אם אתם קוראים את המילים הללו אך המוח מסרב להבין אותן, או לחלופין אתם רואים פיל ורוד במקום מסך, כנראה שיש לכם פטה מורגנה. כלומר, חם לכם מדי. וזה מאוד הגיוני בהתחשב במיקום החדש של מדבר סהרה בלב מדינת ישראל. רובנו מכירים את הדיסוננס הקשה שבין הרצון לקרר עד להקפיא כל נקב בגוף בתקופות כאלה לבין השאיפה לחסוך קצת בחשמל ולהקל על הכיס. אז חוץ מלהיכנס למקרר תעשייתי ולצאת ממנו באוקטובר, יש עוד כמה דרכים למצוא את האיזון הקדוש והקר הזה. ריכזנו עבורכם כמה טיפים בדיוק בשביל זה.
איטמו את החלונות והדלתות
נכון, אנחנו לא לפני מתקפה כימית ככל הנראה, אבל כמעט לא פחות חשוב מהתגוננות מפני גזים רעילים היא ההתגוננות מדליפת הקור. לפעמים אין ברירה וישנם פתחים שמצריכים אנשי מקצוע וחומרי איטום רציניים, אך לפעמים מדובר בחלון שיצא מהמסילה או בבורג שחסר. בדקו את כל הפתחים בבית שלכם, ממש עכשיו בתחילת הקיץ, כדי שלא ייברח לכם הקור בהמשך.
התקינו סכך מעל החלונות
החום שנפלט לתוך הבית מהחלונות השמשיים תורם תרומה מכרעת לטמפרטורת החדר. הוצאה חד פעמית על סכך שיעניק צל לחלון השמשי יכולה לחתוך משמעותית את הטמפרטורה, וכתוצאה מכך הצורך במזגן בקיץ ייפחת – ובחודשים הפחות חמים בתחילת האביב או הסתיו ייעלם.
הוציאו את המטבח החוצה
אם יש לכם חצר ומנגל יפה, אולי כדאי להשתמש בו במקום בגז ובתנור של המטבח. מכיוון שלא רק שהשניים האחרונים צורכים יותר אנרגיה, אלא גם פולטים המון חום שפוגם באיכות הקירור. אם באפשרותכם, בשלו בחוץ. אם לא, השתדלו לפתוח את המקרר לעתים קרובות יותר, והשתמשו במכשירי חשמל קטנים יותר לצורך בישול. הטוסטר אובן, למשל, הוא פתרון נכון.
עוד ב-mako כסף:
- איבדו לכם את האייפון – הנה 180 שקל פיצוי
- 13 עצות ממיליארדרים לחשיבה חיובית
- 10 איים שעולים פחות מדירה קטנה בישראל
הפעילו את מוצרי החשמל בלילה
כל מכשיר חשמלי שעבודתו יכולה להתבצע בלילה – מכונת כביסה, מייבש, מדיח כלים ודומיהם – עדיף שיעבוד בלילה, כשפחות חם, ולא יתעלק על המעגל האנרגטי של המזגן. המשוואה פשוטה מאוד, אם מכונת הכביסה עובדת יחד עם המזגן, האחרון יעבוד הרבה יותר קשה ויצרוך יותר אנרגיה, שמשמעותה יותר כסף בחשבון החשמל.
תסגרו על טמפרטורה
קבעו ישיבה עם המשפחה או השותף לדירה, וקבעו טמפרטורה אחידה אחת ליום ואחת ללילה. אם תתחילו להתעסק כל רגע עם גובה המעלות, יעילות המזגן תיפגע.
שתלו צמחים
יכול להיות שלהרים עץ אקליפטוס גדול מחוץ למרפסת שלכם זו משימה קצת קשה, אבל כמה שיחים או שתילים בהחלט יכולים לעזור. אם, למשל, יש באפשרותכם להציב שיח נחמד באזור החלק החיצוני של המזגן, שיוכל להטיל עליו צל – זה יהיה נפלא. בכלל, כל צל שתוכלו להשיג באמצעות צמחייה יתן לכם רווח כפול: גם סביבה נעימה יותר וגם פחות אנרגיה לקירור.
השתמשו נכון במאווררים
מזגן לא בא על חשבון מאוורר. לעתים המאוורר יכול להספיק, ולעתים הפעלתו מצריכה פחות כוח קירור מהמזגן. הפעילו מאווררים אם אתם מרגישים שהקירור לא יעיל דיו, או לחלופין אם אתם שוקלים להפעיל מזגן בחדר נוסף בבית – החיכוך של האוויר עם הגוף עוזר להוריד את הטמפרטורה שלו ומקל על תחושת החום.
נתקו מכשירי חשמל מפיצי חום
הטלוויזיה, המחשבים הניידים והנייחים ושאר מכשירים אלקטרונים דומים צורכים הרבה חשמל ומפיצים הרבה חום. לכן, אם ברצונכם לקרר את הבית כראוי ולחסוך באנרגיה, כדאי לנתק אותם מהחשמל במידה והם לא עובדים. גם כאן מדובר ברווח כפול: פחות חום ייפלט אל תוך הבית, ופחות חשמל ייצרך.
סגרו דלתות של חדרים אחרים
אם אתם שוהים רק בחדר אחד או שניים, אין סיבה שדלתות הבית יהיו פתוחות לרווחה, ויחלקו את הקור בין יותר מדי חדרים. סגרו את הדלתות השונות של הבית כדי להבטיח קירור מיטבי.
בניה ירוקה
לאלו מכם שרק מתכננים את הבית הבא שלהם, או שמתכננים שיפוץ מאסיבי, כדאי לדעת שתכנון נכון של הבית יכול לחסוך המון חשמל ולהקל את העבודה על המזגן בקיץ. רחל בילסקי, אדריכלית ומעצבת פנים, מסבירה: "הבתים שלנו מתוכננים ללא התחשבות בהיבטים סביבתיים. בתקופה החמה של השנה - החל מחודש מאי ועד ספטמבר- הטמפרטורה בחוץ מטפסות והמזגנים פועלים עד לקצה גבול היכולת. בניה ירוקה היא בניה שמביאה בחשבון את המיקום של הבית ומביאה אותו להתאמה מקסימלית לתנאי האקלים, לניצול המשאבים מהסביבה, וזאת בכדי להקטין ככל האפשר את צריכת האנרגיה"
אז אילו אלמנטים חשוב להדגיש בבנייה ירוקה?
"את הבית כדאי להעמיד בהפניות מתאימות על המגרש, כך שתיכנס שמש לתוך הבית בחורף לחימום אבל, ניתן הצללות מתאימות- באמצעות גגונים מעל הפתחים או צמחיה, כך שנמנע את כניסת השמש הישירה לתוך הבית בקיץ".
"חשוב גם למקם גוף מים כלשהו, שיוכל לאפשר לאוויר החודר לאסוף לחות , להתקרר ולקרר כך את הבית. היום ניתן באמצעים טכנולוגיים פשוטים יחסית לבחון זאת בהדמיות ממוחשבות ואף לחשב את צריכת החשמל. בית בבניה ירוקה חוסך עד 30% מצריכת האנרגיה ביחס לבית דומה"
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il