חתונה היא אירוע עמוס מנהגים. שבירת הכוס, הענקת הכתובה וכמובן גם הצ'קים המפורסמים שאין חתונה אמיתית בלעדיהם. אולם יש צ'ק אחד שלא תמיד נתפס כברור מאליו – הצ'ק של המעסיק. גם אם לא התחשק לכם שהבוס הגדול יפזז ברחבת הריקודים בחתונה שלכם, לרוב הוא ייתן לזוג המאושר צ'ק על סך כמה מאות שקלים. כמה מאות בדיוק? את זה באנו לברר.
עוד ב-mako כסף:
- איך אפשר לחסוך על ציוד קמפינג איכותי?
- "חיכיתי יומיים, ואז המניות התרסקו"
- עלייה של 100% בהוצאות בחודש הרמדאן
המנהג הזה מצד המעסיקים, של מתן צ'ק לרגל חתונה אמנם אינו מעוגן בהסכם קיבוצי או בחקיקה כלשהי, אך לעתים הוא נחתם במעמד החוזה האישי, ולעתים הוא פשוט ניתן כמחווה של רצון טוב מצד המעסיק. סביר להניח שעובדים לא יחליטו היכן לעבוד בהסתמך על מענק הצ'ק לחתונה, אך מדובר בהחלט בדבר שמשפר את הקשר בין המעסיק למועסק.
לצורך הבדיקה, בחנה חברת עוקץ מערכות 2,600 תלושי שכר שהונפקו בחמש שנים האחרונות לעובדים שהתחתנו ב-13 ענפים : תעשייה - מזון, דפוס, מתכת, הייטק, פיננסיים וביטוח, מוסכים, סיעוד, שמירה ואבטחה, ראיית חשבון, עורכי דין, פרסום ואופנה. בכל ענף נבדקו 200 תלושי שכר.
באופן לא מפתיע, תחום ההייטק מוביל עם צ'ק בסכום ממוצע של 800 שקל, ממש כמעט ברמת החבר הטוב מהיסודי. לדברי נועם בוסידן, מנכ"ל משותף של מועדון הצרכנות "הייטקזון" – שום חברת הייטק אינה רוצה להיתפס ככזו שמקפחת את העובד עם מתן המחאה לחתונה על סכום שנמוך משמעותית מהנהוג בענף. אומנם מתן המחאה לעובד לרגל חתונתו אינה מהווה חלק מתנאי העבודה המשופרים ומהאופן בו החברה מושכת אליה עובדים מוכשרים או משמרת אותם וזו גם לא הסיבה שעל בסיסה יחליט העובד לעבוד בחברה מסוימת על פניה אחרת, אולם זה נוטע בו תחושה של פרגון מצד המערכת ושותפות של החברה בשמחתו, ולכך יש משקל.
קצת מתחת לתחום ההייטק נמצאים ברשימה תחומים שבהחלט מזוהים עם כסף ומשכורות גבוהות כמו השקעות, ביטוח, עריכת דין וראיית חשבון. באופן לא מפתיע גם כן, תחומי השמירה והסיעוד, שידועים בתנאי ההעסקה הנמוכים יחסית, נמצאים בתחתית הרשימה עם צ'קים על סך 260 ו-270 שקל בהתאמה - כמעט פי ארבעה פחות מהנהוג בהייטק.
מי משלם את המס?
כמו תמיד בכל הקשור ליחסי עובד-מעביד, ישנם עוד כמה פרטים ביורוקרטיים חשובים שצריך לדעת. למשל, שכל צ'ק שניתן על ידי המעסיק שגובהו מעל 210 שקל, נחשב כטובת הנאה המחויבת בתשלום מס. "ככל שמדובר על המחאה שגובהה נמוך מ 210 שקל רשויות המס אינן רואות בכך טובת הנאה שניתנת לעובד", מסביר רואה החשבון אלון תורג'מן, שותף בפירמת ראיית החשבון סמורי – תורג'מן. "אם מדובר על המחאה שגובהה מעל הסכום הזה – על המעסיק מוטלת החובה לזקוף את השווי בגין ההפרש. כך למשל, אם מדובר על המחאה בגובה של 500 שקל - המעסיק יידרש להוסיף מבחינה רישומית לשכר העובד 290 שקל, מהם ינוכה המס בהתאם לנתוניו האישיים של העובד".
דרך נוספת לבחון את טוב ליבו של המעסיק היא לבחון האם גלגל את נטל המס על המועסק, או שמא לקח זאת על עצמו: "מכיוון שאין בחוק הוראה המחייבת את המעביד בגילום שווי ההמחאה תוך חיוב העובד לשלם מס בגינה, כל מעסיק רשאי להחליט האם הוא מעוניין לגלגל את המס על העובד". מסביר תורג'מן. "עם זאת, במרבית מקומות העבודה מקובל לגלם את שוויה ההמחאה לחתונה. בסופו של דבר, אחד מהצדדים חייב לשלם מס בגין הסכום שניתן לעובד לרגל חתונתו: או המעסיק או העובד".
כפי שצוין קודם, המעסיק אינו מחויב בחוק לתת מתנה לחתונה, אך יש לשים לב לקריטריונים הניתנים לשם כך. "לרשות המעסיק עומדת הזכות לקבוע את הקריטריונים על פיהם תינתן המחאה לחתונה, ובלבד שלא מדובר בקריטריונים מפלים, דוגמת מתן המחאה רק לנשים". כפי שמסביר חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה: "קריטריון למתן המחאה שמתבסס על וותק בעבודה או על היקף משרה יכול להוות קריטריון לגיטימי".
לדאבוננו, עם המעסיק החליט שלא לחלק השנה צ'קים לרגל חתונה, אין יותר מדי מה לעשות חוץ מלהחמיץ פנים ולקוות שעד הבריתה הוא יימלך בדעתו. מתן המחאת מתנה לעובדים קבועים אינו נושא שמעוגן בהסכם קיבוצי או בהסכם "כשם שהמענק הופעל חד צדדית כך יכול המעביד לחזור בו בהיבט היבש של משפט העבודה, ואם זה זכה לביטוי בכתובים הפסקתו אמורה להיעשות גם היא בכתובים", אומר לפידור.
>> ישראלים מוציאים פי 6 מאירופאים על חתונות
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il