מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3 אחוזים בחודש אפריל 2021, בהשוואה לחודש מרץ 2021. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות ( 3.0 אחוזים), הלבשה והנעלה (2.8 אחוזים), ומזון (0.7 אחוזים). סך הכל, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן ב-1.1 אחוזים.
חברות ישראליות מובילות הודיעו כי הן ייקרו את מוצריהם, בהן שטראוס, קימברלי קלארק (מותגי לילי, האגיס ועוד), ודיפלומט, יבואנית מזון ומוצרי הצריכה החמישית בגודלה בישראל, אשר הכריזה כי לאור העלייה החדה במחירי ההובלה הימית בעולם, היא תבחן העלאת מחירים.
גם בתחום הנדל"ן מתרבים הסימנים לכך שמחירי הדירות מתייקרים וימשיכו להתייקר, בעיקר בשל חזרת המשקיעים לשוק. לכל זה מצטרפת חגיגת הקניות חסרת הרסן מצד הציבור שישב בבית בשנת הקורונה. כל הנותנים הללו מובילים את המומחים, אחרי עשור של יציבות במחירים, לחזות כי האינפלציה בפתח.
אינפלציה היא קצב עליית המחירים במשק במשך שנה, שנמדדת באחוזים. היא מתבססת על מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל 15 בחודש. אם האינפלציה חיובית בכל שנה בכמה שנים רצופות, הרי שהכסף שברשותנו שווה בכל שנה פחות, כי אנחנו צריכים יותר ממנו כדי לקנות אותו מוצר בדיוק. . במילים אחרות – האינפלציה מקטינה את ערך המטבע, כלומר את ערך הכסף שבידינו וכך שוחקת את כוח הקנייה שלנו.
הדעה הרווחת בין הכלכלנים בעולם, כי עדיף אינפלציה נמוכה (בסביבות 2 אחוזים בשנה) מאשר אינפלציה שלילית (דפלציה), כדי שהמשק ימשיך לצמוח. כך גם יעד האינפלציה של בנק ישראל שעומד בשנים האחרונות על בין 1 אחוזים ל-3 אחוזים.
בשנת 2020 למשל חווינו אינפלציה שלילית (מינוס 0.6 אחוזים) בשל משבר הקורונה, שהביא לעלייה עצומה באבטלה, מה שהביא אנשים לרכוש פחות, והוביל את המחירים לרדת. כיום מעריך בנק ישראל, כי האינפלציה לשנת 2021 תסתכם ב- 1.3 אחוזים - עליה של 1.9 אחוזים כמעט לעומת אשתקד.
למה צריך לצפות?
אלכס ז'בז'ינסקי ,הכלכלן הראשי מבית ההשקעות מיטב דש, מעריך כי התחזית לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים עומדת על 1.5 אחוזים, למרות שעקב השינויים המהירים הן בצד הביקוש והן ההיצע המתרחשים כעת, צריכים להתייחס לתחזיות נקודתיות בזהירות.
"אנחנו נצפה לעליית מחירי המזון בשיעור גבוה מהצפוי, על רקע עלייה בקצב התייקרות של מדד מחירי התשומות בחקלאות ומדד מחירי התפוקות בתעשיית המזון, בנוסף גם הדלק צפוי להתייקר- מדד המחירים ליצרן ללא הדלק עלה לקצב של 2.5 אחוזים, הגבוה ביותר לפחות מאז 2015"' הוא אומר.
אם אתם חוששים מהתגברות האינפלציה, אפשר להיערך גם באמצעות הקדמת רכישות של מוצרים יקרים. לדוגמה, להקדים רכישת רכב, מוצר חשמלי יקר או ריהוט
"סעיף הדיור עלה ב-12 החודשים ב-0.5 אחוזים. לעומת זאת, קצב התייקרות מחירי הדירות בבעלות עלה מ-3.8 אחוזים ל-4.5 אחוזים. "להערכתנו, סעיף הדיור יעלה ב-12 החודשים הבאים ב-2 אחוזים לפחות ולכן אנו מעריכים שהריבית בישראל תעלה לפחות פעם אחת במהלך השנה הקרובה".
יש מה לעשות?
"אם אתם חוששים מהתגברות האינפלציה, אפשר להיערך לכך. תוכלו למשל, לבקש הצמדת השכר למדד, ומנגד להימנע מהצמדת הלוואות למדד. אפשר להיערך גם באמצעות הקדמת רכישות של מוצרים יקרים. לדוגמה, להקדים רכישת רכב, מוצר חשמלי יקר או ריהוט", הוא מסביר.
"יש דרכים להתאים טוב יותר את תיק ההשקעות לעלייה בסביבת האינפלציה. השקעה באגרות חוב צמודות מדד או בסחורות יכולה לספק הגנה מסוימת אם האינפלציה תמשיך לעלות. בכל מקרה, צריכים לקחת בחשבון שמדובר בהערכות ולא בנבואות. יתכן שההערכות לגבי האינפלציה יתבדו בסופו של דבר, לכן, לא כדאי ללכת על צעדים קיצוניים, לא בתחום הצריכה ולא בהשקעות".