מרבית מרוכבי האופניים החשמליים הם ילדים ונערים ותאונות רבות מתרחשות בדרך לבית הספר. מה התקנה מבחינת ביטוח?
תלמידי בית ספר מבוטחים בפוליסות ביטוח תלמידים ובהתאם לתנאי הפוליסה הם זכאים לפיצוי מחברת הביטוח. הפיצוי ניתן רק במקרה שיש נזק קבוע, אך לעיתים ניתן לקבל פיצויים על נכויות זמניות עד לחצי שנה.
יש לקחת בחשבון כי בפוליסת תלמידים, על מנת לקבל זכאות לפיצויי נכות כתוצאה מתאונה, יש צורך שתיקבע נכות בשיעור של 5% ואילך, אחרת התלמיד שנפגע בתאונה לא יהיה זכאי לפיצוי.
ואם התאונה התרחשה בדרך לעבודה? האם אוכל לתבוע את המוסד לביטוח לאומי?
כמובן. כל תאונה שקרתה בדרך לעבודה או בחזרה מהעבודה, עשויה להיות מוכרת כתאונת עבודה. לאדם שהוכר כנפגע עבודה מגיעים דמי פגיעה מביטוח לאומי בגין תקופת אי כושר עד 91 יום לאחר התאונה. אם לאחר 91 יום הנזק עדיין קיים, ניתן לתבוע את ביטוח לאומי גם בתביעת נכות.
בדרכי לעבודה, הייתי מעורב בתאונת דרכים קשה עם אופניים חשמליים ונגרם לי נזק פוסט טראומטי. האם הביטוח הלאומי עשוי להכיר בפגיעה זו?
אכן. נזק שנגרם לתובע בשל פוסט טראומה הוא נזק שעשוי להוביל לפיצוי בנכויות משמעותיות. אם התאונה קרתה בדרך לעבודה או בחזרה מהעבודה, ניתן להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ולתבוע פיצויים, מבלי להוכיח מי אחראי על הנזק.
במידה והתאונה התרחשה בשל רשלנות של הרשות המקומית, מה עושים?
במקרה זה, רוכב האופניים זכאי לתבוע את העירייה. דוגמא לכך היא היתקלות בבורות, דרכים משובשות, תחזוקה לקויה ועוד. לדוגמא, טיפלנו במקרה של רוכב שנפגע בראשו וסבל משברים בצלעות, בשל שמן שנמרח על מדרכת הכביש והסתבר שהעירייה התעכבה בניקיון האזור. בשל כך, ניתנה לרוכב האפשרות לתבוע את העירייה ולזכות בפיצויים.
האם התקיימו מקרים בהם רוכבי אופניים שנפגעו לא זכו כלל לפיצוי?
אכן. בתי המשפט נוטים לייחס לרוכבי האופניים החשמליים מעין רשלנות. לעיתים, ינסו בתי המשפט לחפש אשם על מנת להפחית את סכום הפיצוי, או לבטל אותו לחלוטין. כך לדוגמא, אם רוכב אופניים יתבע את העירייה בגין נפילה לבור - בית משפט יבקש לדעת מה הייתה מהירות הנסיעה. ככל שמהירות הנסיעה גבוהה יותר, כך הם יטו להפחית פיצוי מהתאונה שנגרמה. במקרים רבים, רוכבי האופניים נוסעים במהירות מופרזת, המסכנת הולכי רגל ורכבים בכביש. בשל כך, מחפש בית המשפט להצביע על רשלנות מצידם.
אם לדוגמא מצא בית המשפט כי רוכב האופניים נסע במהירות מופרזת ובשל כך החליק על השמן שנשפך בכביש, התוצאה תהיה שסכום הפיצוי יופחת ב-60%, כתוצאה מהרשלנות של הרוכב. בנוסף, בית המשפט תמיד יבדוק האם רוכב האופנים נסע עם קסדה. בתביעות נזיקין, נסיעה ללא קסדה עשויה להוביל להפחתה משמעותית בפיצוי ואף להאשמה ברשלנות.
במידה והתרחשה תאונה עם כלי רכב מנועי, האם אפשר לתבוע את הביטוח של כלי הרכב?
בהחלט. תאונה בה מעורב רוכב אופניים חשמליים עשויה להיות מוכרת כתאונת דרכים. במקרה זה, יש לבקש את פרטי ביטוח החובה של נהג הרכב הפוגע, כדי שרוכב האופניים יוכל לתבוע פיצוי כספי מביטוח החובה של הרכב הפוגע.
תאונת דרכים אינה מחייבת הוכחת אשם, בשונה מתביעת נזיקיות, בהן צריך להוכיח רשלנות או מקור אחריות נזיקי, על מנת לדון בפיצויים.
רכשתי פוליסת ביטוח תאונות אישיות. האם אוכל לקבל פיצוי בעקבות תאונה עם האופניים החשמליים שלי?
כן. ניתן לקבל פיצוי במידה והנך מבוטח בפוליסות נכות מתאונה, המעניקות כמה סוגי פיצויים:
כיסוי על שברים - אותו ניתן לתבוע במידה ואותר שבר בבדיקות הדמיה ובמסמכים רפואיים המתלווים לתביעה.
פיצוי על אובדן כושר עבודה - במסגרת כיסוי לאובדן כושר עבודה, ניתן לתבוע בעקבות התאונה ולקבל עוד פיצוי, שלעיתים הינו משמעותי. לא אחת, פוליסות אובדן כושר העבודה מאפשרות להכיר גם באובדן כושר חלקי, אשר גם במקרה זה ניתן לתבוע פיצוי.
פיצוי על נכות מתאונה - פיצוי שחברת הביטוח תשלם לאחר שנה מיום התאונה, ורק לאחר שראתה חברת הביטוח שהתאונה גרמה לנזק שלא מחלים.
האם קיים שוני בהכרת סוג התאונה, במידה והפוגע היה רוכב אופנוע או נהג רכב?
לא. גם רוכב אופנוע מחויב להיות מבוטח בביטוח חובה, לכן גם פגיעה מרוכב אופנוע תאפשר הכרה כפגיעה של תאונה, לצד פיצויים זהים לאלה של תאונת דרכים שנגרמה ע"י רכב.
הכותב הוא מומחה לתביעות ביטוח ותאונות עבודה