י' (70) מצפון הארץ חי חיים שלווים למדי, עד שתוצאת בדיקת ביופסיה שעשה ב-2013 הביאה עימה את הבשורה המרה שהוא חלה בסרטן הערמונית, וברגע אחד חייו קיבלו תפנית חדה. י' מצא את עצמו בחזית, מתמודד מול הסרטן הארור. כאשר שמע בעקבות פרסומת ברדיו כי ייתכן שהוא זכאי לקבלת פטור ממס בעקבות המחלה, הוא פנה לחברה מוכרת בתחום מימוש הזכויות הרפואיות, בתקווה שמהם יזכה למעט מזור. "ידעתי שמצבי הרפואי יוכר בביטוח הלאומי כנכות, אבל הייתי צריך שמישהו יעזור לי עם הבירוקרטיה" מספר י', שגם כיום מתמודד עדיין עם השלכותיה של המחלה ועדיין נמצא תחת מעקב רפואי.

סרטן הערמונית הינו סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל. לכשליש מהגברים מעל גיל 50 ולרוב המוחלט של אוכלוסיית הגברים מעל גיל 80 ישנם תאים סרטניים בערמונית (בלוטה במערכת הרבייה הגברית). המחלה מתפרצת כאשר תאים אלו עוברים תהליך של מוטציה והתרבותם מאיצה עד כדי כך שהיא יוצאת מכלל שליטה. חשוב לציין כי סרטן הערמונית נחשב לכזה שמתפתח יחסית לאט, ולכן קורה שפעמים רבות הוא אינו גורם לתסמינים, בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, דבר המביא לעיכוב ניכר בגילוי המחלה. במקרים קשים במיוחד יכול סרטן הערמונית לגדול בקצב מואץ ולהתפשט לאיברי גוף אחרים, ובעיקר לעצמות.

חולי סרטן זכאים לפטור ממס הכנסה במרבית המקרים

בממוצע מתגלים מידי שנה בישראל כ-2,000 חולים חדשים בסרטן הערמונית, והוא מקביל בשכיחותו לסרטן השד, סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים. שיעור ההיארעות לחלות בסרטן הערמונית עולה עם הגיל, והוא נפוץ בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50. המחלה כמעט ואיננה קיימת מתחת לגיל 40, ועיקר התחלואה הוא בקרב בני 65 ומעלה..

ע"פ סעיף 9 (5) לפקודת מס הכנסה זכאים חולי סרטן לפטור ממס הכנסה, במידה ואחוזי הנכות הרפואית שנקבעו בביטוח הלאומי לענייני מס הכנסה הם מעל ל-90 אחוז. במרביתם המכריע של המקרים חולי סרטן מוכרים כסובלים מ-100 אחוז נכות. י' ידע זאת היטב, ועדיין הרגיש כי טוב יעשה אם יסתייע בחברה מוכרת למימוש זכויות רפואיות, הוא הגיע למשרדי החברה לפגישה שקבע מראש, והמתין שעה בתור, רק כדי להתבשר שבמקרה שלו הם ממליצים לו להגיש את הטפסים בעצמו.

"אנחנו לא רוצים לגזול את כספך", נאמר לו בחברה, דבר אשר י' אמנם העריך מאד באותו הרגע, אך בדיעבד יתברר לו כי דווקא העובדה שנשלח לדרכו תעלה לו בהמשך הרבה מאד כסף. י' אכן החליט להגיש את התביעה למס הכנסה בעצמו, בדיוק כפי שהמליצו לו לעשות. הוא מילא את כל הטפסים הנדרשים, הכין את הניירת, וכעבור מספר שבועות זומן להופיע בפני ועדה רפואית של הביטוח הלאומי לענייני מס הכנסה, שם לכאורה עתידים היו להיקבע לו אחוזי נכות בעקבות מחלת הסרטן שהתפשטה בגופו.

שיעור ההאירעות בישראל גבוה יותר

י' ציפה במתח להחלטת הוועדה, וכאשר זו התקבלה הוא נדהם לגלות שלמרות המחלה ומצבו הרפואי, הוועדה בחרה להכיר בו כזכאי ל-80 אחוז נכות בלבד. את התקופה הבאה בחייו י' יעביר בהתמודדות עם המחלה, כלל לא מודע לעובדה שהתנהלות נכונה יותר אל מול הרשויות הייתה גם מניבה תוצאה שונה בתכלית עבורו. "לפני כשלוש שנים נפגשתי באופן אקראי עם חבר שחלה גם הוא בסרטן הערמונית, אותו מקרה ממש כמו שלי, הוא סיפר לי שפנה לחברת מימוש זכויות אחרת בשם "זכותי", הגיש תביעה בעזרתם וקיבל 100 אחוז נכות", משחזר י' את השתלשלות האירועים.

בעשר השנים האחרונות נתונים מראים כי ישנה עלייה מתמדת בשיעור האבחונים החדשים בסרטן הערמונית, ושיעור ההיארעות בישראל הוא גם גבוה ביחס למדינות ה-OECD, כאשר ב-2012 ישראל דורגה במקום ה-5 מעל הממוצע מבין 34 מדינות. דמויות ציבוריות רבות בעולם ובישראל חשפו בעבר שחלו במחלה, ביניהם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי וגם הרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט, שאף עבר ניתוח להסרת הגידול הסרטני.

 

התפנית הגיעה כאשר "זכותי" נכנסה לתמונה

העובדה כי המחלה הפכה לשכיחה יותר בקרב העשור האחרון היא כמובן לא בגדר נחמה עבור מי שחלה בה, אשר מרגע הגילוי חייו משתנים לבלי היכר, התפקוד היומיומי יורד ואיתו גם מפלס החרדה, והפגיעה באיכות החיים הולכת ועולה בהתאם. בנוסף, רבים כלל אינם מודעים לזכויות הנזקפות לטובתם במקרה שחלו בסרטן, דוגמת קצבאות מן הביטוח הלאומי ופטור ממס הכנסה, זכויות אשר כל מטרתן להקל על אנשים בדיוק במצב כזה בשעתם הקשה. גם אלו שמודעים לכך, מוצאים עצמם פעמים רבות חסרי אונים אל מול קירותיה האטומים של הבירוקרטיה, כפי שמדגישים בחברת "זכותי", וכפי שלמד י' על בשרו.

י' החליט ללכת בדרכו של החבר שהתפאר בהישגיו, ופנה בעצמו לחברת "זכותי", שם החלו מלווים אותו בתהליך הכנת המסמכים והכנת התיק. הוא מילא את הטפסים וזומן שוב לוועדת הביטוח הלאומי לענייני מס הכנסה. "להפתעתי הרבה בפעם הזאת קיבלתי 100% נכות וגם פטור ממס". עם זאת, ראוי לציין כי בעקבות פער הזמנים בין החלטת הועדה הראשונה ובין הפעם השנייה שבה  פנה לחברת "זכותי" והצליח, הוא איבד מעל לשנה של הטבת הפטור ממס שיכול היה לקבל לו רק היה פועל אחרת מלכתחילה. "זה נמדד בהרבה מאד כסף", מספר י', שמבחינתו מעדיף להסתכל על חצי הכוס המלאה ושמח על עזרתה של "זכותי" לעזור לו בקרב שנראה כמעט ולגמרי אבוד. "אני ניסיתי לבד ונכשלתי", הוא מעיד, "אפילו לא הגשתי ערר על תוצאות הוועדה הראשונה, אבל הם ב"זכותי" עשו עבודה יפה מאד, אני ממש מפרגן להם, הם נתנו שירות טוב".

סטטוסקופ בריאות 1 (צילום: Micolas| shutterstock)
י': "להפתעתי הרבה בפעם הזאת קיבלתי 100אחוז נכות וגם פטור ממס" | צילום: Micolas| shutterstock

"פניתי לבדי כי חשבתי שאוכל לקבל את הזכויות שלי", מסכם י', אך בדיוק כפי שמוכיח המקרה שלו ושל חולים רבים אחרים הבוחרים להתמודד לבד מול הבירוקרטיה הישראלית, לעתים רבות הבחירה להיעזר בחברה הנכונה למימוש זכויות רפואיות היא הרת גורל ומשנה מציאות.