הסגר השני, שכולנו נמצאים בו כעת – וסופו עדין לא נראה באופק, הזכיר לכולנו כי במציאות לא ברורה בה אזרחים רבים מובטלים או בחל"ת, כולנו חייבים "להדק חגורה" ולחסוך. בשירות התעסוקה רשומים למעלה מ-900,000 דורשי עבודה, כ-600 אלף ישראלים נמצאים בחל"ת, וגם עובדים רבים במשק שעדין מועסקים נאלצים לספוג הפחתה בשכרם.
בתקופה הזו אנחנו אולי חוסכים על פעילויות פנאי כמו בילויים, הופעות ומסעדות, שאינם אפשריים כרגע, אבל הסיטואציה בה כל המשפחה נמצאת בבית מעלה משמעותית את הצריכה הביתית: חשמל, מים, גז – כל החשבונות האלה מזנקים בתקופה הנוכחית.
אז איך ניתן בכל זאת לחסוך כשכולם נמצאים בבית? למה עליכם לשים לב? איך מתנהלים בתוך המגבלות? הנה התשובות של המומחים של המועצה הישראלית לצרכנות
חשבון המים
אולי תופתעו, אבל באמצעות כמה צעדים פשוטים אתם יכולים להקטין את חשבון המים הביתי שלכם, גם בלי להפחית בתדירות המקלחות שלכם או לוותר על שטיפת הכלים.
עדכון מספר הנפשות בחברת המים. לפני מספר שנים שונתה השיטה בה מחושב תשלום המים שלנו. אם הבן הסטודנט חזר לגור בבית ההורים או אם הייתם זוג והפכתם למשפחה עם ילדים, אבל הדבר לא עודכן מסיבה כלשהי בתאגיד המים שלכם – ייתכן ואתם משלמים לפי תעריף שאינו מתאים למספר הנפשות המתגוררות בבית ובסופו של דבר אתם משלמים יותר מהנדרש.
ודאו בחשבוניות שהרישום נכון ואם לא, פנו לתאגיד המים לעדכון מספר הנפשות בדירה.
הפעילו מכשירי חשמל העושים שימוש במים רק כשהם מלאים לגמרי. מכונת כביסה, מדיח כלים – תקפידו למלא ורק אז להפעיל. במרבית הבתים בישראל כל אלה מתמלאים מהר מאוד בימים אלה, כך שלא באמת נדרש זמן המתנה. כדאי גם לוודא שאתם מפעילים אותם ב"תכנית" הנכונה.
בדקו נזילות ודליפות. במכלי ההדחה בשרותים, בברזים הביתיים, או אפילו בחצר, במרפסת או בגינה - לעיתים יש ברז מטפטף שפשוט לא שמנו לב אליו. תיקון הדליפה יחסוך לכם הרבה כסף וגם הרבה מים.
איך בודקים? סגרו את כל הברזים בבית ובדקו את שעון המים של הדירה שלכם. אם מד המים עולה - יש לכם נזילה בבית.
חיסכון באמצעות התקנת אביזרים פשוטים להתקנה. התקינו בשירותים מיכל הדחה דו-כמותי שיאפשר לכם "חצי הדחה"; ככה בהשקעה מינימלית תחסכו עשרות ליטרים של מיים שאתם "מבזבזים" מדי יום. גם במקלחת תוכלו להתקין "וסת ספיקה" ("חסכם") שלא יפגע בהנאה שבמקלחת – אבל יחסוך כמות מיים גדולה.
חשבון חשמל
העדיפו אור טבעי על פני נורות חשמל. בתקופה הנוכחית של השנה, יש אור נעים בחוץ שמלבד העובדה שהוא חוסך בחשמל, הוא תורם לאיזון מצב הרוח, מפחית את שכיחות הדיכאון, מסייע בפעילות ויטמין ה-D בגוף ועוד.
שימוש נכון במזגן. מכוונים את טמפרטורת החדר ל-24-25 מעלות בקיץ ול-19-20 מעלות בחורף. כל מעלה נוספת תעלה את צריכת החשמל ב-5%. בנוסף, הקפידו להשתמש במזגן רק בחדרים בהם אתם נמצאים.
הדלקת דוד המים. מומלץ במידת האפשר להתרחץ בשעות היום, כשיש שמש מספיקה לחימום המים.
נקו את הקומקום. זמן הפעילות ועלות התפעול של קומקום חשמלי מלא באבנית עלול להיות כפול מקומקום נקי. כמו-כן, הזמן שנדרש למים לרתוח מושפע מכמות המים, ולכן כדאי לנקות את הקומקום בחומץ להסרת האבנית ולהרתיח רק את הכמות הנדרשת ולא לפי מקסימום המים שבקומקום.
חשבון הגז
השוו מחירים. בימי שגרה, חשבון הגז של רובנו נמוך יחסית, ולכן לא נוטים לעסוק בו. עם זאת, בימים אלה המטבח עובד שעות נוספות – מה שמייקר מאוד את החשבון, ויש גם כאלה שמחממים מים לרחצה באמצעות גז. בתחום הגז בישראל, בניגוד לחשמל ומים, יש תחרות, ובאופן יחסי – קל ונוח להשוות מחירים ולעבור לספק אחר.
בחרו בלהבה הנכונה. אם יש לכם 4 להבות שונות בגז הביתי שלכם, בחרו את המתאימה ביותר לבישול בו אתם מעוניינים. הסיר קטן או אתם צריכים לבשל על "אש קטנה"? בחרו את הלהבה הנכונה – וחסכו גז.