חולמים לא לעבוד לעולם? בלי בוסים, לקוחות או עובדים על הראש, לשבת בחוף בתאילנד עם קוקוס בים בלי דאגות? יש לזה מחיר. השאלה היא מהו. בדקנו כמה כסף צריך כדי שתוכלו לחיות את אורח החיים בו אתם מעוניינים רק מההכנסה הפסיבית בכל חודש. כן כן, בלי לנקוף אצבע. טוב, כמעט בלי לנקוף. בין אם מדובר בהשקעות בנדל"ן או בשוק ההון – יש מספר דמיוני אליו אפשר לשאוף בפנטזיה להגיע כדי לחיות חיים כאלה.
אם גם אתם כמו רבים חולמים להפסיק לעבוד, ולחיות רק מההכנסה הפסיבית בחשבון הבנק מדי חודש, החדשות הטובות הן שיש סכום כזה שתוכלו להציב לעצמכם כמטרה. החדשות הרעות הן שאתם צריכים להיות מיליונרים כדי להגיע לפסגת השאיפות הזו. אז גם אם זו רק כפנטזיה עבור רובנו - החלטנו לבדוק אחת ולתמיד מהו הסכום הזה שצריך להיות לנו כדי שאפשר יהיה לעזוב את הכל מאחור, ורק להנות מהחיים.
איך עשינו את החישוב הזה? ראשית, נעזרנו בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כדי לחלץ את הנתונים האחרונים באשר למשכורת ברוטו חודשית ממוצעת לפי עשירונים משנת 2021. כך שאם אתם מעוניינים באורח חיים מכל סוג שהוא, מהעשירון הראשון עד העשירי, יש סכום אליו אתם צריכים לשאוף להגיע כדי לקבל את אותו סכום בכל חודש בלי לעבוד או לעשות כלום. באותו הרגע שהוא יהיה בידיכם, הכסף שלכם הוא כבר זה שיעבוד ויתחיל לעשות עוד כסף עבורכם. ביררנו מה הם הריביות המקובלות בשוק ההון בהשקעה בסיכון נמוך או גבוה בבורסה וכמה צריך להיות שווה הנכס הנדל"ני אותו תחזיקו כדי שניתן יהיה לחיות מהשכירות בלבד.
חשוב לזכור, כמובן, שכל הכתוב בכתבה הזו מתייחס לבדיקה כללית בלבד. איש אינו יכול להבטיח תשואה, בוודאי לא תשואה חלומית. אל תשקיעו את הכסף שלכם בלי לבדוק לעומק את אפיק ההשקעה שבו בחרתם.
השקעות בנדל"ן: קודם כל, תהיו מיליונרים
נתחיל עם שוק הנדל"ן. יחד עם האנליסטים של חברת מדלן, לקחנו את המשכורת החודשית הממוצעת למשק בית לפי עשירונים, וחיפשנו אזורים בהם שכר הדירה של נכס אחד או שניים דומים לה. לאחר מכן, חיפשנו בלוח מדלן מודעות אמיתיות של דירות באזורים אלה, שמוצעות למכירה במחירים אופייניים לסביבה.
כך למשל, כדי לקבל סכום שווה ערך לעשירון הראשון, עם משכורת ברוטו ממוצעת חודשית של 6,781 שקלים תוכלו למשל לרכוש נכס בשווי 2.75 מיליון שקל, 5 חדרים על שטח של 120 מטר במרכז כרכור עם שכירות משוערת של 6,800 שקלים. כדי לחיות באורח חיים של העשירון השני עם משכורת חודשית ממוצעת של 10,819 שקלים, תוכלו לרכוש נכס של 5 חדרים, 120 מטר בפרויקט אגמים באשקלון ודירת 5 חדרים נוספת, 124 מטר, בפרויקט נאות הרצל בנתניה. שני הנכסים יניבו לכם שכירות ממוצעת של 5,000 ו-6,000 שקל בחודש בהתאמה, שיאפשרו לכם לא לעבוד.
כדי לחיות כמו בעשירון השלישי, תוכלו לרכוש נכס בשווי 4.25 מיליון שקל, דירת 4 חדרים, 105 מטר בשרונה תל אביב שתניב לכם שכירות ממוצעת של 13,800 שקל בחודש. בעשירון הרביעי תצטרכו 5.6 מיליון שקל עבור דירת 5 חדרים, 140 מטר, ברמת אביב ג׳ בתל אביב שתניב לכם שכירות חודשית של 15,100 שקל. עבור חיים בעשירון החמישי תוכלו לרכוש בשווי של 5.5 מיליון שקלים דירת 5 חדרים, 119 מטר בשכונת כוכב הצפון תל אביב, שתכניס לכם 17,500 שקלים בחודש משכירות. בעשירון השישי, עם 6 מיליון שקלים תוכלו לרכוש דירת 5 חדרים, 133 מטר בלב תל אביב, עם שכירות של 21,800 שקלים.
ולעשירונים הגבוהים ביותר: אורח חיים של העשירון השמיני ידרוש מכם להשקיע 6 מיליון שקלים בדירת 5 חדרים, 144 מטר בלב תל אביב עם שכירות של 21,800 שקל, ודירת 5 חדרים, 110 מטר בלב הפארק רעננה בשווי של 4.19 מיליון שקל עם שכירות של 9,000 שקלים בחודש. כדי לחיות אורח חיים של העשירון התשיעי תצטרכו גם כאן שני נכסים: האחד הוא דירת 5 חדרים, 130 מטר בצפון החדש בתל אביב בעלות של 7.49 מיליון שקל ושכירות של 21 אלף שקל, ונכס נוסף – דירת 5 חדרים, 107 מטר בבבלי תל אביב, בשווי 6.7 מיליון שקל ועם שכירות של 16 אלף שקלים.
כדי להגיע לטופ של העשירון העשירי, תצטרכו לא פחות משלושה נכסים: הראשון בשווי 7.5 מיליון שקל עבור דירת 5 חדרים, 180 מטר, בשכונת נחלאות בירושלים ושכירות של 20,800 שקלים בחודש. השני בשווי 10.39 מיליון שקל עבור דירת 5 חדרים, 160 מטר בשכונת נווה צדק בתל אביב עם שכירות של 21,500 שקלים בחודש. הנכס השלישי בשווי של 5.05 מיליון שקל עבור דירת 5 חדרים, 123 מטר ברחוב החרוזים ברמת גן, עם שכירות של 12,800 שקלים.
"כשחושבים על רכישת נכס להשקעה חייבים לקחת בחשבון שני קריטריונים חשובים: תשואת ההון, שהיא פוטנציאל עליית ערך הנכס בטווח הרחוק, ותשואת השכירות, שהיא ההכנסות השוטפות שניתן לקבל ממנו, פחות ההוצאות עליו, כאחוז מערך הנכס. עם זאת, חשוב לזכור שכדי שתהיה תשואת שכירות צריך להיות גם ביקוש לשכירות באזור - וזו עולה ככל שהשכונה טובה יותר, אך בהתאם לכך עולים גם מחירי הנכסים", אומר טל קופל, מנכ"ל מדל"ן, את תשואת השכירות הממוצעת בסביבה ניתן למצוא בדפי השכונות בלוח מדלן, וככל שמספר זה גבוה יותר - כך נחשבת ההשקעה לטובה יותר. במקביל חשוב לבחון את סביבת הנכס ולקבל נתונים כמו פרויקטים מתוכננים של בנייה והתחדשות עירונית באזור, איך בתי הספר בסביבה, איך הנגישות התחבורתית, האם מתוכננים רכבת קלה או פארק ועוד שלל נתונים שיסייעו לכם להעריך לא רק אם לנכס יש פוטנציאל לעליית ערך עתידית, אלא גם כמה קל יהיה למצוא לו שוכרים.
שוק ההון: כלל הזהב
אם הציפיות שלכם משוק הנדל"ן ירדו לאחר הסכומים המטורפים שתיארנו, אולי תשמחו לשמוע שבשוק ההון ההשקעות משתנות עם אפשרויות מגוונות יותר. אבל אל חשש - גם כאן כדי לחיות אורח חיים נהנתני לאורך זמן, בלי לעבוד ובאמת בלי דאגות, דרושים בסכומים דמיוניים.
"כדי להגיע למצב של הכנסה פסיבית צריך שני מרכיבים – הון ראשוני וידע כדי לייצר את ההכנסה. למי שקיבל ירושה יש הון ראשוני ואפשר לעבוד בצורה כלכלית נכונה כדי לטפח אותו. עבור מי שאין לו, רוב אזרחי ישראל, הם צריכים להגיע להון הראשוני. זה לא שזה נוחת עליך משמיים וצריך לדעת לפתח את זה", מבהיר אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראל.
נתחיל מהשיעור הבסיסי הכירו את כלל "4 האחוזים". "הסכום הדרוש כדי לחיות בנוחות עד סוף הימים משתנה באופן משמעותי בהתאם לאורח החיים, המיקום וההתחייבויות הכספיות האישיות. אמת מידה נפוצה לעצמאות פיננסית היא ׳כלל 4%׳, המציע כי משיכת 4% מסך החיסכון השנתי אמורה לתמוך באופן בר-קיימא באורח החיים שלך מבלי לרוקן את היתרה העיקרית שלך. לדוגמה, כדי לייצר הכנסה פסיבית של 40 אלף דולר בשנה, תצטרך תיק בשווי מיליון דולר", מסביר אנג׳ל, "גם אחוזים ויחס אחר יכולים להתקבל על הדעת, כל עוד העיקרון הבסיסי נשאר והוא שההון או הנכס שמיצרים לך את ההכנסה החודשית לא יפחתו בגלל משיכת חלק מהכסף למחייה באופן קבוע. קרי יש לשכלל בחישוב גם את הרווח שהנכס מניב, המיסים המשולמים, עלויות תחזוקה, והאינפלציה הקיימת במדינה, על מנת שהנכס ישמור על ערכו באופן ראלי".
הוא מבהיר כי ייתכן שיהיה צורך בהתאמות בהתבסס על אינפלציה, שיעורי תשואה ונסיבות אינדיבידואליות כגון גיל ורמת סיכון אישית שכל אדם רוצה לקחת על עצמו. "לרוב ככול שהסיכון עולה גם צפי לתשואה פוטנציאלית גבוהה יותר עולה, ויחד איתה גם הסיכון לנפילה גדל. יצירת זרמי הכנסה פסיביים עם הון ראשוני מינימלי היא דרך אסטרטגית לבניית ביטחון פיננסי לטווח ארוך", הוא אומר. "מדובר באותו מפתח ואותה השיטה בכל עשירון. תגדיר כמה כסף אתה רוצה נטו שיהיה לך לטובת המחיה שלך כהכנסה פסיבית, תשכלל מיסים, ותבנה הון שיאפשר לך להגיע להכנסה הזו. אתה תרצה לבנות קרן שהפירות שלה ישמרו על ערך הקרן ריאלית עם האינפלציה ושזה ישמור על אותו שווי. עם כלל 4 האחוזים אתה חי מהפירות של אותו נכס בלי לגרום לנזק או הקטנה".
השקעות: האפשרויות הבטוחות
בואו ניישם את כלל ה-4 על ההכנסות הממוצעות לעשירונים לפי הסכום שתצטרכו בכל חודש. כדי לחיות חודש באורח חיים של העשירון הראשון מבלי לעבוד, תצטרכו סכום של 169,525 שקלים שיאפשר לכם למשוך 4 אחוז של 6,781 שקלים. כדי למשוך 10,819 כיאה לעשירון השני, תצטרכו סכום של 270,475 שקלים. בעשירון השלישי, כדי למשוך סכום של 13,470 תצטרכו סכום של 336,750 שקלים. כדי למשוך סכום של 15,811 לפי העשירון הרביעי תצטרכו סכום של 395,275 שקלים. בעשירון החמישי, תצטרכו 453,025 שקלים כדי למשוך 18,121. בעשירון השישי תצטרכו סכום של 543,925 כדי למשוך סכום של 21,757 שקלים. בעשירון השביעי כדי למשוך 24,659 תצטרכו סכום של 616,475 שקלים. כדי לחיות בעשירון השמיני עם הכנסה של 31,151 שקלים תצטרכו סכום של 778,775 שקלים. כדי לחיות בעשירון התשיעי עם 36,192 שקלים תצטרכו 904,800 שקלים. ובעשירון העשירי, עם משיכת 56,283 שקלים, תצטרכו סכום של 1,407,075 שקלים.
זה הסכום שתצטרכו רק לחודש אחד ללא עבודה. רוצים לחיות כך שנה? תכפילו את הסכום ב-12, ובהצלחה.
במה אפשר להתחיל להשקיע בשוק ההון כדי לקצור בעתיד את אותם 4 אחוז של פירות? "עבור מניות דיבידנד נדרש הון ראשוני מינימאלי להתחלה. דרוש ידע והבנה בסיסית של שוק המניות ומיומנויות מחקר לבחירת מניות משלמות דיבידנד. ההכנסה הפוטנציאלית משתנה בהתאם לתנאי השוק, אך השאיפה לתיק מגוון יכולה להניב 2-6% מדי שנה מדיבידנדים במסלולים סולידיים עם מעט סיכון. כמובן ניתן למצוא חלופות עם תשואה גבוהה יותר ויחד איתו להעלות את הסיכון", אומר אנג׳ל.
אופציה אחרת שהוא מציין היא חשבונות חיסכון עם תשואה גבוהה: "ההון ראשוני הנדרש הוא כל סכום, אך יתרות גבוהות יותר מניבות ריבית רבה יותר. דרוש ידע והבנה של מוצרים בנקאיים וריביות. באשר להכנסה הפוטנציאלית שיעורי הריבית משתנים; יכול להיות 0.5-1.5% בשנה בהתאם לבנק ולתנאים הכלכליים, ויכול להגיע לאחוזים הרבה יותר גבוהים כלכל שיש לנו יותר כסף בבנק".
אופציה נוספת שהוא מביא היא "הלוואות עמית לעמית". "זה בעיניי להיט חדשני מהשנים האחרונות. זה הפך להיות נפוץ יותר בישראל בשלוש השנים האחרונות מאז שהפלטפורמות האינטרנטיות האלו קיבלו אישור רגולטורי מבנק ישראל ושוק ההון וגם הצליחו ליצר תשואות נאותות ואף הגיעו ל 8%-10%. ההכנסה הפוטנציאלית היא 3-8% בשנה, אך זה כרוך בסיכון אשראי", אומר אנג׳ל ומסביר, "הרעיון הוא שיש חברה מפוקחת על ידי שוק ההון שאוספת מהציבור הלוואות יחסית קטנות. הם לוקחים את הכסף ופורסים להלוואות לעסקים מסחריים וגופים נוספים. זה כמו מנגנון בנקאי והיתרון הוא הפריסה הרחבה".
השקעות: הגרסה האלטרנטיבית
אם מתחשק לכם להיות קצת יותר יצירתיים, בשנת 2024 יש דרכים חדשות ומורכבות יותר להשקעה. "אפשר לחלק את התחום לדברים שיותר דומים לרעיון שכשמשקיע תוכל לצפות לתשואה מסוימת בשנים הקרובות, ודברים שהם פחות בטוחים בתשואה אבל יש פוטנציאל גדול, וזה הטרנד הגדול. גם המשקיעים הפרטיים כולל בארץ ואף חברות הביטוח וקרנות הפנסיה מובילות לתחום של השקעות מיוחדות ואלטרנטיביות, לא מניות ואג"ח אלא השקעה יותר מורכבת", מסביר ד"ר בועז ברק, לשעבר חבר הנהלה בכירה בבנקים השוויצרים Credit swISS ו-UBS ויועץ פיננסי.
"אם אתה רוצה להשקיע את כספך באופן בטוח ולצפות לתשואה מסוימת בשנים הקרובות אתה יכול למצוא אגרות חוב שהן Triple A או Double A, דולר אמריקאי, שנותנות תשואה של 5.65 אחוז ואתה יודע שזה מובטח לך ל-5 או 7 שנים. אלו דברים קונסרבטיבים", אומר ברק. "אפשר ללכת לטווח ארוך ולהשקיע באג"ח של ממשלת ארה"ב. שם אפשר להשקיע את הכסף גם ל-20 שנה זה לא אומר שתקבל יותר אבל יש תשואה בטוחה. היא יותר נמוכה כי אנחנו בעידן שמה שמאפיין אותו הוא ירידה בריבית. בשנה שעברה ראינו עלייה דרמטית בריבית בעולם והגענו כנראה לקצה, והצפי הוא שנראה ירידה בריבית ובאינפלציה. מי שמשקיע באג"ח של ממשלת ארה"ב לתקופה ארוכה יקבל היום 5.22 אחוז. ככל שאתה מאריך את התקופה אתה תקבל פחות מתוך ציפיית השוק שהריבית תרד, אבל מצד שני אתה משריין. זה מעניין כי כולנו הורגלנו לחשוב שככל שתשקיע לאורך זמן תקבל תשואה גדולה יותר אבל לא במקרים האלו, בגלל ירידת ריבית ואינפלציה".
כדי לקבל תשואה קצת יותר גבוהה, הוא מציע אפשרויות אחרות. "אפשר להשקיע בתיק אג"ח של חברות אמריקאיות מובילות. חברות הן הרבה פחות בטוחות מהמשלה ולכן אם תשקיע בהן תוכלו להגיע היום ל-6.35 אחוזים תשואה ורמת סיכון גבוהה יותר, וגם זה לטווח של 3-5 שנים", אומר ד"ר ברק. "תשואה גבוהה אפשר לקבל בעיקר מחברות שהן לא בטופ. חברות בגודל בינוני וקצת יותר מסוכנות, שם אפשר להגיע לתשואות של 9.5 אחוז. הדבר הנכון הוא להיכנס לקרנות בין לאומיות שמשקיעות בהן, כך הכסף מפוזר בצורה נכונה ויש מנהלים. מי שרוצה להיות בטוח מגוון את התיק בהשקעות. ההשקעה היא דולרית, כך שיש לה יתרון כשיש בריחה מהשקל".
השקעות: הגרסה האגרסיבית
ברק לא מהסס להפנות את הזרקור לטרנדים שמתאימים למי שמוכן להעז ולהסתכן קצת יותר בניסיון להשאיר את עולם העבודה מאחור. "טרנד אחד הוא כל מה שקשור לאקלים ואנרגיה ירוקה. תחומים שמבטיחים מאוד הם מכוניות חשמליות, למשל, ואנרגיה מתחדשת. תחום אחר שמתפתח בעולם הוא הדמוגרפי. כשמסתכלים על הפוטנציאל הדמוגרפי אחת המדינות הבולטת היא דווקא הודו. יש שם 1.4 מיליארד אנשים והגיל הממוצע הוא 29 שנים. הודו באה עם כוח אנושי אדיר, בגיל צעיר, עם יכולת צמיחה אדירה. מי שרוצה להיות בשוק המניות ולהרוויח ממשהו שהוא לא העולם המערבי אלא הודו היא הדבר האטרקטיבי ביותר להשקעות לטווח ארוך. טרנד שלישי הוא האופן בו הגלובליזציה מצטמצמת בגלל מתיחויות בעולם וחוסר בטחון. כך חלק בוחרים להשקיע במקורות אספקה קרובים, בניית תשתית וכו׳".
לדבריו, כדי להשקיע בצורה יותר אגרסיבית יש מי שיבחר השקעה בתחום החובות. למה הכוונה? "יש גידול דרמטי בעולם של קרנות שעוסקות בהלוואה פרטית. אלו קרנות שנותנות הלוואות לחברות ולעסקים ברמה טובה ובריבית גבוהה. יש באירופה מספר קרנות בתחום הקרדיט למשל ורואים לשם זרימה אדירה של כספים. במקום להשקיע באג"ח בעצמי או להרכיב תיק אני אשקיע בקרנות שמלוות כספים ושם אפשר לצפות לתשואות של בין 12 ל-16 אחוז במהלך השנים הקרובות, כל עוד יש ירידה בריבית", אומר ברק.
ברק מציע "לצאת מהשבלונות". "מי שיוצא מהקופסאות ומהשבלונות של השקעה, יכול להגיע לתשואות יותר גבוהות שיש בהן סיכון. מי שמשקיע בקרנות Private Equity, קרנות שמשקיעות בחברות פרטיות ולא בשוק הציבורי, הציפייה היא לפחות ל-15 אחוז החזרה שנתית בשנים הקרובות. הבעיה היא שיש מינימום כרטיס כניסה ולא יקבלו אותך בפחות ממיליון או 5 מיליון, אך אפשר להגיע לתשואות של אפילו 20 אחוז", הוא אומר. "מה שחשוב למי שהולך להשקיע בעולם זה לא רק במה הוא משקיע, אבל איך הוא משקיע. היום קיימת מגמה מאוד מעניינת של להקים לעצמך קרן השקעות פרטית, למשל בשוויץ. לתוך הקרן הזו אפשר למהול כל מיני השקעות או לקחת מנהל שיארגן לך את הפורטפוליו. המטרה היא לא לקנות ולמכור אלא להכניס לטווח ארוך. המודל נותן יתרון עצום של מיסוי. אסור לזלזל בזה, זה לא רק ההשקעה עצמה אלא תכנון ההשקעה ובניית השקעה נכונה".
אז החלטתם שאתם רוצים להשקיע בשוק ההון ולהנות מהחיים בלי לעבוד? קחו הסכום הממוצע של העשירון המתאים לכם, חלקו אותו בתשואה מההשקעה שבחרתם (בין אם ב-5 אחוזים, ועד ל-20 אחוזים במקרים של השקעה בסיכון גבוה כפי שתיאר ד"ר ברק) והרי לכם הסכום הנדרש שתצטרכו בחשבון הבנק לחודש אחד ללא עבודה. אם אתם רוצים לחיות ככה תקופה, תכפילו את הסכום המדובר בכמות החודשים המבוקשים. באופן לא מפתיע כנראה שתגיעו לסכומים מטורללים שאפשר רק לחלום עליהם. אבל היי, זה עדיין סכום קיים ואולי אף אפשרי במציאות של מעטים מאיתנו. ובכלל, מה אכפת לנו להמשיך לחלום ולפנטז?