ביום שני הקרוב (ה-10 באוגוסט) תיכנס לתוקף הוראת השעה על פטור ממס על משיכת כספים מקרן השתלמות.
קרנות ההשתלמות, שהיקף נכסיהן עומד כיום על מעל 220 מיליארד שקל, הן מכשיר חיסכון לטווח בינוני, גם לשכירים וגם לעצמאים, אותו ניתן לממש לאחר 6 שנים כסכום חד פעמי, אך יש הרואים בו בצדק גם מכשיר ארוך טווח ומשאירים את הכסף הצבור בו עד לפנסיה.
מדובר במכשיר חיסכון כדאי כלכלית כי הוא מקנה הטבה חשובה של פטור ממס על רווחי הון העומד על 25 אחוזים. משיכה לפני תום התקופה (6 שנים, או 3 שנים אם פורש ממקום עבודה) נחשבת למשיכה שלא כדין והמושך "נקנס" במס של 47 אחוזים על החלק של המעסיק ועל הרווחים שנצברו.
אלא שבעקבות המשבר הכלכלי עקב הקורונה, יזמה הממשלה את הוראת השעה כדי לאפשר לציבור להשתמש בכספים שנצברו בקרנות השתלמות לא נזילות, כשהם פטורים ממס. הוראת השעה תהיה תקפה למשך חצי שנה.
יחד עם אודי אלוני, מומחה להשקעות מנכ״ל ומייסד משותף של קבוצת FUNDER, הכנו מדריך למעוניינים לנצל את הוראת השעה ולהיעזר במשיכת כספים מקרנות ההשתלמות שלהם.
מה זה קרן השתלמות?
"קרן השתלמות לעובד היא הטבה כספית משמעותית, שמאפשרת חסכון לטווח בינוני-ארוך. כיום, רק כ-40 אחוזים בלבד מן העובדים במשק מקבלים את ההטבה ממעסיקיהם, וחבל", אומר אלוני.
לקרן ההשתלמות יתרונות רבים, הראשון שבהם הוא שכספי קרן ההשתלמות מגיעים מן העובד (עד 2.5 אחוזים מן הברוטו) ומן המעסיק (עד 7.5 אחוזים מאותו ברוטו). בסה"כ עד כ-10 אחוזים מן השכר ברוטו יכול להיות מופרש לקרן וכל זה פטור ממס הכנסה".
היתרון השני שאלוני מציין הוא שניתן לפדות את הקרן אחרי 6 שנים, ללא מס רווחי הון על הרווחים שהצטברו. "זה יתרון משמעותי ביחס לתוכניות אחרות הקיימות בשוק", הוא מסביר. "בנוסף, ניתן להמשיך להחזיק את הקרן, ולהמשיך את הטבת המס (על הרווחים) גם אחרי 6 שנים. זה הופך את קרן ההשתלמות לכלי נזיל ופטור ממס רווחי הון אחרי תקופה יחסית קצרה".
"ישנו מבחר עצום של קרנות השתלמות: אקטיביות (מנוהלות) ופאסיביות (מחקות מדדים), כלליות ומנייתיות", אלוני מסביר. "כל אחד יכול למצוא את הקרן שתתאים לו. תזכרו שלמרות השתתפות המעסיק בקרן, אתם מחליטים על מנהל הקרן ועל מסלול ההשקעה שלה".
כמה כסף יהיה ניתן למשוך מקרן ההשתלמות לפי הוראת השעה החדשה?
"משיכת הכספים בפטור ממס מוגבלת ל-7,500 שקלים לחודש ובסך הכול 45 אלף שקלים במשך 6 חודשים. אי אפשר למשוך את כול הכסף בבת אחת".
האם ניתן למשוך כספים מעבר לתקרה שנקבעה?
"כן, אבל כל סכום שתמשכו מעבר ל-7,500 שקלים לחודש יחולו עליו הכללים הרגילים והם יהיו חייבים במס".
שני בני זוג יכולים למשוך כספים מקרנות ההשתלמות שלהם בנפרד?
"כן. אם לכול אחד מבני הזוג יש קרנות השתלמות על שמם, כול אחד מהם יוכל למשוך את הסכום החודשי הפטור ממס".
אפשר יהיה להמשיך ולהפקיד לקרן ממנה נמשכו הכספים?
"כן. הקרן לא נסגרת להפקדות חדשות".
האם יש תנאים מגבילים למשיכת הכספים?
"התשובה היא כן", אומר אלוני. " אם העובד או בן/בת הזוג פוטרו או יצאו לחל"ת לאחר ה-1/3/2020 והם עדיין באותו מצב במועד הגשת בקשת המשיכה. המבקש למשוך צריך להגיש הצהרה על כך לחברה המנהלת".
בנוסף צריך להוכיח כי הכנסה חודשית ממוצעת של שני בני הזוג פחתה לעומת אותה תקופה ב-2019. לא משנה בכמה, העיקר שפחתה עד תום החודש שקדם להגשת הבקשה למשיכת כספים. יש להגיש את ההצהרה לחברה המנהלת יחד עם בקשת המשיכה.
האם זה עדיף על הלוואה רגילה מהבנק?
אפשר לקבל הלוואה ממנהל קרן ההשתלמות שהריבית עליה היא בדרך כלל נמוכה מאוד של - פריים (ריבית בנק ישראל + 1.5 אחוז) או אפילו פריים מינוס 0.5 אחוז במקרים מסוימים. יש גם בנקים שמוכנים לתת הלוואה עם שעבוד חלקי של קרן ההשתלמות.
"לדעתי, שימוש בכספי חיסכון עקב המשבר פשוט מייצר דחייה של המשבר האישי של החוסכים; מומחים רבים מייעצים ללקוחות קרנות ההשתלמות לשמור את הכסף לפנסיה וזאת עקב הידיעה שרובנו לא מפרישים מספיק לפרישה ורובנו לא נגיע לקצבה שדומה להכנסה שלנו בשנות העבודה", הוא טוען." הכסף הזה יהיה חסר לחוסכים בשנות הפרישה ושם ככל הנראה לא יהיה מי שיעזור להם".
"אלוני מציע לחוסכים למשוך את הכספים מקרן ההשתלמות רק כמוצא אחרון: "רק אם אין ברירה, ממש אין כסף למשכנתא או לחשמל, ואין גם מקורות הלוואה בריבית נוחה תמשכו, אבל לפני כן תנסו דרכים אחרות להחזיק מעמד".