סיומה המתקרב של שנת 2017, מסמל באופן טבעי גם את סיומה של שנת המס. בהקשר הזה, ישנן לא מעט זכויות והטבות אותן כדאי לממש עוד לפני סוף השנה - זכויות ששוות לא מעט כסף. כדי לסייע בהפצת המידע, ריכזו באתר "כל זכות" את כל המידע במדריך מרוכז אחד.

הגשת תביעה למענק עבודה (מס הכנסה שלילי)

בסוף חודש נובמבר תסתיים האפשרות להגיש תביעה למס הכנסה שלילי עבור שנת 2016. נזכיר, שמענק עבודה רלוונטי הן לשכירים והן לעצמאיים ולכן, אם אתם בני 23 ומעלה והורים לילדים, או בני 55 ומעלה ללא ילדים והכנסתכם הממוצעת במהלך שנת 2016 הייתה גבוהה מ- 2,059 שקלים ונמוכה מ- 6,736 שקלים - אתם בהחלט עשויים להיות זכאים למענק זה. כמו כן, גם הורים עצמאיים (יחידים) עשויים להיות זכאים למענק זה אם הכנסתם הממוצעת במהלך שנת 2016 הייתה גבוהה מ-1,269 שקלים ונמוכה מ-11,474 שקלים. הזכאות למענק היא שנתית ולכן, כדי ליהנות מהמענק יש להגיש תביעה חדשה בכל שנה. בנוסף, זוהי גם הזדמנות טובה להזכיר שהאפשרות להגיש תביעה למענק עבודה עבור שנת 2015 אומנם כבר הסתיימה, אך בתנאים מסוימים ניתן להגיש תביעה בהליך מיוחד עד סוף דצמבר 2017.

תיאום מס ותיאום ניכויים במוסד לביטוח לאומי

אם עבדתם ביותר ממקום עבודה אחד השנה, החלפתם מקום עבודה במהלך השנה או שהפסקתם לעבוד לפני סוף השנה, מהרו לבצע תיאום מס ברשות המסים כיוון שייתכן שנוכו משכרכם מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי בשיעור גבוה. עריכת תיאום המס ותיאום הניכויים בביטוח לאומי תאפשר למעסיק שלכם לנכות משכרכם שיעור מופחת של דמי המס והביטוח הלאומי ואף להחזיר לכם את כל הסכומים העודפים שנוכו לכם במהלך השנה.

מי שלא הספיק לבצע תיאומים אלו, וכבר נוכו משכרו סכומי מס גבוהים מאלה שהיה עליו לשלם, יוכל להגיש בשנה הבאה בקשה להחזר מס או בקשה להחזר כספי מהביטוח הלאומי. חשוב לציין שניתן לבקש החזרים ממס הכנסה או ביטוח לאומי עד 6 שנים אחורה. לכן, לאחר סוף שנת 2017 לא יהיה ניתן להגיש עוד בקשות עבור שנת 2011.

נקודות זיכוי ממס הכנסה עקב שינוי במצב המשפחתי

אם נולד לכם ילד במהלך השנה, או אם עברתם גירושים או אפילו אם אתם הורים לילדים עם מוגבלויות, אתם עשויים להיות זכאים לנקודות זיכוי ממס הכנסה. חשוב מאוד להקפיד על עדכון הפרטים האישיים בטופס 101 עוד לפני סיום השנה ובכך להבטיח שתקבלו בחזרה את כל הכספים העודפים שנגבו מכם במהלך השנה.

שימו לב: לאחר סיום השנה, לא יהיה ניתן לעדכן את הטופס רטרואקטיבית עבור השנה החולפת ולכן - חשוב מאוד לבדוק שכל פרטיכם מעודכנים בהקדם האפשרי.

לצד אלה, נזכיר גם שתכנית "נטו משפחה" שיצאה השנה לדרך, הגדילה את כמות נקודות הזיכוי במס הכנסה המגיעות להורים, לכן אם אתם הורים לילדים מתחת לגיל 6, בדקו אם המעסיק עדכן את גובה הזיכוי שלו אתם זכאים במהלך השנה. נזכיר, שאם אתם מעסיקים הורים, אתם זכאים להחזר מרשות המיסים על הזיכוי אותו תידרשו להעביר לעובדיכם ההורים.

ילד מחופש לאיש עסקים (אילוסטרציה: Shutterstock)
ילד הוא גם הטבת מס | אילוסטרציה: Shutterstock

כדאי לדעת – אם ילדתן במהלך השנה החולפת, תוכלו לפצל את זכותכן לנקודות זיכוי ולהעביר נקודת זיכוי אחת מתוך 1.5 נקודות לשנה הבאה – מהלך שיאפשר לכן לקבל הנחה גבוהה יותר בניכוי המס אם הכנסתכן בשנה הבאה עשויה להיות גבוהה יותר. זאת ועוד, הורים החיים בנפרד זכאים לנקודות זיכוי נוספות. במקרים אלה, כל אחד מההורים עשוי להיות זכאי עד לנקודה אחת, בהתאם להיקף השתתפותו בכלכלת ילדיו. נזכיר, כי נקודת זיכוי אחת שווה 2,580 שקלים בשנה.

זכאות להטבות מס לאזרחים המתגוררים בפריפריה

אם השלמתם 12 חודשי מגורים רצופים בישוב המוגדר כמזכה בהטבת מס, וודאו כי המידע מעודכן אצל מעסיקכם ובכך לקבל דרך תלוש המשכורת הטבה רטרואקטיבית עבור כל השנה.

החזרי מס לעצמאי "עוסק פטור"

במקרה שאתם מוגדרים כ'עוסק פטור', יש באפשרותכם לדחות את מועד קבלת התקבולים מלקוחותיכם ובכך לשמור על מחזור הכנסות של מתחת ל- 98,707 שקלים ועל מעמדכם כעוסק פטור. כמו כן, אם גובה הכנסותיכם גדל מעבר ל-98,707 שקלים ניתן לפנות אל משרד המע"מ האזורי ולשנות את הגדרתכם ל"עוסק מורשה".

תרומות

תרמתם כבר בעבודה? דעו כי אם תרמתם במהלך השנה 180 שקלים ומעלה למוסד ציבורי כמו ארגונים ועמותות (שמוכרות במס הכנסה לפי סעיף 46), אתם עשויים להיות זכאים לזיכוי ממס הכנסה של 35% מסך התרומה. כמו כן, את הזיכוי ניתן לקבל במסגרת המשכורת החודשית במהלך שנת המס שבה ניתנה התרומה.

קופות גמל וקרנות

הפקדות המזכות בהטבות מס – יש באפשרותכם לבצע הפקדות עצמאיות לביטוח הפנסיוני שלכם גם אם אתם שכירים. עצמאים יכולים להפקיד גם לקרן ההשתלמות וכך להפחית את גובה המס. אם אתם עובדים שכירים, דעו כי אתם זכאים לבקש ממעסיקכם להגדיל את אחוז ההפרשה לביטוח הפנסיוני שלכם המנוכה מהשכר בכל חודש וכך גם להגדיל את הזיכוי ממס. נקודה חשובה שיכולה לעניין את העצמאיים היא שהפקדה לקרן השתלמות לא מחייבת הפקדה קבועה בכל חודש ובעצם מאפשרת בחירה בין הפקדת כספים באופן רציף או הפקדה תקופתית של הכספים, כאשר ההטבה ניתנת עבור הפקדה של עד  4.5% מההכנסה השנתית ולא יותר מ- 11,700 ש"ח.

אשת עסקים חולמת על חופשה הזמן עבודה במשרד (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
צריך לצאת לחופש, כדי לצבור חופש | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

חסכון בקופת הגמל – מעוניינים לחסוך או להשקיע? קופת הגמל יכולה לשמש ככלי לחסכון של עד 70 אלף שקלים בשנה קלנדרית, המתאים במיוחד למי שנמצא לקראת פרישה מעבודה ומעוניין לבצע תכנון והיערכות כלכלית.

משיכת כסף מקופת הגמל, מתבצעת ללא קנס או מס מלבד המס על הרווחים שהצטברו לסכום המקורי שהופקד. כמו כן, מי שיבחר למשוך את הכספים בצורת קצבה חודשית לאחר גיל 60, ייהנה מפטור ממס רווחי הון  על הרווחים שהצטברו בקופה, כאשר  גם הקצבה עצמה תהה פטורה ממס הכנסה. לקראת סוף השנה, מי שמעוניין להפקיד לחסכון או השקעה יותר מ- 70 אלף שקלים , זוהי קריאה אחרונה לנצל את חודש דצמבר ולהפקיד את כספכם וכך שכבר בתחילת שנת 2018 תוכלו  להוסיף עוד 70,000 שקלים נוספים בלבד לחסכון.

ניצול ימי חופשהחודשים נובמבר ודצמבר הם גם הזדמנות אחרונה לגשת למעסיק ולבקש לנצל את ימי החופשה המגיעים לכם. במקרה שבו אין ברצונכם לנצל את כל ימי החופשה עליכם לבקש את הסכמתו של המעסיק לצבור לכם את ימי החופש לשנה הבאה, אך שימו לב - צבירת ימי חופשה יכולה להתאפשר רק אם ניצלתם לפחות שבעה ימי חופשה במהלך השנה וכן תוקף ימי החופשה שנצברו יהיה עד שנתיים למימושם.

הכותב הוא העורך הראשי של אתר "כל זכות"