צריכת המים הממוצעת של נפש בישראל עומדת על כ- 165 ליטר ביום, כאשר זו משתנה בהתאם לאופי המשפחתי ולמבנה הבית. מרבית השימוש במים נעשית בהדחות האסלה (40%). לאחר מכן נמצאים כיורי האמבט והמקלחות (30%), צרכי ניקיון, כביסה וגינון (20%) ובסוף בישול, שתייה והדחת כלים (10%). כיצד באמת נוכל לחסוך בחשבון המים ולהקטין את הצריכה בלי לפגוע בהרגלים שלנו.
ישנן פעולות שהן חלק מהשגרה היומיומית שלנו ולא באמת מצריכות זרימת מים בלתי פוסקת: צחצוח שיניים, גילוח, שטיפת כלים, חפיפה וכדומה. ברז פתוח מזרים כ-15 ליטר בדקה שיכולים בקלות להיחסך אם נסגור את הברז בזמן הסיבון או הצחצוח.
עוד ב-mako כסף:
- 9 חברות שינהלו את החיים שלכם במקומכם
- מהי בירת הרהיטים של ישראל, ואיפה כולם קונים מחשבים?
- "זה בני ברק – מסתדרים בלי מקלחת"
התקנת חסכמים בנקודות הצריכה בבית תביא לחסכון ממוצע של 28 ליטר שהם כ- 18% מהצריכה היומית. זהו התקן המורכב בפשטות על הברז ולא פוגם בנוחות ובהנאת המשתמש.
צריכת ברז המקלחת הינה כ- 20 ליטר לדקה. לכן בפעם הבאה שאנו מחכים בציפייה שהמים במקלחת יתחממו, אפשר לייעל את תהליך ההמתנה ולאסוף בדלי את המים הקרים שיכולים לשמש להשקיה, שטיפה וכדומה.
אנו נוהגים להזניח ברזים מטפטפים כי לרוב זה לא נראה לנו כבזבוז גדול אך נזילה של שתי טיפות לשנייה מבזבזת כ-14 ליטר ביום שבקלות יכולים להפוך ל-420 ליטר בשנה. בפעם הבאה שתשימו לב לטפטוף, טפלו בו במהירות האפשרית.
מומלץ השימוש בראשי מקלחת עם אפשרות לכיוון זרם המים, הבדל קריטי עד כדי כך שמקלחת עם זרם מכוון מגיעה ל-9 ליטר לדקה לעומת 20 ליטר לדקה ללא הכיוון.
"מיכל הדחה דו כמותי מאפשר להדיח באחת משתי כמויות מים קצובות - שטיפת מוצקים בכמות של 9 ליטר ושטיפת נוזלים בכמות של 3- 4.5 ליטר במקום שטיפה קבועה בכמות של 9 וחצי ליטר", מרחיב ארז לבנסברג, טכנאי ברזים ומיכלי הדחה סמויים. "שימוש במיכל דו כמותי חוסך כ- 18 ליטר לנפש ליום המהווים כ-12% מהצריכה היומית. חשוב להסביר לבני הבית ובמיוחד לילדים על התאמת מיכל ההדחה בהתאם לצורך וכך ליצור שימוש חכם וחסכוני".
חשוב לבדוק לעיתים קרובות את תקינות השירותים, ניתן לעשות זאת בקלות וללא צורך בידע מקדים. הצמידו פיסת נייר לפתח יציאת המים, במידה והנייר נרטב מבלי שביצעתם הדחה, זה אומר שקיימת נזילה, לחלופין ניתן להצמיד אצבע לפתח ולראות אם יש הצטברות מים. התאימו את גודל המדיח לכמות הנפשות בבית והשתדלו להפעילו רק כאשר הוא מלא.
יש לדאוג שכמות הכביסה תותאם לתוכנית השטיפה והפעילו אותה כאשר היא מלאה.
צריכת המים הגדולה ביותר נעשית בחדר הרחצה ובשנים האחרונות ניתן לראות כי הם עוברים שינויים רבים ומעבר לפרקטיות המוכרת, מקבלים הברזים תפניות מרעננות.
ברזים רבים משלבים פיתוחים ייחודיים ומשלבים מערכות וויסות עם טכניקות זרימה אקולוגית התורמת לחיסכון באנרגיה ובמים, ראשי טוש ייחודיים המשלבים מערכות דיגיטליות המאפשרות שליטה על זרם המים עד לרמה של טיפול הידרותרפי.
הכותב הוא מנכל תחום קטגוריית ברזים ופתרונות סניטריים בTEKA- ישראל