודעים באיזה תאריך הם יוכלו ללכת למשחק כדורגל או לעלות על טיסה, והתחילו לרכוש כרטיסים בהתאם. אצלנו, בינתיים, יש ברדק אחד גדול״.
למרות הפגיעה הכלכלית, המיסים בישראל לא ירדו. איך זה אפשרי?
״למעשה, רוב המעמד הבינוני-גבוה לא נפגע - חוץ מאלו שיש להם עסקים פרטיים. 90 אחוז מהאנשים כבר מחזירים את המשכנתה. עכשיו, עם הפתיחה של העסקים, אנחנו חוזרים לצריכה ולפעילות. חלק מהעסקים לא יצליחו כאמור לשרוד את המשבר - אבל השאר ימצאו דרך להמשיך לחיות״.
גם מחירי הדירות רק עלו.
״כי כמות הדירות שיוצאות לשוק היא נמוכה יותר מהביקוש״.
היום, כשהריבית אפסית והתשואות באג״חים נמוכות, אנשים מחפשים איפה לשים את הכסף שלהם. היית ממליץ להם ללכת לנדל״ן?
״להשקיע בנדל״ן זה רעיון לא רע. לא תמיד הוא טוב לטווח הארוך, אבל כן, הוא יכול להיות משתלם״. בכלל, קשה לנווט בעולם ההשקעות של ימינו - דווקא מפני שלנו, הציבור, יש גישה לכל כך הרבה מידע. ״לפני 30 שנה אנשים לא ידעו לקרוא דוחות בכלל״, אומר לוי. ״היום קורים דברים כמו פרשת רובין הוד - חבורה של צעירים שצייצו בטוויטר, קראו כמה שורות של דוחות ורצו להשקיע״. אבל העצה שלו היא לא להקשיב למגמות בטוויטר, אלא להתבסס על מחקר מעמיק. ״אם מסתכלים על הנתונים״, הוא מסביר, ״רואים שיש לא מעט חברות שהתחזקו מאוד בשנה האחרונה - למשל חברות שעוסקות בעבודה מרחוק, במשלוחים, וכל מי שהגיע לקורונה מוכן עם אתר למכירה אונליין. יש גם תהליכים של אנרגיה נקייה ומכוניות ללא נהג - העולם הולך לכיוון הזה״.
יש ללוי טיפים נוספים: ״צריך לזכור שהבורסה תמיד עובדת חצי שנה מראש - היא מבוססת למעשה על ציפיות. למשל, בחודשיים-שלושה האחרונים כבר התחלנו לראות עלייה בחברות נדל״ן ותיירות. צריך להתייעץ עם גורמים מקצועיים, ולא לעבוד לטווח קצר - כי השקעות לטווח קצר הן בעצם הימורים״.
אם הממשלה החדשה הייתה מבקשת ממך ייעוץ כלכלי, מה היית אומר לה?
״קשה לייעץ בלי לעיין בנתונים, אבל הדבר הראשון שצריך זה תוכנית כלכלית מסודרת, עם התייחסות לתחום הבריאות. אי אפשר לומר למסעדה שהיא יכולה לפתוח עוד שבוע, לשלוח אותה לקנות חומרי גלם ולעשות ניקיונות, ואז להודיע להם אחרי יומיים ששוב צריך לסגור, זה רק גורם לעוד ועוד הפסדים. צריך לתת לאנשים ודאות מסוימת, ומשם הכול ירוץ״.
הגישה של לוי, בסיכומו של דבר, היא אופטימית: ״מחזור הכלכלה של היום הוא מהיר יותר מזה של פעם. אנשים צורכים לא משנה מה קורה - תראה, למשל, באיזו תדירות אתה מחליף את הרכב או את הטלפון. חוץ מזה, ישראל היא עדיין יעד אטרקטיבי להשקעה עבור משקיעים זרים, כי אנחנו מובילים בכל התחומים החדשים - אנרגיה נקייה, אינטרנט, ענן. לא סתם אומרים שאנחנו חכמים״.
אופטימיות זהירה בשוק ההון
״השווקים הפיננסים של התקופה האחרונה מגלמים תסריט כמעט מושלם״, מפתיע אורי קרן, מנהל השקעות ראשי ושותף במור גמל. ״יש הרבה אופטימיות, במיוחד בישראל, לרגל סימני היציאה הראשונים מהמשבר. אבל צריך לזכור שהשווקים חזו את האופטימיות הזו כבר לפני חודשים - מחירי המניות ומדדי הבורסה נמצאים ברמות שיא. ברמה האישית זו סיבה להיות אופטימיים, אבל ברמת ניהול הסיכונים - עדיין צריך להיות זהירים. הרי כל תרחיש שלא תואם בדיוק את התקווה האופטימית ביותר של המשקיעים, לא ייתפס כחיובי״.
בשוק ההון המיקוד הוא בהסתכלות לרחוק - וזה בדיוק הדבר שהקורונה סיכלה. ״מאז שפרץ המשבר, מנסים לספק לעולם הכלכלי איזשהו סוג של ביטחון - עם תוכניות הקלה, כספים שנשפכים וממשלות שפורצות תקציבים ומגדילות את החוב שלהן״, אומר קרן, ובכל זאת חוזה: ״ההשלכות של הקורונה יגיעו לנינים שלנו, ואולי אפילו אחרי״. הריבית היום נמוכה מאוד, והאג״חים הם לא מציאה גדולה.
אז מה היית ממליץ לעשות, למי שיש לו קצת כסף?
״יש בעולם תפיסה - שהישראלים החששנים דווקא פחות שותפים לה - שזה הזמן הנכון למניות. בחודשים האחרונים ראינו זרימת כספים משמעותית למניות, גם מצד משקיעים פרטיים וצעירים שמעולם לא היו בשוק ההון, ולא חוו את הזעזועים וההפסדים שיכולים לקרות בו. אז כן, בראייה לטווח ארוך הבורסה היא המקום להיות בו - אבל זה לא כזה פשוט, עדיין צריך להיות זהירים״.
אנשים לא יודעים למי להאמין היום - לאלון מאסק שמצייץ בטוויטר, לאנליסטים, לבנקאים?
״אני חושב שהכי גרוע זה לקבל המלצות מהטיקטוק ומהיוטיוב - דבר שפחות קורה כאן בישראל, אבל הפך למקובל בארצות הברית. בהמשך יש ציוצים של כל מיני בעלי עניין בסגנון אלון מאסק - לפעמים הוא צודק ולפעמים לא, ואף פעם אי אפשר לדעת מה האינטרס שלו״. קרן ממליץ כמובן לקבל עצות מהמומחים לדבר, אבל אומר שהקורונה לימדה אותנו גם להכיר את עצמנו טוב יותר - ושזה נתון שצריך להשתמש בו: ״אחרי כל הזעזועים שחווינו, כל אחד יכול להבין עם עצמו מה התיאבון שלו לסיכון, ומה היכולת שלו לעמוד בהפסדים פוטנציאליים. הרי אף אחד לא ידע שהמשבר ייגמר כל כך מהר - וככה הרבה אנשים נשברו בדרך, מכרו הכול והבינו שזה לא בשבילם, כל הסיכונים האלה״.
אז איפה אתה היית ממליץ להשקיע את הכסף?
״ההמלצה שלי היא לבנות תיק משולב, וללכת איתו לאורך זמן. אם יש לכם כסף שלא תצטרכו אותו בשלוש עד חמש השנים הקרובות, תבנו תיק משולב - לא רק טכנולוגיה ולא רק מטבעות מקודדים. חלק לא קטן מהתיק יתבסס על מניות, וגם בהן צריך לעשות פיזור - לא רק ישראל, לא רק ארה״ב, לא רק נאדס״ק כי הוא עלה הכי הרבה, לא רק חברות שבבים. בטווח הארוך, סביר שמי שיעשה את זה יראה ברכה בעמלו, לא משנה אם נצא מהקורונה מהר או לאט״.