ה-1 בינואר 2018 כבר כאן. השנה שחלפה הייתה חיובית בסך הכול – שכר המינימום עלה, השכר הממוצע עלה בכשלושה אחוזים, שיעור האבטלה ירד, מחירי הדירות כבר לא עולים בצורה מטורפת. מה יהיה לנו ב-2018? קיבצנו כמה תחזיות כלכליות של גופים כלכליים ממשלתיים, ציבוריים ופרטיים.
דיור: התקררות קלה עם סיכוי לאסון
בסוף 2017 אנחנו רואים ירידה במכירת דירות חדשות וגם התמתנות בקצב עליית המחירים. הבעיה היא שסממנים אלה אופייניים בעיקר לפריפריה, שם תכנית "מחיר למשתכן" נותנת אותותיה, או לדירות יוקרה בתל אביב, למשל. יתר השוק, ובעיקר באזור גוש דן, מתנהל אחרת, ולכן גם התחזיות ל-2018 צופות בחלקן המשך עליית מחירים, אם כי בצורה ממותנת לעומת השנים האחרונות. יש שחוזות גם התייצבות מחירים ותחילת ירידה. הדעות לא אחידות ומאוד זהירות לעומת התחזיות שנתנו גופים ממשלתיים וגופים כלכליים פרטיים לפני שנה לגבי 2017.
התאחדות בוני הארץ צופה ש-2018 ימשיכו מחירי הדירות לעלות בכ-3.5%. מנגד, בית ההשקעות "מיטב דש" חוזה ששוק הנדל"ן צפוי להמשיך ולהתקרר מבחינת כמות העסקאות ועצירה של עליות המחירים.
S&P" מעלות" מעריכים כי בטווח הזמן הקצר (עד שנה) צפוי המשך קיפאון בשוק הדיור להפעיל לחץ על מחירי הדירות, עם אפשרות לירידות מחירים מתונות, בעיקר באזורי הפריפריה ובאזורים עם היצע גדול של דירות במסגרת "מחיר למשתכן". מאידך, סבורים שם, כי בטווח הבינוני (מעל שנה) צפויה "חזרה לקצב גבוה יותר של עליות מחירים באזורי הביקוש, בעיקר אם תימשך מגמת ההאטה בקצב התחלות הבנייה. להערכתם, גם אי-יציבות פוליטית (למשל בחירות מוקדמות) עשויה להוביל לחזרה של ביקושים לדירות בשוק החופשי, ולעליות מחירים בשל אי-ודאות לגבי המשך יישומה של תוכנית "מחיר למשתכן".
סקר של לשכת שמאי המקרקעין מגלה למשל, ש-52% מהשמאים סבורים שמחירי הנדל"ן ייעצרו או יירדו ב-2018. עם זאת, 48% סבורים שהם יעלו.
ממשיכים לצמוח אבל לא במהירות
הצמיחה במשק תימשך גם ב-2018, אך היא נשענת בעיקר על הצריכה הפרטית, ופחות על ייצור ויצוא, שהם בסיס אמיתי ויציב יותר לצמיחה. בשנת 2017 הצמיחה תסתכם ב-3%. ומה יהיה ב-2018?
תחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנה הבאה עומדת על 3.3%. התחזית של משרד האוצר כמעט זהה והיא עומדת על .3.2%. בהראל ביטוח ופיננסים, מעריך אגף המחקר והכלכלה של הקבוצה, כי קצב הצמיחה יתגבר ב-2018 והיא תעמוד בשנה זו על 3.5%. קרן המטבע העולמית שכוללת גם אותנו בתחזיות שלנו צופה צמיחה של 3.4% בשנה הבאה.
אינפלציה חיובית אך נמוכה
לאחר שלוש שנים של אינפלציה שלילית, ב-2017 אנחנו עומדים לקבל אינפלציה חיובית נמוכה (מדד דצמבר עוד לא פורסם). גם ב-2018 נקבל אינפלציה חיובית ונמוכה, אך גבוהה מזו שב-2017, זאת על פי התחזיות.
בפסגות חוזים שהאינפלציה בשנה הקרובה תישאר מתחת ל-1% - מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים. בבנק ישראל חוזים שהאינפלציה בסוף 2018 תסתכם באחוז אחד.
משרד האוצר מעט פסימי יותר, ומעריך את האינפלציה בשנה הקרובה ב-0.7 אחוזים, בדומה למחלקה הכלכלית בבנק הפעלים.
הריבית במשק תעלה בסוף 2018. אולי
הריבית המאד נמוכה של 0.1% (ריבית בנק ישראל) איתנו כבר שנתיים וחצי – זה טוב ללוקחי הלוואות, אבל טוב הרבה פחות לחוסכים ולמחזיקי הפיקדונות.
לפני שנה העריך בנק ישראל שהריבית תעלה בסוף 2017, מה שלא קרה. בתחזית שלו מהשנה הוא צופה שהריבית תישאר ברמתה הנוכחית (0.1%) לפחות עד הרבעון הרביעי של 2018, אז היא תעלה ל-0.25%.
כלכלני בנק דיסקונט סבורים שהריבית במשק תעלה רק ב-2019 ולא קודם.
נקנה יותר ובכך נתרום לצמיחה
הצריכה הפרטית, שמשקפת את כוח הקניה שלנו, מהווה חלק מרכזי בצמיחת המשק. אז ב-2018 ההערכה היא שנמשיך לקנות ואפילו בקצב גבוה מזה שב-2017.
משרד האוצר מעריך כי הצריכה הפרטית ב-2018 תגדל ב- 3.6% לעומת 3% השנה בנק דיסקונט סבור שהצריכה הפרטית תזנק אף ליותר מ-4% בזכות סביבת הריבית הנמוכה והירידה באבטלה.
ומה יהיה עם השקל? חזק, אבל פחות
השקל הוא בין המטבעות החזקים בעולם בשנים האחרונות. במשרד האוצר מרוצים, כי זה מצביע על משק חזק. היצואנים פחות מרוצים, כי הם מוכרים בדולרים או ביורו, ומקבלים פחות שקלים מבעבר, בשעה שאת המשכורות ושאר התשומות הם משלמים בשקלים. בנק ישראל מנסה לתמרן ולמנוע ייסוף גדול של השקל באמצעות קניית דולרים. בשנה האחרונה השקל יוסף בכ-6.5% לעומת הדולר.
מה יהיה ב-2018? על שער המטבע יש הכי פחות תחזיות, כי הוא מושפע מהמון תהליכים מקומיים ועולמיים. בקרן המטבע העולמית סבורים שהתחזקות השקל בשנים האחרונות הייתה חריגה ולא מוסברת בפרמטרים הכלכליים, ולכן עולה הסיכוי לפניה במגמה ב-2018.
בדיסקונט ובבהראל ביטוח ופיננסים סבורים ששער השקל לעומת הדולר יישאר דומה להיום (3.48 שקל לדולר).