בצל המלחמה, מאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים נקלעו לקשיים תזרימיים ומעל חלקם מרחפת חרב חדלות הפירעון. רגע לפני תום שנת המס, נתוני סקר חדש מלמדים כי 60% מהעצמאיים אינם מודעים לשורת הנטו בעסק שלהם, ולמעלה מרבע מהם משלמים מקדמות למס הכנסה, בגובה שאינו תואם את רווחיהם.
על פי מתוצאות הסקר שביצע מכון הסקרים panel4all בקרב 404 עצמאים בגילאי 18 ומעלה, למעלה מ-10 אחוז מהעצמאים, בין אם מדובר בעוסק פטור או מורשה, אינם מסתייעים ביועץ מס או ברואה חשבון. חלקם נעזרים ברואה החשבון רק בדיווח השנתי. אך מסתבר, שגם מי שנעזרים, תמורת תשלום לא קטן, ברואי חשבון ויועצי מס לא מקבלים ולא דורשים ייעוץ שוטף לאורך כל השנה.
הסיבה לכך היא שרבים מהעצמאיים סומכים על רואי החשבון שלהם בעיניים עצומות. לדברי רו"ח יורם שיפר, שותף במשרד רואי חשבון זיו, שיפר ושות'. "לרואה החשבון יש תפקיד מכריע. עליו להבחין בזמן אמת כי אחוז מקדמות מס הכנסה שהעסק משלם אינו מתאים לרווח שהעסק מפיק במהלך התקופה ולכן הוא צריך לשלם מס נמוך או גבוה יותר. כמו כן, עליו לייעץ באופן שוטף ללקוחותיו, באשר לגובה ההפקדות לקרן ההשתלמות ולקרנות הפנסיה, כמו גם לביטוח לאומי".
נתוני הסקר חושפים כי כ-30% מהעצמאיים נאלצים לשלם הפרשי שומה בגובה שמגיע לעיתים לעשרות אלפי שקלים. ואין זו המכה היחידה עימה הם נאלצים להתמודד, כי אם קיים פער בתשלום למס הכנסה, גם ביטוח לאומי מתלבש עליהם ודורש שישלמו לו את שמגיע לו.
עוד מגלה הסקר כי 20% מרואי החשבון לא פונים מיוזמתם ללקוח לצורך תכנון מס וכרבע מהם רק בדיעבד, כאשר "הסוסים כבר ברחו מן האורווה". בימים אלה, כשרואי החשבון עסוקים בסוגיות של פיצויים ומענקים ללקוחותיהם, ופחות פנויים להזכיר להם סוגיות של תכנון מס, העצמאים צפויים להפסדים כבדים עוד יותר.
"החישובים אצל העצמאים הם מאד מורכבים", אומר רו"ח שיפר: "בנוסף, מערכות המס בישראל מתעדכנות אחת לשנה ואחד האתגרים עימם מתמודדים עצמאים הוא תשלומי המס והקושי למצות את הזכויות שלהם. למעשה, עצמאי יכול לעשות תכנון מס נכון רק אם יעדכנו אותו מראש בנושא, שאלמלא כן הוא יידע בדיעבד אחרי הגשת הדוח ואז זה עלול להיות מאוחר מידי".
מדוע עשרות אלפי עצמאיים מוצאים את עצמם מופתעים לרעה בסוף השנה?
"רווחים שנתיים מחושבים בסוף כל שנת עסקים (1 בינואר עד 31 בדצמבר) ומדווחים למס הכנסה במהלך השנה העוקבת לה. משמעות הדבר היא כי רק לאחר הכנה והגשה של הדו"ח השנתי ניתן לחשב את הסכום המדויק אותו חייב העסק לרשויות המס. היות שרשויות המס אינן מעוניינות לחכות לסוף השנה על מנת לקבל את התשלומים המגיעים להן עבור כל עסק, מבוצעת הערכה לגבי רווחיו העתידיים, והוא נדרש לשלם מקדמות, ששיעורן נקבע על פי הרווח השנתי עליו דווח בדוח השנתי בשנה הקודמת. מס הכנסה אינו מודע בזמן אמת לשינויים שחלים בהוצאות או ברווחים החודשיים, של כל נישום, אלא רק עם הגשת הדו"ח השנתי".
לדבריו, את האשמה בכך ניתן לייחס למורכבות מערכת המס בישראל, אך גם להתנהלותם של רואי החשבון. "תפקידו של רואה החשבון הוא להבחין בזמן אמת, כי אחוז מקדמות מס הכנסה שהעסק משלם אינו מתאים לרווח שהעסק מפיק במהלך התקופה ולכן הוא צריך לשלם מס נמוך או גבוה יותר. ואולם קיימת בעיה בשוק ראיית החשבון בישראל. היעדר חקיקה או תקנון שמגדיר מפורשות את טיב ואופן השירות שמעניקים רואי חשבון לעוסקים מורשים, לכל משרד יש מדיניות שונה כלפי הנושא. ישנם כאלו, שנוהגים לפנות מיוזמתם ללקוח ולעדכן אותו בדבר פערי השומה הצפויים והצורך להגדיל את המקדמות, לעיתים מידי רבעון, וישנם כאלו, שכלל לא עושים זאת".
חשיבות הדיוק בהפרשות לפנסיה והשתלמות
עוד לדבריו, רוב העצמאים אינם יודעים שהם יכלו לשלם פחות מס אילו היו מפרישים סכומים מדויקים לקרן פנסיה, עבור אבדן כושר עבודה ולקופות השתלמות וקופות גמל.
מהסקר עולה עוד כי כ -44% מהעצמאיים לא מקבלים פניה יזומה מרואה החשבון שלהם במהלך שנת המס בכל הנוגע לתשלומי מקדמות והפרשות סוציאליות. כרבע מהעצמאים מגלים מה גובה ההפרשות הסוציאליות ומה גובה המקדמות שיש לשלם, רק בדיעבד, כאשר הם יושבים עם רואה החשבון על הדו"ח השנתי.