כמדי שנה, הגיע הזמן הזה שכולנו פוזלים לעבר אפליקציות המלונות והטיסות. ההצדקות ברורות: עבדנו כל כך קשה כל השנה, לא נצא לחופשת קיץ?הילדים לא יוכלו לספר בספטמבר איפה הם בילו את החופש הגדול? מגיע לנו! אז אנחנו מתחילים לחפש, לבדוק ולתכנן. קופצים מבוקינג לאיירבנב, שואלים חברים ובני משפחה, ומשקיעים לא מעט שעות בתכנון החופשה המושלמת. ברור שאנחנו רוצים שבועיים בווילה בטוסקנה או בפרובנס, בטח שאנחנו רוצים טיול משפחות בהולנד. אבל מחשבות על סגנון החופשה הרצויה, הולכות ומתערפלות במחשבות על העלות הצפויה. לרוב, אחרי סקר שוק והשוואת מחירים, רובנו נלך על החופשה שמתאימה לנו ליכולת הכלכלית וגם לסגנון האישי והמשפחתי, ונוותר כנראה על חופשות יקרות מדי.
יש כאלה שאולי ירגישו החמצה – כי הם ממש חולמים להגיע לריזורט מסוים או מדמיינים את המסעדות השוות שיילכו אליהן. אבל חשוב להזכיר: חופשת קיץ נועדה כדי שנהנה כמה שיותר ונצבור חוויות וזיכרונות נעימים, כאלה שילוו אותנו גם חודשים אחרי. מחקרים מראים שתחושת האושר שלנו תלויה במידה רבה ביכולתו לצבור חוויות חיוביות בפעילויות מהנות כמו חופשה, ואף אחד לא אמר שזו צריכה להיות חופשה ספציפית.
אבל גם אם לא בחרנו את היעד החלומי ביותר, אלא דווקא את זה שמתאים לנו יותר לכיס, אנחנו עדיין עלולים למצוא את עצמנו בסחרור. חופשה היא זמן מבלבל, ההרגלים משתנים לפרק זמן קצוב, גבולות מתערערים ואיתם גם אופן קבלת ההחלטות – זהו גם חלק מהקסם. כשאתם שם, חווים את תחושת השחרור לה ייחלתם תקופה כה ארוכה, ביחד עם המשפחה, במטרה לבלות, לא לחשוב יותר מידי וליהנות מכל דקה – הרבה פעמים תרצו גם להניח בצד את העניינים הכספיים ואת הלחץ הכלכלי, לשכוח את הדאגות למשך כמה ימים.
בדיוק בגלל זה, בזמן חופשה קשה לנו שבעתיים להיצמד לתקציב ולחסוך בהוצאות, אנו נמצאים בתחושה שהכל מותר והכל אפשרי, ולכן החופשה מסתיימת פעמים רבות עם חור גדול בהרבה בכיס ממה שתכננו לפני הנסיעה.
אז אולי זה הזמן להניח רגע לכרטיס האשראי וחשוב – איזה זיכרונות עולים בכם כאשר אתם חושבים על חופשתכם האחרונה? האם זה רגע נדיר עם הילדים, צחוק גדול שצחקתם ביחד, נוף יפה שגיליתם לפתע או סתם רגע של שקט במקום קסום? או, האם כאשר אתם חושבים על חופשתכם האחרונה, האם אתם נזכרים בצער במשהו שלא קניתם, על מסעדה יקרה מדי שוויתרתם עליה או פעילות שעולה יותר מדי? סביר להניח שלא. הזיכרונות שנותרים עמכם לאחר החופשה, מבוססים על תחושת הביחד המשפחתית ועל החוויות המשותפות ולא על הוויתורים, וזה מה שצריך להיות לנגד עיניכם.
מסתבכים? הנה כמה דברים שיכולים לסייע להפוך את החופשה השנתית לבלתי נשכחת, אבל מבלי שיהיה לה מחיר גבוה מדי, תרתי משמע.
שישה דברים שכדאי לעשות כשיוצאים לחופש
1. תיאום ציפיות משפחתיות: לפני היציאה לחופשה שבו עם בני המשפחה ותכננו כיצד תראה חופשתכם המשותפת. חופשה לא מחייבת בהכרח יציאה למסע קניות. כשאנו בחופש, קל לנו מאוד לקנות הרבה יותר ממה שאנו צריכים באמת, וגם הרבה יותר ממה שתכננו מראש. תיאום ציפיות של כל בני המשפחה והגדרת סגנון החופשה לפני היציאה מהבית, יסייעו לנו להימנע ממלכודת של קניות חסרות רסן.
2. קביעת תקציב יומי לחופשה: הקצאת סכום כספי לשימוש בכל אחד מימי החופשה תתן מסגרת להוצאות. התקציב ישמש להוצאות היומיות הצפויות כגון אוכל, פעילויות, נסיעות וכן לקניית מזכרות או דברים נוספים שנרצה.
3. שימוש בכסף ייעודי לטובת החופשה: ניתן להקצות מראש כסף מזומן שישמש לכל ימי החופשה, או לחלופין לנסוע עם כרטיס נטען בו טענו מראש את הסכום המיועד לנסיעה. הפרדת הכסף המיועד לחופשה מאמצעי התשלום הרגילים, תסייע בעמידה בתקציב המתוכנן.
4. עוקבים אחר ההוצאות תוך כדי החופשה: בסופו של כל יום, מומלץ להקדיש כמה דקות לסיכום הוצאות היום. במידה שהייתה חריגה מהתקציב היומי לחופשה, ניתן לעדכן את הפעילויות המתוכננות בימים הבאים.
5. ניתוח פיננסי של החופשה שהייתה: החופשה הסתיימה והחיובים ירדו, זה הזמן לשבת יחד ולבדוק כמה באמת היא עלתה. בחינה של סכום ההוצאה בפועל ביחס למתוכנן תסייע לנו להסיק מסקנות לקראת החופשה הבאה.
6. טיפ חשוב למטיילים בחו"ל: שלמו במטבע המקומי כדי למנוע המרה כפולה של המטבע – אם שילמתי בדולר, כשהמטבע המקומי הוא אחר, אשלם על המרה מהמטבע המקומי לדולר ושוב מדולר לשקל.
חודשי הקיץ והחופש מהמסגרות של הילדים יכולים להפוך להזדמנות משפחתית לזמנים מיוחדים של יחד שלא תמיד אנחנו מצליחים לייצר במהלך השנה. יחד עם זאת, חופשה משפחתית לא חייבת להכניס אותנו לגירעון כלכלי רק כדי להצדיק הוצאות מיותרות. חישבו על ההוצאות, תכננו לפני ונסו לתאם ציפיות עוד טרם יצאתם לחופשה, ואל תשכחו שהכי חשוב ליהנות יחד.
שרון לוין היא מנהלת ההסברה של ארגון פעמונים.