החל מהיום (ד') עוסקים מורשים ועוסקים פטורים בעלי מחזור הכנסות של עד 120 אלף שקל בשנה יוכלו לקבל פטור מהגשת דוח שנתי ובנוסף להכיר הוצאות של 30% מההכנסות ללא המצאת מסמך כלשהו, בנוסף לא לדווח מקדמות שוטפות אלא לשלם פעם אחת במהלך השנה. כיום, כל עצמאי רשאי להכיר הוצאות שהוצאו בשל ייצור ההכנסה כגון שיווק, פרסום, תכנות, משרדיות, רכב וכו', הוצאות אלו מסתכמות לרוב מעל 30% מסך ההכנסות של העצמאי כך שהמהלך החדש אינו מתאים לכל בעל עסק ויש לבחון את הנושא יותר לעומקו, כמו כן, כפי שיפורט בהמשך הכתבה לא כולם יכולים לנכות מההכנסה את 30% באופן אוטומטי.
איך נרשמים? ומה עלינו לעשות?
בעלי עסקים (עוסק מורשה או עוסק פטור) בעלי הכנסות שהינם עד לתקרת ההכנסות של עוסק פטור (120 אלף שקל בשנת 2024) יכולים להירשם במס הכנסה כ"עסק זעיר" ובכך יהיו רשאים לנכות ההכנסה בשיעור של 30% מבלי להכיר הוצאות נוספות והמצאת מסמכים. בטרם רישום למערכת כעוסק זעיר מומלץ לבחון את היקף ההוצאות שיש לעוסק להכיר בכל אופן וזאת על מנת לנצל את מלוא הזכויות.
במסגרת סעיף 87 ב לפקודת מס הכנסה הגדרת "עוסק זעיר" הינו תושב ישראל המפיק הכנסות מעסק או ממשלח יד, בעל הכנסות של עד התקרה של ההכנסות של עוסק פטור ושנרשם במס הכנסה כעוסק זעיר.
חשוב לציין שהדיווחים עבור עוסק זעיר יחלו רק עבור הדוחות השנתיים לשנת 2024 ויבוצע במערכת ייעודית של רשות המיסים אשר טרם פורסמה.
עוסק זעיר פטור מתשלום מקדמות?
עצמאי רגיל נדרש לשלם מידי חודש/יים מקדמות למס הכנסה ובשנה לאחר מכן להגיש דוח שנתי שבמסגרת הדוח נקבע סכום המס שעליו לשלם, במידה ושילם מקדמות במהלך השנה יותר מסכום הנדרש יקבל החזר מס עם ריבית והצמדה ולהיפך (לפי העניין).
עוסק זעיר עליו לדווח במהלך השנה את צפי ההכנסות שלו מעסק והכנסות נוספות (כגון משכורת, מילואים וכו') ובהתאם לכך המערכת תערוך לו תחשיב מס משוער (בדומה למקדמות של עצמאי), לאחר תום השנה על העוסק הזעיר לדווח את סכומי ההכנסות המדויקות שהיו בשנה שחלפה ולשלם את המס המדויק הנדרש. במסגרת דיווח זה יהיה על העוסק הזעיר לדווח לא רק על הכנסות מעסק אלא על כל הכנסותיו כגון דמי לידה, מילואים, משכורות וכו' (בדומה לדוח שנתי).
מתי ניתן להירשם כעוסק זעיר במס הכנסה?
רשות המיסים תפתח מערכת ייחודית לטובת הרישום כ"עוסק זעיר" ובמסגרת סעיף 87 ג לפקודת מס הכנסה על העצמאי להירשם לא יאוחר ממעוד האחרון להגשת דוח שנתי . בטיוטת תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון) שאושרו בוועדת הכספים של הכנסת בתאריך 4/11/2024 עד תום שנת המס שבה הופקה הכנסה בעל עסק הזהיר הגיש בקשה לפטור מהגשת הדין וחשבון באופן מקוון.
אם יש לי הכנסות גם משכר וגם כעצמאי אז אני יכול להיחשב כ"עוסק זעיר"?
כן, ההכנסות של המשכורת אינן רלוונטיות לטובת חישוב ההכנסות מעסק (לגבי תקרת ההכנסות כאמור) אבל בחישוב המס לתשלום יהיה הסכום המצרפי של הרווחים בעסק ושל הברוטו ממשכורות לרבות דמי לידה, אבטלה, מענקים וכו'.
אם חשבתי שלא אעבור את התקרה של ההכנסות כעוסק זעיר ולבסוף עברתי, מה עלי לעשות?
במידה והינך עוסק פטור, עליך לפנות באופן דחוף למע"מ כדי להסדיר את המע"מ שלך וכן לשלם את המע"מ על החריגה שמעל לתקרת ההכנסות של עוסק פטור. בנוסף עליך לשנות את ההגדרה של העסק שלך במס הכנסה במקום "עוסק זעיר" לעצמאי רגיל ובשל כך לבחון אם הינך נדרש לשלם מקדמות מס הכנסה, לדווח דוח שנתי על ההכנסות שלך וכו'.
במידה והינך עוסק מורשה, הרי שיש לעדכן את מס הכנסה בלבד לצורך החזרת סיווג התיק לעצמאי וכמובן לבחון את הצורך בתשלום מקדמות מס הכנסה ולדווח דוח שנתי לרשויות המס.
האם הרפורמה מייתרת את שרותי רואה החשבון?
על אף שרשות המיסים מנסה לעשות את התהליך יותר קל ונח לעוסקים, בכל זאת יש שלושה דיווחים שהעוסקים ידרשו לבצע לרשות המיסים:
דיווח ראשון הינו במהלך השנה, דיווח זה מחליף את דיווח המקדמות.
דיווח שני העוסק מצהיר על כל ההכנסות של העוסק (דבר אשר מחליף את הדוח השנתי) דיווחים אלו ככל הנראה לא יהיו פשוטים וידרשו מיומנות.
דיווח שלישי העוסק נדרש לדווח למע"מ על מחזור העסקאות שלו מידי ינואר עבור שנה קודמת.
בנוסף, מעבר לדיווחים ותשלומים לרשות המיסים יש אלמנטים נוספים בניהול העסק וזה מול ביטוח לאומי.
ישנה חשיבות עליונה בדיווח לביטוח לאומי כבר בעת פתיחת העסק לצורך הסדרת מעמד בביטוח לאומי כך שהעצמאי יהיה מבוטח בביטוח לאומי בקצבאות השונות לרבות פגיעה בעבודה, דמי לידה, מילואים וכו'. בנוסף, הדיווחים לרשות המיסים ישפיעו גם על הקצבאות והתשלומים לביטוח לאומי דבר אשר מצריך ידע רב בתכנון הנושא כדי לנצל את הזכויות במסגרת החוק.
מי לא יכול לנכות מהכנסותיו 30%?
כאמור עוסק זעיר זכאי לניכוי של 30% מהכנסותיו, קרי, יוכרו לו אוטומטית הוצאות של 30% ללא המצאת מסמך כלשהו, יחד עם זאת במסגרת סעיף 87 ה (א) לפקודת מס הכנסה בעל עסק זעיר לא יהיה רשאי לנכות את הניכוי במידה והוא מעסיק עובדים, ניהל ספרים שלא כחוק, ההכנסה בעסקה התקבלה על ידי מעסיקו (בשכר במקביל), יותר מ 25 % מההכנסות התקבלו מקרוב של העוסק הזעיר וכן ישנן עוד מספר קריטריונים בפקודה.
מאיזה סכום הכנסה אני לא נדרש לשלם מס?
אם הכנסותיך היחידות הן מעסק ומוכר לך ניכוי בשיעור של 30% אז בהכנסה של 85 אלף שקל בשנה גבר ללא ילדים יהיה פטור מתשלום מיסים וזאת מאחר והכנסותיו נטו יהיו 85*0.7 = 60 אלף שקל סכום אשר מתקזז עם נקודות זיכוי של גבר ללא נקודות זיכוי נוספות. ישנן סיבות רבות לקבלת נקודות זיכוי נוספות כגון: אישה, תואר, חייל משוחרר, ילד נכה וכו' . במידה והינך זכאי לנקודות זיכוי נוספות ו/או זיכוים אחרים אז גם בהכנסה העולה על הסכום האמור לא יהיה חיוב במס בהתאמה.
אני רוצה להתנהל לבד לגמרי, מה עלי לעשות?
ראשית חשוב להסביר את המצב הנוכחי, כיום בעל עסק צריך להתנהל מול 3 רשויות המס: מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי.
ביטוח לאומי - בעת פתיחת התיק ישנה חשיבות עליונה להסדיר את המעמד לעצמאי ולשלם מידי חודש את דמי הביטוח לאומי וזאת בכדי להיות מבוטח בביטוח לאומי במקרה של תאונת עבודה, דמי לידה וכו'. ניתן לעשות זאת באזור האישי באמצעות טופס רב שנתי 6101 (אין שינוי בעקבות הרפורמה)
מע"מ - במידה והעוסק הינו עוסק פטור עליו להגיש מידי שנה בינואר הצהרת עוסק פטור, ההצהרה הינה רק על סכום ההכנסה שהיתה לעוסק (בעסק בלבד) בשנה הקודמת וזאת במטרה לוודא שלא חרג העוסק מעל לתקרת עוסק פטור. הדיווח הינו ללא תשלום (אינפורמטיבי בלבד ואין שינוי בעקבות הרפורמה). במידה והעוסק הינו עוסק מורשה, עליו לדווח מידי חודשיים באזור האישי באתר של מע"מ, הדיווח יכלול את סך ההכנסות ללא מע"מ, סכום המע"מ יחושב אוטומטי (17%) וסך המע"מ על ההוצאות, תשלום המע"מ יחושב אוטומטי (סכום המע"מ על ההכנסות פחות סכום המע"מ על ההוצאות).
מס הכנסה - עד היום כל עצמאי נדרש להגיש דוח שנתי באמצעות טופס 135 או 1301 אשר יכלול את כל ההכנסות מכל מקור שהוא מהארץ ומחו"ל. את הדוח השנתי יש לדווח באינטרנט למס הכנסה ולאחר מכן לחתום על קובץ שמופק לאחר השידור ולהגישו בצרוף דוח רווח והפסד, טופס 106 ממשכורות, אישור על הכנסות מביטוח לאומי (דמי לידה, מילואים, אבטלה וכו') והכנסות נוספות שהיו בהתאם. החל מהרפורמה, עצמאי בעל הכנסה של עד 120 אלף שקל יכול להירשם במערכת של מס הכנסה כ"עוסק זעיר" דבר שיקנה לו אפשרות לא להגיש את הדוח שנתי כאמור אלא ידווח באופן דיגיטאלי את סך ההכנסות שלו ומזה ינכו מס הכנסה באופן אוטומטי 30% (ובכך להימנע מהמצאת דוח רווח והפסד) וכמובן יתר ההכנסות בדומה לדוח שנתי, ההגשה הנ"ל תפתח רק בשנה הבאה עבור דוחות שנתיים לשנת 2024 ואמורה להיות קלה יותר ובכך לאפשר לעוסקים לדווח בעצמם וללא סיוע ברואה חשבון/יועץ מס.
בנוסף, כיום עצמאי שנדרש לשלם מס עבור הכנסותיו (הכנסה שמעל לסכום המזכה בנקודות הזיכוי) נדרש לדווח מידי חודשיים מקדמות למס הכנסה שהם אחוז מסוים מההכנסה (האחוז נקבע בהתאם לצפי המס שיהיה וביחס לסך ההכנסות). לאחר הרפורמה יידרש העוסק לדווח פעם אחת בלבד במהלך השנה (במקום מידי חודשיים) את סך ההכנסות הצפויות השנה ובכך המערכת של מס הכנסה תחשב לו את המס לתשלום. הן המקדמות והן התשלום האמור הינם תשלום על חשבון המס בלבד ואינם מהווים תשלום סופי, קביעת המס הסופית נערכת במסגרת הגשת הדיווח לאחר תום השנה (דוח שנתי או הדיווח החדש שיפתח שנה הבאה לפי העניין).
הבשורות הטובות
הרפורמה הזו מבשרת שתי בשורות:
- דיווחים יותר פשוטים לעסקים הקטנים אך בכל זאת דורשים בירוקרטיה לא קטנה של דיווחים הן במהלך השנה והן דיווח לאחר תום השנה.
- הכרת הוצאה של 30% באופן אוטומטי כאשר חלק ניכר מהעסקים בישראל מכירים הוצאות יותר משיעור זה.
הכותב הוא רואה חשבון מקבוצת אליוט גלובל