את כל ההיסטריה סביב הביטקוין והטכנולוגיה מאחוריו אפשר להבין דרך שתי חברות. חברה אמריקאית בשם "לונגפין" זינקה תוך 3 ימים ב-3,000 אחוזים לשווי של 8 מיליארד דולר, לאחר שדיווחה על רכישת Ziddu.com, ספקית מיקרו-הלוואות גלובלית מבוססת בלוקצ'יין. לא ייאמן, במיוחד לאור העובדה הפשוטה שרק שבוע לפני כן, הונפקה לונגפין שעוסקת בתחום הפינטק לפי שווי של כרבע מיליארד דולר.
אבל הזינוק הזה מתגמד לעומת החברה הישראלית "משאבי טבע" (ששינתה את שמה לבלוקצ'יין כרייה), שזינקה בזמן שיא ב-10,000 אחוזים. תקראו את זה במילים, וזה יעזור.לכם. עשרת אלפים שקלים שהושקעו בה הפכו למיליון שקלים. 20 אלף שקל? קנו לעצמכם דירה נחמדה בפתח תקווה בלי משכנתא. וזה בדיוק מה שגרם לעוד ועוד אנשים להשקיע. זה פשוט עלה כל הזמן, אבל אין לזה הצדקה כלכלית.
איך זה קורה? משאבי טבע לא מייצרת בעצמה דבר, ולא תמצאו את המפעל שלה בשום מקום. מדובר בשלד בורסאי (חברה רדומה בבורסה) ששייך למשקיע רועי סבג. בעבר ניסה סבג לכרות זהב דרך השלד הזה, אבל הפעילות הזו התבררה ככישלון. ואז השלד עמד שומם, בלי עניין, מעל שנה, עד שסבג החליט ליצוק לתוך השלד פעילות של כריית מטבעות וירטואליים. אולי זה יצליח, אולי יש לזה הצדקה כלכלית, אבל קשה להאמין שזה מצדיק את השווי הנוכחי, סביר מאוד שהשווי הכלכלי נמוך משמעותית מהשווי בשוק, אחרי הכל אין מצב שמשהו שהיה שווה 10 מיליון שקל יהיה שווה אחרי חודש 5 מיליארד שקל, (בינתיים זה התממש לכיוון ה-3.2 מיליארד שקל).
סבג עצמו, אגב, לא אוהב את התיאור הזה. " אני לא איזה ברוקר מרמת גן שעושה עסקאות שלדים. אני יזם שבמשך 7 שנים הוא בעל השליטה במשאבי טבע. המודל שלה (בכריית זהב ומחצבים) לא עבד מכל מיני סיבות, אז שינינו את האסטרטגיה", הוא הבהיר בריאיון לגלובס.
מה באמת עשה סבג במשאבי טבע? ראשית הוא הרוויח הרבה כסף כשהוא יצק פעילות חדשה לתוך החברה, והקפיץ את ערך המניות שלו בה. והפעילות החדשה הזו היא בעצם מיזוג, שעדיין לא התבצע סופית, עם חברה קנדית שעל פי הדיווחים מחזיקה בחוות שרתים גדולה בקנדה, שייצרה בחודש אחד הכנסות של 3.8 מיליון דולר.
הפעילות הזו צמודה למחיר הביטקוין - כשהוא יורד ההכנסות ירדו כשהוא עולה ההכנסות יעלו, אבל יש הרבה סימני שאלה סביב הפעילות – מה היקף הכרייה? האם יש הגבלה? אם תהיה תחרות האם כמו בשוק "נורמלי"? בקיצור, אף אחד לא באמת יודע, מה הסיכויים והסיכונים של הפעילות הזו. אבל אנשים מעדיפים לחלום – לראות את הסיכויים בלבד.
משאבי טבע היתה שווה 10 מיליון שקל ושוויה זינק בשיא לאזור ה-5 מיליארד שקל – תשימו לב היא היתה גדולה מהראל השקעות מבזן, ממגדל ביטוח, היא כמעט בשווי של קבוצת דלק על כל מאגרי הגז שלה – האן זה אפשרי? לא. אבל בינתיים יש אנשים שמרוויחים. שמה שעולה עלול לרדת, ואין בעולם השקעה שעולה כל יום עשרות אחוזים.
"למה שלא יכתבו על הקרנות שהשקיעו במשאבי טבע, או על רקורד הביצועים שלי עם גולדמאני. במקום זה מנסים לעשות עליי תחקירים, מתקשרים לחברה וטוענים שאין שום מענה בישראל. יש לי משרדים בכל העולם הרי. הדבר היחיד שטוענים נגדי, שאני גדול מאל על", התלונן סבג בריאיון.
אולי הוא צודק. אבל האופוריה סביב המניות האלו שולטת, אפילו שבימים האחרונים המניות האלו שינו כיוון. אחרי עלייה של אלפי אחוזים, הגיעה הנפילה והתנודתיות. ועדיין, המניות האלו מזגזגות – אחרי מימוש, הן חוזרות לזנק ומפתות על הדרך ציבור גדול. למעשה, המחזורים הגדולים במניות האלו מעידים שהציבור ממשיך לקנות (והרבה). המשקיעים עלולים לגלות שהדרך למטה תהיה כואבת מאוד.